Ongewenste sexuele handelingen: het overkomt één op de vijf vrouwen.

door Lotte

Uit onderzoek van de GGD Zuid-Limburg en de Universiteit van Maastricht blijkt dat één op de vijf jonge vrouwen met sexuele ervaring in Nederland wel eens slachtoffer is geweest van ongewenste sexuele handelingen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 10.000 jongeren en jongvolwassen tussen de 12 en de 25 jaar. Er werd gevraagd naar ongewenste sex in 6 verschillende vormen van licht, bijvoorbeeld kussen en strelen, tot zware, zoals anale of orale sex.

Kwetsbare groep voor ongewenste sex

De kwetsbare groep waar het aantal gevallen van ongewenste sex hoger ligt is bij vrouwen met een lage opleiding, vrouwen van allochtone afkomst, vrouwen die vroeg beginnen met sexualiteit, vrouwen met gemiddeld meer sexpartners, vrouwen die sex hebben voor geld of spullen en vrouwen die sexueel actief zijn op het internet. Ook drank en dugs kunnen hier invloed op hebben.

Aangifte tegen dader

Helaas gebeurt het weinig dat de vrouwen aangifte willen doen tegen hun dader, deze resultaten zijn daarom maar het topje van de ijsberg. De dader komt in de meeste gevallen uit intieme kring: een familielid, en vriend, de partner, de druk is daarom hoog en daarnaast voelen de slachtoffers veel schaamte. Dat zorgt ervoor dat de drempel vaak te hoog is om aangifte te doen van ongewenste sex.

 Project Sekswijzer

De GGD en de gemeente Limburg hebben een gegeven dat ze het erg belangrijk vinden dat er al vroeg wat aan wordt gedaan. Een van de dingen is dat de ouders daar een belangrijke rol in spelen, de ouders kunnen met hun kinderen praten en vertellen wat gezonde sex is. Anderzijds ligt daar ook een rol bij de school, de GGD vind het erg belangrijk dat ook het lastige onderwerp “ongewenste sex” daar besproken kan worden. Omdat het onderwerp zo gevoelig ligt en niet iedere leraar weet wat hij hier mee aan moet is er een project gestart Sekswijzer, waarbij de leraren ondersteund worden.

bron: limburg1, De Limburger

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy