Wat zijn de gevolgen van sterilisatie voor een vrouw? – VrijVraag #62

door Marjolein
0 reactie

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen.

Een paar weken geleden las ik de vrijvraag over mannelijke sterilisatie. Hoe werkt sterilisatie voor een vrouw? – Esmée (34)

Vrouwelijke sterilisatie in de praktijk

Vrouwelijke sterilisatie wordt ook wel tubasterilisatie genoemd. In de meeste gevallen wordt hiervoor de Pomeroy-techniek gebruikt: het afbinden van de tuba. Er wordt een lus gemaakt of er wordt een clip bevestigd op ongeveer tweederde van de eileider(s). Het afgeklipte of geringde gedeelte sterft af en het voorste en achterste gedeelte van de tuba gaan uiteen. Meestal wordt dit via twee toegangswegen uitgevoerd. De een is via de buikholte door middel van een klein sneetje te maken via de onderste rand van de navel (laparoscopie). De ander is via de vagina naar de binnenkant van de baarmoeder (hysteroscopie). Daarbij wordt soms ook gekozen om een soort veer in de eileider in te brengen. Doordat daar binnen drie maanden nieuw weefsel wordt gevormd wordt de eileider geblokkeerd. In Nederland wordt deze methode niet meer uitgevoerd vanwege bijwerkingen. Andere toegangswegen via de baarmoeder wordt nog zelden gebruikt. Het kan ook voorkomen dat er na een keizersnede gelijk een tubasterilisatie wordt uitgevoerd.

Gesteriliseerd en dan?

Ook bij de vrouwelijke sterilisatie is het in het begin nog even opletten. Bij de eerste methode kun je stoppen met andere anticonceptie methode. Bij de tweede (hysteroscopie) kan dat pas na drie maanden, wanneer er met een echo bevestigd is dat de tuba zijn geblokkeerd. De Pearl-index (betrouwbaarheidscijfer anticonceptiemethodes) van een 0,2-3. Dus op de 100 vrouwen wordt 0,2-3 vrouwen toch zwanger met deze methode. Vaak is dit bij jongere, vruchtbare vrouwen door spontaan herstel. Let wel: de ingreep bij de man is minder belastend en geeft een lagere Pearl-index score (<0,2).

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dat je gewoon nog menstrueert na een sterilisatie. Het is niet zo dat je namelijk geen eisprong meer hebt. Ongeveer twee weken voor je menstruatie vindt de ovulatie plaats. De eicel komt uit de eierstok en via een haast bovennatuurlijke en ingewikkelde manier komt deze via de eileider in de baarmoeder terecht. Het baarmoederslijmvlies wordt in die periode dikker om zichzelf klaar te maken om de bevruchte eicel te innestelen. Wanneer deze niet bevrucht is, wordt de verdikking van het baarmoederslijmvlies afgeschilferd via de vagina. En voila: de menstruatie begint. Wanneer je de pil slikt en een stopweek hebt, is dit een ‘neppe’ menstruatie. De pil zorgt er namelijk voor dat je geen eisprong hebt, beïnvloedt de baarmoederwand en maakt het slijm in de baarmoederhals dikker zodat de zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen zwemmen. In de stopweek schilfert dit hormonaal opgebouwde slijmvlies af. Wanneer de eicel bevrucht wordt door een zaadcel is deze zaadcel via de baarmoeder naar de eileider gezwommen en heeft hij daar raak geschoten. Bij sterilisatie van de vrouw worden de eileiders afgesloten zodat het sperma de eicel niet meer kan bereiken en bevruchten. Soms ontstaan er na de sterilisatie wel menstruatieproblemen: heviger, pijnlijker of onregelmatiger. Gebruikte je om je een hormonaal anticonceptiemiddel? Dan zal je menstruatie hoogstwaarschijnlijk weer hetzelfde worden. Als je dan weer een middel daarvoor gaat gebruiken, dan heeft een sterilisatie wellicht weinig voordelen.

Voordelen van sterilisatie

De voordelen zijn dat er vrij effectief en betrouwbaar is, het geen inspanning kost en ook niet duur is. Tenzij je om je menstruatie te regelen alsnog een hormonale anticonceptie neemt, hoef je niets meer te gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Een sterilisatie heeft geen invloed op je hormoonhuishouding, menstruatie, overgang of sexleven. Daarnaast vermindert de sterilisatie het risico van epitheliaal ovariumkanker met ongeveer 30% of meer. Nadelen? Er is wel kans op overlijden, het blijft een operatie. Niet schrikken! Gelukkig is dat niet veel 1,5 per 100.000. Voor bevallingen is dat 12 per 100.000. Soms gaat het mis doordat er een eileider geperforeerd wordt of de veer wordt afgestoten (1,5% van de gevallen mislukt). Als je allergisch bent voor nikkel is een veer ook geen optie. Enkele vrouwen geven aan druk te ervaren door de tubablokkering en enkele ervaren retrograde menstruatie: bloed en slijm gaat richting de eileiders. Vaak leidt een sterilisatie (voor zowel vrouw als man) tot een rouwproces. Er wordt definitief afscheid genomen van de vruchtbaarheidspotentie. Wie geen kinderwens heeft, kan juist opgelucht ademhalen. Een klein deel van de mensen kan hier niet overeenkomen met psychische of seksuele problematiek tot gevolg. Natuurlijk zijn er ook contra-indicaties voor een aanvraag en zal de gynaecoloog eerst het gesprek aan gaan over de beweegredenen van de keuze. Doordat relaties vaker lijken te worden verbroken dan voorheen, maar ook doordat andere anticonceptiemethode het goed doen wordt er steeds minder gekozen voor deze optie.

Toch spijt van sterilisatie?

Ook bij de vrouw geldt dat ook zij wel eens spijt hebben van de definitieve beslissing. Een nieuwe relatie, keuze om dit na een abortus te doen, jonge leeftijd waarop de keuze is gemaakt of een te overhaaste keuze zijn vaak de redenen hiervoor. Herstel operatie om de eileiders weer te koppelen (reanastomose) kan alleen wanneer er minstens 4 centimeter niet-beschadigde tuba is overgebleven. De kans dat dit slaagt wanneer je in goede handen bent is 40-90%. Of je dan ook zwanger wordt hangt natuurlijk van veel meer factoren af dan alleen het herstel. Als de spijt te maken heeft met een zwangerschapswens kan er ook gekozen worden voor IVF zodat de eileider niet nodig is.

Meer Vrijvragen:

Ik raak snel afgeleid tijdens sex, hoe voorkom ik dat?

Mijn vriend raakt mijn baarmoedermond tijdens de sex. Is mijn vagina te kort?

Ik word erg nat tijdens de sex, is dat raar?

Beeld: Unsplash

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy