Is een zuigzoen dodelijk?

door Lotte

De zuigzoen, wie heeft er nou niet ooit eentje gekregen of gegeven? Lekker fout, zo’n paarse vlek in je nek en dan bedekken met een zwarte coltrui of sjaaltje. Maar denk nog maar eens twee keer na als je de volgende keer een lovebite ontvangt of uitdeelt…

Een zuigzoen lijkt zo onschuldig, maar wij vonden het wel even schrikken toen we lazen dat een Mexicaanse tiener was overleden door een zuigzoen. De 17-jarige jongen kreeg stuiptrekkingen als gevolg van een bloedprop enkele uren nadat zijn vriendin de hickey had gegeven.

Dit is niet de eerste keer dat het gevaar van een zuigzoen in het nieuws opdook. In 2011 meldden artsen uit Nieuw-Zeeland in een medisch blad dat een 44-jarige vrouw een hartaanval kreeg. Door de zuigkracht van de natte kus was een klein bloedpropje ontstaan onder de huid. Deze schoot los en kwam heel ongelukkig in haar hart terecht. Hierdoor was haar linkerarm voor een korte tijd verlamd. Na een ziekenhuisbezoekje bleek dat ze een licht hartaanval had gehad.

Hoe ontstaat een zuigzoen eigenlijk?

Door het harde zuigen op de huid ontstaat een vacuüm die veel bloed naar deze plek trekt. Als je een extreme zuigzoen hebt, kunnen de haarvaatjes in je huid kapot gaan. Dan ontstaat er een onderhuidse bloeduitstorting. Een zuigzoen is dus eigenlijk een bloeduitstorting en heeft daarom ook dezelfde symptomen: een pijnlijke plek die paars, blauw of zelfs groen kan kleuren.

zuigzoen gevaarlijk

Bloedprop door zuigzoen

In de meeste gevallen verdwijnt de lovebite na vijf tot 10 dagen, maar in sommige gevallen kom je er op zijn zachtst gezegd minder gelukkig vanaf. Bij een heftige bloeduitstorting kan er een bloedpropje ontstaan. Als deze loslaat en ergens klem komt te zitten in een groot bloedvat kan het een een long-. hersen- of hartinfarct veroorzaken.

Dus is een zuigzoen altijd gevaarlijk?

  1. Is een zuigzoen de kus des doods? In de meeste gevallen is de gemiddelde zuigzoen onschuldig en gaat deze gewoon weer weg. Maar er zit toch een gevaarlijk risico aan. Als er extreem hard gezogen wordt op een plekje op de huid is de kans op een bloedprop hoog. Ons advies luidt: ben je dan toch in een kinky bui, koop dat een stel handboeien of zuig erop los tijdens het voorspel… Dat kan in ieder geval nooit fout gaan.

Zo kom je snel van een zuigzoen af

Met een goede concealer en wat poeder zorg je er voor dat je hickey een stuk minder opvalt. Naast make-up zijn er andere tips om sneller van de bloeduitstorting af te komen. Succes!

  1. Koel de plek de eerste twee of drie dagen twee keer per dag 20 minuten met een icepack, gewikkeld in een theedoek. De zwelling en de pijn zal hierdoor geleidelijk minder worden.
  2. Gebruik daarna warme doeken om de doorbloeding te stimuleren. Leg twee a drie keer per dag voor 20 minuten iets warm op de zuigzoen.
  3. Breng een dikke laag aloë vera op de zuigzoen, laat 10 minuten intrekken en verwijder dan met een tissue. Dit hydrateert en verzacht de plek en kan de genezing versnellen.
  4. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en K. Deze versnellen de genezing bij blauwe plekken. Bladgroenten, melk en eieren bevatten veel vitamine K. Citrusvruchten, kiwi en rode paprika bevatten veel vitamine C.

Meer over zoenen:

– Wat links of rechts zoenen onthult over je

– Waarom zoenen we eigenlijk?

– Je wordt het meest gekust in dit seizoen

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+?

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy