Wat kan ik doen tegen een pijnlijk orgasme? – VrijVraag #32

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Ik heb een pijnlijk orgasme. Wat kan ik doen?”

– Maaike (23)

Dysorgasmie: een pijnlijk orgasme

Een enkele keer heb ik iemand in de spreekkamer gezien of in een werkoverleg gehoord over een pijnlijk orgasme. Pijn voor, tijdens of na sex of het orgasme hoort niet en is niet normaal voor zowel vrouwen als mannen. Een pijnlijk orgasme of pijn na een orgasme wordt ook wel dysorgasmie genoemd, waarbij dys staat voor pijn. Wat er aan de hand is hangt af van de plaats waar de pijn in het lichaam precies wordt gevoeld en of er ook nog andere (pijn)klachten worden ervaren rondom sex of in het dagelijkse leven. Van dysorgasmie wordt pas daadwerkelijk gesproken wanneer de pijn optreedt enkel rondom, zowel vlak voor -tijdens – na, het hoogtepunt.

Plassen na de sex?

Wanneer er ook pijn bij het plassen wordt ervaren (dysurie) of bloed en veranderende afscheiding wordt waargenomen, zal het hoogstwaarschijnlijk wijzen op een infectie: een blaasontsteking of chlamydia kunnen voor dergelijke klachten zorgen. De urinebuis van de vrouw is relatief kort en bacteriën hebben daardoor een grotere kans om een urineweginfectie te veroorzaken. Vaak wordt er geadviseerd aan vrouwen om te plassen nadat een man in haar is klaargekomen. Dat kan natuurlijk lekker fris voelen. Het is goed om te weten dat een blaasontsteking niet wordt veroorzaakt door het sperma, maar eerder door óf de bacteriën uit de darmen/rondom de anus of door overactieve bekkenbodem waardoor de plasbuis moeilijk opent. Ook uitstralende pijnen wijzen vaak naar blaas- of bekkenbodemproblematiek. Ook kan orgasmepijn wijzen op endometriose, verklevingen of kanker.

Een pijnlijk orgasme door te vaak klaarkomen

Mannen die vaak meerdere malen op een dag masturberen kunnen ook een pijnlijk orgasme en/of ejaculatie ervaren. Het lichaam heeft op dat moment geen tijd meer om te herstellen. Pijn kan gevoeld worden tussen het scrotum en rectum, doordat er weinig ejaculaat nog aan het zaad kan worden toegevoegd. Hoe vaak is te vaak? Het zal per man verschillen, maar de (seksverslaafde) mannen die ik sprak hadden het over 7-12 keer masturberen per dag. Ondanks de pijn die ze hier bij voelden, was de psychische last om niet hun drang te volgen heftiger dan de tijdelijke pijnlijke zaadlozing.

Ondanks dat vrouwen niet ejaculeren zijn er ook verhalen bekend van vrouwen die meerdere malen op een dag masturberen waarbij het orgasme pijnlijk is geworden. Ook hierbij geldt dat het lichaam hard werkt en geen tijd meer heeft om te herstellen.

Pijn bij één keer klaarkomen

Wanneer pijn bij het orgasme wordt ervaren bij één keer klaarkomen en er zijn geen andere  lichamelijke klachten zijn, wijst het vaak op een overactieve bekkenbodem. De spieren van bekkenbodem kun je zien als een hangmatje dat onderin je buik tussen je schaambeen en je heiligbeen is gespannen. De openingen van de vagina, plasbuis en anus lopen hier doorheen. De bekkenbodem maakt het mogelijk om te poepen, plassen en sex te hebben wanneer de spieren ontspannen en houdt de boel droog wanneer deze is aangespannen. Ook zorgt het voor steun van de ingewanden, maar dit is ook de plek waar onze psyche zich lichamelijk uit. Bij spanningen, angsten of zorgen trekken deze spieren zich samen en stelt het ons lichaam in een staat van fight, flight of freeze tegen deze spanningen en gevaar in de buitenwereld.

In principe hoort de bekkenbodem flexibel te zijn en horen deze spieren zich soepel te ontspannen en aan te spannen. Je kunt de beweeglijkheid zelf ervaren door een vinger tegen het perineum (gebied tussen je vagina en anus) te houden en dan te doen alsof je je plas ophoudt. Voel je de spieren zich wat omhoog liften en kun je daarna dit makkelijk weer loslaten. Dan no problemo, alles zal lijkt soepel te bewegen. Als er weinig beweging is, loslaten moeilijk gaat en voelt het pijnlijk, dan is het mogelijk dat je een overactieve bekkenbodem hebt.

Oorzaken van een overactieve bekkenbodem

Bij een overactieve bekkenbodem wordt er al snel gedacht aan (seksueel) trauma dat iemand heeft meegemaakt. Ook een minder heftige gebeurtenis kan een overactieve bekkenbodem creëren. Mensen die op turnen, paardrijden of ballet hebben gezeten, mensen die perfectionistisch of gestrest zijn of mensen die lichamelijke pijnen hebben, eerder pijn hebben ervaren bij sex of tijdens de jeugd vaak last hebben gehad van spanningen kunnen allemaal last hebben van een overactieve bekkenbodem. Wat kun je merken? Pijn in de buik, moeite met poepen en plassen, heupklachten, rug of bovenbenen en pijn bij penetratie…of bij het ORGASME!

Hoe ontstaat de pijn?

Hoe dat zit? Tijdens en voor het orgasme ontstaan er onder andere bij de spieren van de bekkenbodem, de baarmoeder, vagina en anus onwillekeurige samentrekkingen, contracties en spasmen. Spieren worden meer gespannen en aangetrokken en je kunt je dan voorstellen dat wanneer deze spieren al overactief zijn dat deze nog meer willen spannen. Dit kan uitermate pijnlijk zijn voor of tijdens het orgasme. Denk aan een elastiek dat al gespannen staat en nog meer gespannen wordt: het krijgt scheurtjes. Normaal gesproken ontspannen de spieren en sexorganen zich na het orgasme vrij snel en de contracties kunnen vrij snel verdwijnen. Wanneer de pijn na het orgasme wordt ervaren, soms wel 15-30 minuten aanhoudend, is dit omdat die overactieve spieren zich ook weer proberen te ontspannen. Maar ook dat doet pijn omdat deze eigenlijk altijd in een verkrampte modus zitten. Als je lang in een zelfde houding heb gestaan, bijvoorbeeld op je hurken, doet het de eerste paar secondes ook pijn in je spieren wanneer je van houding wisselt. Hetzelfde geldt voor die overactieve bekkenbodem.

Oplossingen bij pijn en orgasme

Pijn is niet fijn en kan het orgasme een negatieve bijsmaak geven. Sex kan daardoor worden vermeden omdat het niet leuk meer is. Een orgasme hoort plezierig, belonend en lekker aan te voelen. Ik zou adviseren om naar een seksuoloog te gaan, misschien wel het liefst een arts-seksuoloog of gynaecoloog-seksuoloog. Deze kan vaststellen of het daadwerkelijk bekkenbodemproblematiek is en ook andere medische dingen uitsluiten. Daarna kun je altijd doorverwezen worden naar een bekkenbodemspecialist.

Ook een (anonieme) vrijvraag voor Marjolein? Stuur een bericht naar [email protected].


Kom je ook? – alles over het vrouwelijk orgasme

Alles weten over het orgasme van de vrouw? De redactie van LotteLust brengt 5 februari haar eerste boek uit: ‘Kom je ook?’. Hierin lees en leer je alles over het vrouwelijk orgasme: van de anatomie tot praktische tips. Bestel het boek en ontvang tijdelijk een gratis toy!

kom je ook lottelust artikel


Beeld: Tumblr

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy