Relatie tijdlijn

door Lotte

TikTok staat vol met video’s over situationships. Met de dating apps en social media lijkt de keuze voor een potentiële partner eindeloos. Toch willen veel mensen uiteindelijk ‘gewoon’ een relatie. Hoe ga je van casual dating naar het zijn van iemands kwarrel en wanneer verandert een prela in een rela? Wij zetten onze tips en ervaringen voor je op een rij.

Iedereen is anders

Laten we beginnen met het volgende: iedereen is anders. Er is helaas geen standaard stappenplan of een tijdlijn die bij iedereen werkt en op iedereen van toepassing is. Wij begrijpen ook wel dat dit niet is wat je wilde horen toen je dit artikel begon te lezen, dus we gaan toch een poging doen om op basis van eigen ervaringen het één en ander te verduidelijken. Lees onze tips als goed advies, maar houd je er ook niet te krampachtig aan vast. Wij kennen jouw persoonlijke situatie niet en als het bij jou anders verloopt dan bij ons wil dat absoluut niet zeggen dat er direct iets mis is.

Het begin

Een prela of rela start bij iedereen anders. Je leert elkaar kennen op een feestje, via vrienden, op Tinder of misschien wel op werk of school. Bij sommigen is het direct vrij duidelijk dat de gewenste uitkomst een relatie is, bij anderen is de intentie in eerste instantie misschien enkel een one night stand of een beetje scharrelen zonder verwachtingen. Ook als dit soms moeilijk is, probeer met elkaar te bespreken wat je hoopt of verwacht. We begrijpen heel goed dat je niet opdringerig wil overkomen maar als jij echt opzoek bent naar een serieuze relatie kan je dit het beste wel vertellen aan de persoon met wie je date. Als de ander er niet zo in staat, verspil je je eigen tijd en kan je snel teleurgesteld worden.

Stap voor stap serieuzer

Het is natuurlijk afhankelijk van hoe druk jullie beiden zijn, hoe vaak je elkaar kan zien. Als je iemand leuk begint te vinden is het logisch dat je meer tijd met die persoon wil doorbrengen. Als het lukt om wekelijks op date te gaan, heb je meestal na twee of drie maanden wel door of er voor jouw gevoel potentie in zit. Als de ander ook enthousiast blijft over jullie dates en afspraakjes en moeite doet om tijd voor je te maken, kun je er wel vanuit gaan dat jullie er min of meer hetzelfde in staan. Toch is het belangrijk dat je open blijft communiceren. Dan bedoelen wij niet een paar stille hints geven. Probeer eerlijk te zijn over je gevoelens en verwachtingen. Twijfel je of je date jou ook ziet zitten, vraag hier dan naar. Het is misschien spannend, zeker als je het gevoel hebt dat je afgewezen kan worden, maar geloof ons; eerlijkheid duurt het langst. Als je wekenlang tijd blijft investeren om er uiteindelijk achter te komen dat jullie verwachtingen niet overeen komen, baal je pas echt.

The talk

Misschien vind je het fijn om na een aantal dates af te spreken dat je enkel nog met elkaar naar bed gaat, of wil je bespreken of jullie er samen klaar voor zijn om bijvoorbeeld elkaars vrienden of familie te ontmoeten. Posten jullie elkaar of social media of houden jullie het nog even privé. Op een gegeven moment, gaan jullie het over dingen hebben die erop duiden dat jullie band serieuzer begint te worden. Iedereen hecht waarde aan andere dingen, dus wat jullie afspreken of bespreken hangt helemaal van jullie af. Probeer tijdens deze gesprekken duidelijk te maken waar jij waarde aan hecht en wat je belangrijk vindt. Zeg bijvoorbeeld dingen als: “Je begint een steeds belangrijkere rol in mijn leven te spelen, dus zou ik het leuk vinden om je voor te stellen aan mijn vrienden.” Uit zo’n uitspraak blijkt duidelijk dat je de ander heel erg waardeert, zonder dat je direct hoeft te zeggen dat je smoorverliefd bent of van de ander houdt. Probeer er ook achter te komen wat de ander belangrijk vindt.

Officieel maken

Sommige stellen zullen zeggen dat het bij hen vanzelf ging en dat er geen twijfel over bestond dat ze vanaf een bepaald moment een relatie hadden. Echter, als je het mij vraagt is duidelijkheid altijd wel prettig en zou ik sterk aanraden om het gesprek aan te gaan als jij graag wil dat jullie relatie officieel wordt. Je kan het er ook op gooien dat je het leuk vindt om een datum te hebben waarop jullie in de toekomst je anniversary kunnen vieren. Als je ergens behoefte aan hebt, kun je er het beste wel naar vragen. Natuurlijk is dit niet makkelijk, maar het scheelt wel een hoop stress en onzekerheid. Als de ander hier moeilijk over doet, moet je helaas gaan nadenken of je hier nog wel mee verder wil. Het kan natuurlijk zo zijn dat de ander meer tijd nodig heeft, maar het is wel zo dat je in een goede relatie naar elkaars behoeftes hoort te luisteren. Als de ander wél naar je luistert, is dat ook direct weer een mooi teken dat het de goede kant op gaat tussen jullie twee.

Wanneer doe je wat?

Sommige mensen vinden het belangrijk om te wachten met seks, anderen willen juist graag zo snel mogelijk weten of jullie wel lekker matchen tussen de lakens. De één is heel open naar familie en neemt een potentiële partner misschien na één date al mee naar de verjaardag van een familielid terwijl anderen daar jaren mee wachten omdat sommige ouders nog vrij traditionele normen en waarden hebben. In de film “Made of Honour” noemt de beste vriend van de bruid haar een ‘I love you-slut’ omdat zij heel makkelijk tegen mensen zegt dat ze van ze houdt, hij is juist heel zuinig met deze woorden. Onthoud dat jij en je partner niet altijd dezelfde stappen hoeven te zetten. Als jij het geen big deal vindt om de ander mee te nemen naar vrienden, maar je partner hier liever nog even mee wacht is dat oké. Respecteer elkaars wensen en communiceer zo open mogelijk. Maar, als je het gevoel hebt dat je date jullie samenzijn geheim probeert te houden voor alles en iedereen om jullie heen, is dit vaak geen goed teken. Trek niet te snel conclusies, en durf hierover te praten maar probeer jezelf ook niet oneindig lang hoop aan te praten. Vraag aan vrienden of zij je eerlijk advies kunnen geven. Een buitenstaander kan er vaak met een open blik naar kijken.

Communicatie en eerlijkheid

Je hebt het waarschijnlijk al door, maar het beste advies is echt om zo veel mogelijk met elkaar te blijven praten. Geef aan wat je belangrijk vindt, en wat je grenzen zijn. Hard to get spelen is leuk aan het begin, maar als je eenmaal op een paar dates geweest bent, is het wel klaar met de spelletjes. Durf je waardering naar de ander uit te spreken. Als jij die stap zet, maak je het voor de ander ook makkelijker om eerlijk te zijn. Wees niet bang om te lief, te klef, te opdringerig te zijn want als jullie elkaar leuk vinden zal de ander het juist fijn vinden om te horen dat jij klaar bent voor een volgende stap.

Have fun

Door de jaren heen is het mij duidelijk geworden dat ik en mijn vriendinnen er een handje van hebben om overal hoop uit te putten. Je maakt jezelf soms helemaal gek door berichtjes te over analyseren en bepaalde dingen te interpreteren als een teken. Uiteindelijk levert dit vaak meer stress dan duidelijkheid op. Durf je twijfels uit te spreken en wees open over je gevoelens. Het kan pijnlijk zijn om te horen dat je date er anders in staat dan jij, maar uiteindelijk ben je jezelf dankbaar dat je hier direct achterkomt en niet drie maanden hebt aangekloot om alsnog te eindigen met een gebroken hart. Je hebt het deels zelf in de hand hoe stressvol je dateleven is, dus kies voor rust in je kop dan is er veel meer ruimte voor plezier en genot!

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy