Waarom je op mannen valt die op je vader lijken

door Lotte

Vrouwen worden vaak verliefd op hun ‘vader’. Of beter gezegd: een man die doet denken aan hun paps. Relatie-experts komen nu met een verklaring waarom we zoeken naar een tweede vaderfiguur.

Je zal vast stampvoetend ontkennen dat jouw vriend niet op je vader lijkt. Maar denk eens na… Zijn ze allebei zo koppig als een ezel, impulsieve avontuurlingen en stiekem mopperpotten.

Verliefd op je ‘vader’: Elektra-complex

Vallen voor een man die lijkt op je vader wordt het zogenaamde Elektra-complex genoemd. Waarom dan, vraag je je af? Nou, als kind kijk je bij je ouders af ‘hoe het hoort’. Ook op het gebied van relaties. Relatie-expert Judith Wright legt uit: “Wanneer we nog jong zijn, gebeurt er zoiets als ‘preseksuele  programmering’. We beginnen relatie-idealen te vormen op basis van wat we rondom ons zien, met onze ouders als belangrijk rolmodel.”

Daddy issues

Je gaat dus onbewust op zoek naar een herkenbare relatie-verhouding. Het fenomeen vooral voor als je een slechte relatie met je vader hebt gehad. Instinctief vanuit het idee dat je het ‘deze keer beter kan doen’, verklaart Wright. Vrouwen die opgroeien zónder vaderfiguur, hebben volgens relatie-expert juist de neiging om op oudere mannen te vallen. Om bij wijze van spreke de leegte op te vullen.

Goede relatie met vader = beter liefdesleven

Vrouwen zonder zogeheten ‘daddy issues’ en juist een goede steunende vader hebben, hebben volgens de relatie-expert meer kans op een succesvol liefdesleven. “Een meisje dat een standvastige, communicatieve en vertrouwde relatie met haar vader heeft, verkleint haar kansen op een tienerzwangerschap. Daarnaast heeft ze ook minder kans op aandoeningen zoals depressie, anorexia en een laag zelfbeeld”, aldus Linda Nielsen, professor psychologie uit North Carolina.

Is het herkenbaar of juist bullshit? Laat een comment achter met je mening.

Bron: Yahoo Lifestyle

Meer over relaties:

Serial daters: van relatie naar relatie

Waarom je steeds weer valt voor foute mannen

Afvallen door verliefd zijn?

 

Volg LotteLust op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+!

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy