Signalen dat je partner misbruik van je maakt

door Rosanne

Je doet zó je best om rekening te houden met de wensen van je partner, maar het is nooit genoeg. Een herkenbaar gevoel? Dit zijn de signalen dat er misbruik van je gemaakt wordt.

Soorten misbruik

Naast fysiek misbruik is er ook emotioneel misbruik of mentaal misbruik. Fysiek misbruik is vaak duidelijk te herkennen door het geweld wat daarbij kan komen kijken, maar emotionele mishandeling is vaak subtiel en valt niet direct op. Er hangt een taboe om misbruik en mishandeling omdat mensen zich vaak schamen. Ze denken dat het (gedeeltelijk) hun eigen schuld is. We denken vaak dat onze lover het beste met ons voor heeft, maar als je deze signalen herkent let dan even op!

Negativiteit

We hechten vaak veel waarde aan de ideeën en meningen van onze partner. Je probeert elkaar te supporten en ervoor elkaar te zijn waar nodig. Maar hij of zij haalt alles naar beneden. Jouw dromen en doelen zijn niet realistisch en je gaat ze ook zeker niet behalen. Dit zijn dingen die jouw partner regelmatig aanhaalt en zelfs ook waar anderen bij zijn. Watch out!

misbruik

Dominantie

Het is fijn als iemand initiatief neemt en dingen voor jou/jullie regelt. Maar als hij of zij alles voor jou bepaalt, dan kan dat een teken van misbruik zijn. Hij of zij bepaalt wie je ziet, wat je doet en wanneer. Alles wordt voor je besloten en je hebt nergens de ruimte om jouw mening kwijt te kunnen.

Fout

Je kunt niks goed doen en krijgt overal commentaar op. Je hebt de vaatwasser niet goed ingeruimd, het eten is niet lekker, je zegt de verkeerde dingen en krijgt overal de schuld van. Ook al heb je niets fout gedaan, hij of zij behandelt je wel zo. Daarnaast worden je tekortkomingen altijd aangestipt. Een partner zou van jou moeten houden om wie je bent. Maar hij of zij benadrukt jouw flaws en haalt daarmee jouw eigenwaarde naar beneden. Dit is een vorm van (machts)misbruik en zeker een signaal om op te letten. Dit is ook een teken van een narcist: anderen omlaag halen.

Respect

Er zijn een aantal pijlers waarop een relatie gebouwd is, waaronder respect. Maar hij of zij heeft geen respect voor jou of jouw grenzen. Als jij aangeeft iets niet fijn te geven, geeft hij of zij geen gehoor.

misbruik

Slachtoffer

Een ruzie of discussie is gezond, dit komt voor in eigenlijk iedere relatie. Maar als hij of zij altijd degene is die de ruzie start, dan is dat een signaal om op te letten. Na de ruzie zal je partner altijd de slachtofferrol aannemen en claimen dat jij de ruzie bent gestart.

Grenzen

Liefde kent geen grenzen, je kent de uitspraak misschien wel. Maar in jullie relatie kent liefde zeker wel grenzen. Hij of zij houdt alleen van je als jij doet wat er wordt gevraagd. Er wordt gedreigd met het verbreken van de relatie en je voelt je niet geliefd. Red flag alert!

Buitenstaander

Omdat er zo’n taboe ligt op misbruik, is het herkennen als buitenstaander hiervan ook vaak lastig. Veel mensen schamen zich voor het feit dat ze mishandelt worden en komen hier dan ook niet snel voor naar buiten. Het herkennen is lastig omdat iedereen anders reageert en met misbruik om gaat. Herken je één of meer van de volgende dingen? Let dan even op.

Signalen

Slachtoffers van emotioneel of fysiek misbruik zien er vaak moe uit of zijn vaak ziek. Er is sprake van een plotselinge verandering van uiterlijk of kleding, dit kan zijn om eventuele wonden te bedenken. Slachtoffers lijken vaak onrustig of nerveus en heeft blauwe plekken, kneuzingen of andere wonden. Ze zijn vaak geneigd om de partner te verdedigen en te doen alsof er niks aan de hand is. Nerveus gedrag in het bijzijn van de partner kan ook een signaal zijn. Andere dingen zijn sterke stemmingswisselingen en het negatief praten over zichzelf. Al deze signalen betekenen niet altijd dat er sprake is van misbruik. Er kunnen ook andere dingen spelen, maar vallen je bepaalde dingen op? Ga dan het gesprek aan met het vermeende slachtoffer of vraag om advies bij Veilig Thuis.

Waarom doen mensen dit?

Er zijn allerlei redenen waarom mensen misbruik maken van anderen. Het kan komen vanuit een slecht verleden waarin de dader zelf slachtoffer was van misbruik. Of er is sprake van een mentale stoornis of trauma. Al deze redenen maken het misbruik zeker niet goed, maar kunnen wel een verklaring geven voor het misbruik. Onthoud dat jij niet de persoon bent om de (emotionele) problemen om te lossen en dat jij niet het slachtoffer mag worden van het gedrag. Hoe lastig het soms ook kan zijn, is het verbreken van een ongezonde relatie wel beter. Jij verdient het namelijk om gelukkig te zijn!

Meer over ongezonde relaties:

Waarom je altijd voor de onbereikbare mensen gaat

Rode vlaggen in relaties die je nooit moet negeren

'Love Bombing': wat is het en hoe ga je ermee om?

Beeld: Pexels & Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy