Wat zijn die bultjes op je tepels?

door Chiara

Bestudeer je je lichaam weleens echt goed? Vast wel! Hoe vaak je je body ook onder de loep neemt, er zijn altijd dingen waar vraagtekens over ontstaan. No worries. Die horen negen van de tien keer gewoon bij het vrouwelijke lichaam. Zo ook die eigenaardige bultjes op je tepels. 

Wat zijn de bultjes op je tepels?

Tijdens het douchen of omkleden heb je je vast wel eens afgevraagd waar die kleine bultjes op de tepels goed voor zijn. Allereerst: deze bultjes kunnen geen kwaad. De kliertjes op je tepelhof (het gekleurde gebied rondom je tepel) worden in de wetenschap de klieren van Montgomery genoemd. Bij iedere vrouw zijn deze bultjes en de hoeveelheid daarvan verschillend. Wanneer je opgewonden raakt, zwanger bent of borstvoeding geeft kunnen de kliertjes extra opvallend zijn.

Kliertjes voor een soepele huid

Waar zijn deze bultjes goed voor? De kliertjes scheiden een olieachtige substantie af die ervoor zorgt dat de huid soepel blijft. Meestal merk je hier zelf niks van, maar het komt wel eens voor dat er een kliertje verstopt raakt. Er ontstaat dan een wit bultje met talg. Dit trekt meestal vanzelf weg. Tenminste… Als je het bultje met rust laat dan! Eraan zitten frunniken zorgt alleen maar voor meer irritatie en verhoogt de kans op een infectie. Lekker laten zitten dus.

Een infectie herken je aan een harde knobbel waar pus en bloed uit kan komen. Vaak gaat dit gepaard met veel pijn. Ook een infectie gaat vaak vanzelf over. Maar mocht het zo zijn dat je borsten erg pijnlijk aanvoelen of dat je koorts krijgt… Dan kan een bezoekje aan de huisarts nooit kwaad!

Veranderingen

Let sowieso op veranderingen aan je tepel(hof)! Een ingetrokken tepel, roodheid en schilfering van de tepel kunnen worden veroorzaakt door eczeem, maar soms ook door kanker. Ook een wondje dat niet goed geneest, kan een teken zijn dat er iets aan de hand is. Herken je deze symptomen? Wacht niet lang en maak zo snel mogelijk een afspraak bij de dokter! Neem altijd het zekere voor het onzekere.

Meer over borsten en tepels:

Blijkbaar bestaan er 8 soorten (vrouwen) tepels: welke heb jij?

Perfecte kleurmatch: de kleur van je tepels en die van je lipstick

5 manieren om hangende borsten te voorkomen

Bron: Mens & Gezondheid GezonderLeven, Beeld: Tumblr 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy