Hoe krijg je je libido weer terug nadat je bevallen bent?- VrijVraag #36

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Hoe krijg je je libido weer terug nadat je bevallen bent?”

– Charlotte (34)

Het libido bestaat niet

Libido is een term die door media, maar ook door veel medici wordt gebruikt om aan te geven dat iemand ’te veel’ of ’te weinig’ zin heeft in sex. Daardoor denken veel mensen dat je een zogenaamd libido hoort te hebben. Het begrip ‘libido’ klinkt alsof je opnieuw in de winkel seksuele energie kan inslaan, terwijl zin in sex niet zo werkt. Dus ik snap dat je het idee hebt dat je dit weer moet creëren.

Lucky you, die zin is al in jou ergens aanwezig! Aan jou de schone taak om het aan te wakkeren. Misschien had je voor je bevalling (en moederschap) het gevoel dat de zin in sex er altijd was en werd je gemakkelijker opgewonden. Je had toen minder aan je hoofd had en kon je meer op sex focussen. Ook lichamelijk was je waarschijnlijk in perfecte seksuele staat. Na een bevalling kunnen vrouwen pijn ervaren bij de penetratie namelijk.

Toch komt zin in sex en opwinding niet spontaan (bij niemand niet), ook niet vóór je bevalling. Er zijn altijd seksuele triggers of stimuli vanuit jezelf (bijvoorbeeld fantasie) of vanuit de omgeving (bijvoorbeeld je partner, porna of geuren) nodig om dit ‘spontane’ gevoel op te wekken. Je zal dit weer zelf of met je partner moeten herontdekken. Het kan best zijn dat dit iets meer moeite kost dan voorheen. Seksuele triggers verschillen en veranderen per persoon en per situatie. Het blijft sowieso de moeite waard voor alle mensen om aandacht te blijven besteden aan het zoeken naar steeds weer de juiste seksuele stimuli.

Hoe werkt het?

Seksueel verlangen en opwinding stimuleer je door de juiste omstandigheden en voorwaarden voor jou (en je vriend) te creëren. Daar is enkel voor nodig de juiste context, stimulus en communicatie. Context gaat om de setting: wanneer de baby slaapt en jullie de tijd en ruimte hebben. Of na een bad of douche. Wijntje en kaarsje erbij en een fijn muziekje op. Stimulus betreft de juiste seksuele prikkels om zowel geestelijk als lichamelijk opgewonden te worden. Die kun je natuurlijk ook in je eentje weer op gaan zoeken. Van filmpjes, naar verhalen, tot speeltjes en aanrakingen of handelingen. En misschien wel belangrijkste: stimuleer je eigen brein. Uit onderzoek is gebleken dat als je weer begint met het stimuleren van je seksuele prikkels dat de kans groot is dat je er ‘weer helemaal in kan zitten’.

Denk aan sex

Dat mannen relatief vaker aan sex denken maakt hun seksuele systeem misschien wel gevoeliger. Het zou helpen om als vrouw ook meer de seksuele prikkels te gaan opzoeken. Probeer aan je laatste keer sex te denken, in plaats van aan de boodschappen en de kinderen. Sex hebben of denken aan sex zorgt er vaak voor dat het seksueel verlangen wordt vergroot. Aan sex doen zorgt voor meer zin in sex. Tenminste… als de ervaringen positief en belonend zijn. Net zoals andere dingen in ons leven is sex aantrekkelijk als dit leuk, ontspannend, pijnloos en plezierig is, waarbij een orgasme soms wel de kers op de taart is. En dus praten. Praten om weer elkaars wensen en grenzen aan te geven, die ook veranderd kunnen zijn. En om het weer spannend en leuk te maken met elkaar. Laat dat gepraat over de baby maar even voor buiten dit sexmomentje. Ga weer op zoek naar de passie en de lust!

Sex na een bevalling: houd hier rekening mee

Natuurlijk kunnen de gevolgen van een bevalling invloed hebben op je zin in sex. Doordat de testosteronwaardes in je lichaam (tijdelijk) veranderen, kan het zijn dat je minder gevoelig bent voor seksuele prikkels. Elke vrouw heeft namelijk testosteron in zich, wat kan meehelpen om over de drempel te gaan. Let wel: de ene vrouw heeft meer ‘nodig’ dan de ander. Net als bij alcohol zullen we maar zeggen.

Onzekerheid, een lichaam dat niet sexy voelt, lekkende borsten of andere lichamelijke ongemakken kunnen ook roet in het eten gooien. Daarnaast kunnen de hormonen zorgen voor een zeer gevoelige vagina of juist weer een droge vagina. Slaapgebrek, een baby die om aandacht vraagt en het zorginstinct dat opeens veel ruimte in je hoofd inneemt kunnen de seksuele prikkels beperken. Een eerste keer na de bevalling kan best weer eng zijn. Positieve ervaringen helpen om sex weer plezierig en lekker te maken!

Het belangrijkste is om, zowel alleen of samen, de rust en ruimte zoeken om tijd er voor te maken. Het klinkt niet sexy, maar plan ‘seks’ of in ieder geval ‘intiem zijn’ desnoods in.

 

Meer VrijVragen:

Waarom is squirten makkelijker met een partner dan alleen?

Kun je leren deepthroaten? – VrijVraag #34

Hoe weet ik of BDSM iets voor mij en mijn partner is? – VrijVraag #33


Kom je ook? – alles over het vrouwelijk orgasme

Alles weten over het orgasme van de vrouw? De redactie van LotteLust bracht 5 februari haar eerste boek uit: ‘Kom je ook?’. Hierin lees en leer je alles over het vrouwelijk orgasme: van de anatomie tot praktische tips. Bestel het boek en ontvang tijdelijk een gratis toy!

kom je ook lottelust artikel

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy