Eng nieuws voor vrouwen met een hormoonspiraal

door Lotte

Steeds meer vrouwen kiezen een hormoonspiraal als anticonceptiemiddel. Je bent een aantal jaren beschermt tegen ongewenste zwangerschappen, het verlaagt buikpijn en zelfs je menstruatie kan uitblijven. Dat klinkt bijna te goed om waard te zijn. En dat is het ook, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van het Erasmus MC.

Een hormoonspiraal, ook Mirena genoemd, wordt door menig huisarts ook geadviseerd aan vrouwen met een overgevoeligheid voor de hormonen uit de anticonceptiepil. Omdat de hormonen bij de Mirena-spiraal alleen in de baarmoeder worden verspreid  en niet door het hele lichaam zoals bij de pil, zouden de bijwerkingen (zoals mood swings) minder heftig zijn. Het onderzoek van het Erasmus MC bewijst onder andere dat deze bewering niet klopt.

Meer stress door hormoonspiraal

In de studie werden 150 vrouwen met en zonder spiraaltje onderzocht. “Vrouwen moeten op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn en dat de verhoogde stressrespons mede door de effecten van het hormoonspiraaltje op de hersenen ontstaat”, aldus de hoofdonderzoeker Jurate Aleknaviciute.

Vrouwen met een hormoonspiraal bleken ook meer stress en een hogere hartslag tijdens stressvolle momenten te hebben. Langdurige stress kan leiden tot concentratieproblemen en depressie. Dus geen happy nieuws om te horen als je een Minera-spiraal hebt.

Wat nu?

Dit hoeft niet te betekenen dat je gelijk je spiraal uit je baarmoeder moet verwijderen. Heb je vragen over het gebruik van jouw spiraaltje of heb je last van negatieve effecten? Maak een huisartsafspraak voor deskundig advies en wijs hem of haar op dit onderzoek.

 

Meer over hormoonspiraal en anticonceptie:

De invloed van een spiraaltje op je sexleven

Het spiraaltje; Anticonceptie

Anticonceptiepil beïnvloedt het algehele welzijn van vrouwen

Bron: Nu.nl / Beeld: Tumblr

1 reactie

M 15 juli 2017 - 14:29

Dat de hormonen bij een mirena ook in de rest van het lichaam komen, is al jaren bekend. En staat ook al tijden zo beschreven in de NHG-standaard (huisartsen richtlijn). Alleen bij een mirena zijn de concentraties wel veel lager dan bij pilgebruik. Storm in een glas water dus.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy