Love Bombing: wat is het en hoe ga je ermee om?

door Gina

Vanaf de eerste date word je overladen met complimenten, cadeaus en aandacht. Je partner is overtuigd dat jullie soulmates zijn. Klinkt goed, toch? Misschien is het iets te mooi om waar te zijn…

Wat is ‘Love Bombing?’

Volgens Spirit – psychotherapeut en host van Oprah Winfreys serie Love Goals – is Love Bombing’ een vorm van emotionele manipulatie, waarbij de dader de volledige controle over zijn/haar partner wil krijgen door hem/haar vanaf het begin van de relatie als het ware te ‘bombarderen’ met liefde en aandacht.

Love bombing is moeilijk te herkennen, omdat het lijkt op de honeymoon fase van een relatie. Aan het begin is alles rozengeur en maneschijn. Je bent smoorverliefd, alles lijkt perfect en je zit nog net niet aan elkaar vastgeplakt. Toch is love bombing wel iets anders. “In de honeymoon fase wil je de ander leren kennen. Erachter komen wat zijn/haar interesses en ambities zijn is een vorm van affectie. Bij love bombers is het echter een techniek om controle over de ander te krijgen en te houden. Zij overspoelen hun partner met liefde en aandacht en verwachten hier uiteindelijk erkenning voor”, vertelt psycholoog Babita Spinelli.

Manipulatie

De love bomber verwacht dat je je gedraagt zoals hij/zij wil. Doe je dat niet? Dan gebeurt er het tegenovergestelde: hij/zij is niet meer lief, zal tegen je schreeuwen of je negeren. Het is een manipulatieve tactiek dat vaak gebruikt wordt door narcisten om zo hun partner afhankelijk van hen – en de relatie – te maken. Als je eenmaal in de greep zit van de love bomber komt de ware aard pas naar boven.

Het slachtoffer is zich meestal niet bewust van de manipulatie. Zo laten eerdere slachtoffers van love bombing weten dat dit komt omdat ze geen tijd hadden om te bevatten wat er allemaal gebeurde. Het ging té snel.

De red flags

Als je lief één of meerdere red flags vertoont, hoeft dat nog niet te betekenen dat er sprake is van love bombing. Vertrouw in eerste instantie altijd op je intuïtie. Als iets verkeerd voelt, dan is dat het waarschijnlijk ook! Wij zetten in ieder geval de meest voorkomende red flags op een rijtje:

1. Ze geven continu complimentjes

Een love bomber zal je continu complimentjes geven. Ik zie je denken: daar is toch niks mis mee? Normaliter niet, maar bij love bombing zit er een andere bedoeling achter. Daarnaast heeft een love bomber de neiging om nogal te overdrijven in zijn/haar liefdesuitingen. Wanneer jullie nét in een relatie zitten, is het best intens wanneer hij/zij je een soulmate noemt. “Ze zullen je voortdurend complimentjes geven, maar je ook uitdagen om dit terug te doen”, laat Spirit weten.

2. Ze overspoelen je met cadeautjes

Spinelli laat weten dat love bombers erkenning zoeken voor hun liefde en aandacht. Hierdoor zullen zij hun partner overspoelen met uitbundige cadeautjes. Dit kan aan het begin van jullie romance leuk en romantisch zijn, maar uiteindelijk zal het overslaan in ongepast gedrag.

3. De relatie voelt intens en niet op één lijn

Zegt hij/zij na 3 weken al ‘Ik hou van je’? Of heeft diegene het al over samenwonen of zelfs trouwen? Dit kan betekenen dat je lief te hard zijn/haar best doet om snel close met je te worden, al voordat jullie elkaar écht goed kennen. “Bij love bombing gaan dingen sneller dan normaal, wat een huge red flag is”, aldus Spinelli. “Wanneer de gevoelens niet wederzijds zijn, is er een grote kans dat er sprake is van love bombing.

4. Ze verwachten veel terug

Door het geven van cadeaus en complimentjes verwachten love bombers erkend, beloond of aangebeden te worden. Wanneer dit niet gebeurt zal de love bomber overgaan tot gaslighting en/of ongepast gedrag”, legt Spinelli uit. Gaslighting is een vorm van manipulatie waarbij het iemands bedoeling is om hun slachtoffer aan zichzelf en hun omgeving te laten twijfelen, door jouw gevoelens en ervaringen zo erg te verdraaien tot het niet eens meer logisch klinkt. Jij kan bijvoorbeeld zeggen dat je iets vervelend vond, waarna zij je vertellen dat ‘jij je weer aanstelt en de enige bent die dat zo ervaart’.

Hoe ga je ermee om?

Als je het gevoel hebt dat je slachtoffer bent van love bombing, is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. “Maak duidelijk dat je niet te overhaast te werk wilt gaan en de relatie zal verbreken wanneer hij/zij dit niet respecteert”, adviseert Spinelli.

Ook is het een goed idee om met iemand in je omgeving te delen wat er gaande is- al was het maar om jezelf ervan te blijven verzekeren dat je het écht niet verzint. Zo’n neutrale partij die er niet middenin zit (en dus met een frisse blik naar de situatie kijkt) kan je helpen met het vinden van de beste oplossing. Daarnaast kunnen psychologen – gespecialiseerd in relatieproblemen – je meer vertellen over love bombing en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Mocht je partner niet veranderen en jouw grenzen niet respecteren, dan is het soms de beste uitkomst om de relatie te verbreken.

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy