6 dingen die je pil onbetrouwbaar maken

door Lotte

De anticonceptiepil is 99,5 tot 99,9% betrouwbaar. Als je trouw je pil slikt volgens de instructies, kan er weinig mis gaan. Maar vergis je niet! Door een aantal ‘onschuldige’ dingen kan jouw pil al 50% minder betrouwbaar worden. Onder het mom van: een slimme meid is goed voorbereid. Check snel de factoren die je pil onbetrouwbaar maken.

Overgeven en diarree

It ain’t pretty, maar het is waar. De pil kan er via de ingang of uitgang weer uitkomen, voordat de hormonen hun werk hebben gedaan in je lichaam. Dus als je ziek bent – of te diep in het glaasje hebt gekeken – doe het met condoom. Heb je overgegeven binnen drie tot vier uur na inname van de pil? Neem dan een nieuwe pil uit een reservestrip. Bij diarree slik je de pil gewoon door, máár gebruik condooms tot en met 7 dagen na het herstel.

Antibiotica

Een goede huisarts waarschuwt je er al voor: antibiotica en de pil zijn geen goede vriendjes. Sommige antibiotica-soorten vermindering de werking van andere geneesmiddelen, waaronder de anticonceptiepil. Check je bijsluiter of vraag het na bij de huisarts of apotheek. Na twee weken kun je weer zonder zorgen sexen. Tot die tijd: wrap it up!

Medicijnen

Niet alleen voor antibiotica moet je opletten, er zijn nog andere geneesmiddelen die de werking van de anticonceptiepil kunnen verminderen. Bepaalde medicatie tegen epilepsie bijvoorbeeld, maar ook Topiramaat (of Topamax) tegen migraine of middelen tegen constipatie aangezien die laxerend werken (zie hierboven).

Detoxthee

Superhip die detoxthee, maar het is wel oppassen geblazen. Zo onschuldig is die thee niet. Het merk Bootea lag onder vuur omdat pilgebruikende vrouwen toch zwanger raakten na het drinken van de thee. Het merk gaf achteraf toe dat de thee inderdaad de werking van de pil verminderde als je het slikte binnen vier uur na het drinken van de thee.

Sint-janskruid

Sint-janskruid staat bekend als middeltje tegen winterdipjes. Verder werkt het ook tegen stress en slapeloosheid. Het natuurlijke geneesmiddel zorgt, net als veel andere medicijnen, ervoor dat de pil onbetrouwbaar wordt.

Pil onbetrouwbaar? Wat nu?

Lees altijd de bijsluiter van je anticonceptiepil en andere medicijnen door. Het liefst drie keer. Zorg dat je alle do’s en don’ts kent! Bij twijfel, bel gelijk met de apotheek of maak een afspraak met de huisarts. Het is sowieso goed om altijd condooms in huis te hebben én een in je portemonnee, ook als je andere anticonceptie gebruikt. Better safe than sorry.

Bestel de Anticonceptiebijbel!

Alles over betrouwbaarheid van anticonceptie – waaronder de pil – kun je lezen in ons nieuwe boek: De anticonceptiebijbel.

Meer over de pil en anticonceptie:

Voor het zingen de kerk uit: toch geslaagde anticonceptie?

Dag pil & spiraaltje, hallo Natuurlijke anticonceptie!

Morning-after pil: het gemak en gevaar

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+?

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy