Hoe zorg je voor meer seks in je relatie?

door Rosanne

De seks in je relatie is fijn en jullie proberen regelmatig nieuwe dingen. Het enige waar je mee zit is dat je wel nóg vaker wil. Hoe zorg je voor meer seks in je relatie en hoe kaart je dit aan?

Oorzaak

Er zijn allerlei redenen waardoor je minder seks hebt of waardoor jij of je partner minder zin hebben. Als je weet wat de oorzaak is, kun je gerichter naar een oplossing. Ik heb ze even op een rijtje gezet:

 • Drukte
 • Stress
 • Weinig aandacht voor elkaar en voor jezelf
 • Kinderen
 • Lichamelijke klachten
 • Psychische klachten
 • Seksuele problemen (erectiestoornis/vaginisme)
 • Menstruatieklachten (hevige flow en pijn)
 • Medicijngebruik (jezelf of je partner)

Ga ook eens na waarom jij meer seks wilt. Verlang je naar meer intimiteit? Zie je seks als een bevestiging van liefde en mis je de connectie met je partner? Ben je gestrest en zijn seks en een orgasme voor jou een vorm van relaxen? Of zoek jij juist meer spanning in je leven en denk je dat seks die leegte opvult? Denk hier eens goed over na. Zo haal je in ieder geval een stukje frustratie weg.


(Seks)partner

Seks is iets wat je samen doet (kan ook alleen, maar je snapt wat ik bedoel). Daarom is het fijn als jullie ongeveer op één lijn liggen qua seksuele behoeftes. Ligt het erg ver uit elkaar? Dan kan dit voor spanningen zorgen. Het is daarom belangrijk om hierover te praten en hierin een goede middenweg te vinden. Hierbij kun je jezelf en je lover een aantal vragen stellen:

 • Is er altijd al een verschil geweest? Is het antwoord hierop nee, dan kun je bij jezelf nagaan wanneer het beter was.
 • Is jouw behoefte toegenomen of is de behoefte van je partner afgenomen?
 • Hebben jullie al eerder problemen gehad en hoe zijn jullie er toen uitgekomen?
 • Wat zijn jullie wensen en behoeftes?

Als jullie er samen uit zijn waar de ‘problemen’ zitten dan kun je kijken naar de oplossing.

Verwachtingen

Bespreek je verwachtingen. Hoe vaak wil je seks en wat voor seks wil je dan? Als je bedpartner niet weet wat jij wil, dan zal er ook weinig veranderen. Stel ook je verwachtingen bij. Misschien kan het net zo satisfying zijn om samen uitgebreid te knuffelen en elkaar te masseren.

Openheid

Wees open en luister ook naar de ander. Zo weten jullie van elkaar waar de behoeftes liggen en kunnen jullie zo een goede middenweg zoeken. Wees hierin direct en vertel wat je wel en wat je niet wilt.


Voorkeur

Laat weten waar je voorkeuren liggen. Wil je alleen vaker seks of heb je ook bepaalde fantasieën die je graag zou willen proberen.

Zin in seks

Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op jouw sexdrive. Prikkels kunnen van binnenuit of buitenaf komen. Seksuele prikkels van binnenuit kunnen gedachtes, fantasieën of gevoelens zijn. Van buitenaf kunnen dat beelden, geluiden, geuren of aanrakingen zijn.

seks

Voordelen

Het hebben van seks heeft heel veel voordelen. Zo komen er tijdens de seks allerlei geluksstofjes aan. Hier even een opsomming van alle voordelen. Wie weet overtuig je je partner ermee *knipoog*!

 • Minder stress: door de aanmaak van dopamine tijdens de seks krijg je een ontspannen en goed gevoel.
 • Versterkt je immuunsysteem: tijdens de seks komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon werkt het stresshormoon cortisol tegen wat zorgt voor meer witte bloedlichaampjes en dus een betere weerstand.
 • Minder pijn: oxytocine is echt een wonderhormoon. Het heeft namelijk ook een pijnstillende werking. Daarnaast komt er endorfine vrij tijdens een potje seksen wat je pijngrens verhoogd waardoor je meer pijn kunt hebben. Heb je bijvoorbeeld hoofdpijn? Duik dus juist het bed in!
 • Het gaat incontinentie tegen: door alle spieraanspanningen tijdens een orgasme worden de bekkenbodemspieren getraind.
 • Vet verbanden: per 30 minuten seks verbrand je 150 calorieën. Zeg dus maar dag tegen je sportschoolabonnement!
seks

 • Betere bloedsomloop: tijdens de seks gaat je hartslag omhoog. Dit kan oplopen tot wel honderd extra slagen per minuut! Dit zorgt ervoor dat je bloed sneller gaat stromen. Een betere en snellere bloedsomloop zorgt voor meer zuurstof in de cellen waardoor schadelijke stoffen worden afgevoerd. Ook verhoogt het de bloedstroom naar je hersenen waardoor je scherper wordt. Echt mega veel voordelen dus!
 • Beter humeur: het regelmatig hebben van seks zorgt er bij vrouwen voor dat het hormoon ‘oxytocine’ vrijkomt. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het heeft een kalmerende werking en geeft het gevoel van verbondenheid en gelukzaligheid.
 • Betere huid: tijdens de seks komt het hormoon oestrogeen ook vrij. Oestrogeen zorgt voor minder talg en betere vernieuwing van de huid.
 • Je wordt aantrekkelijker: het regelmatig hebben van seks zorgt voor dat je lichaam meer feromonen afgeeft. Feromonen worden ook wel seksuele lokstoffen genoemd. Het zijn geurstoffen die we niet bewust ruiken, maar die invloed hebben op wie we aantrekkelijk vinden. Meer seks betekent meer feromonen.

Seksuoloog

Seks heeft dus heel veel voordelen. Het belangrijkste is dat jij en je (bed)partner elkaar accepteren en respecteren in jullie wensen en behoeftes. Komen jullie er samen niet uit, dan kan een afspraak bij een seksuoloog misschien de oplossing zijn. Hij of zij is gespecialiseerd in seksuele problemen.

Meer over libido:

Waarom je libido tijdens de lente door het dak gaat

Dit is mogelijk de oorzaak van zijn lage libido

Libido verhogen? Van deze maaltijd krijg je zin in sex

Beeld: Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy