‘Sex tegen veroudering’

door Julia

If u don’t mind, dan gaan wij nog even door met het brengen van goed nieuws over sex. Dit keer hebben we het over sex en veroudering. Regelmatig tussen de lakens duiken, kan namelijk het proces van verouderen vertragen, yayy!

 

Dat is gebleken uit een onderzoek van een groep wetenschappers in Californië, gepubliceerd in het medische tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

 

Buffers

Aan het experiment deden 129 vrouwen mee. De vrouwen die wekelijks sex hadden met hun partner, bleken aanzienlijk langere telomeres te hebben. Telo wattes?! Een telomere is een gebied van herhaalde DNA aan het eind van een chromosoom, wat het chromosoom beschermt tegen verslechtering, ofwel veroudering. Telomeres fungeren als een soort buffers die de einden van chromosomen blokkeren. De lengte van telomeres zijn een goede indicatie van je gezondheid, ze verkorten naarmate je ouder wordt. Hoe korter je telomeres zijn, hoe meer kans je hebt op het krijgen van een degeneratieve aandoening (artrose, de ziekte van Parkinson, MS) en een vroegtijdige dood.

 

Eerder onderzoek wees uit dat bevredigende relaties en sexuele intimiteit, goed zijn voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Daarvan uitgaande wilden wij onderzoeken of er een gezondheidsbevorderende relatie bestaat tussen: sexuele intimiteit, de lengte van telomeres, een biologische index van stelselmatige veroudering en gezondheid en telomerase, een enzym dat telomeres verlengt. Ook hebben we gekeken of er een verband was tussen tevredenheid over de relatie, positieve en negatieve interacties tussen de koppels, en telomere lengte en telomerase activiteit.

Zo vertelt wetenschapper en hoofdonderzoeker, Tomás Cabeza de Baca van de Universiteit van Californie, San Francisco.

 

Aanzienlijk verschil

Hoewel er geen samenhang was tussen telomere lengte tevredenheid over de relatie of interactie tussen koppels, hadden vrouwen die regelmatig tussen de lakens doken met hun partner merkbaar langere telomeres. Zelfs nadat de resultaten waren aangepast aan factoren als stress en de kwaliteit van de relatie, die dit proces in de weg kunnen staan. De conclusie uit dit onderzoek is het eerste bewijs dat sexuele intimiteit kan worden gelinkt aan de lengte van telemores.

 

Kleine aanmerking

Toch is er wel een beperking te noemen, zo laat Tomás Cabeza de Baca weten:

Onze bevindingen zijn zeker van belang, maar het is vooral een verkennend onderzoek. De resultaten komen voort uit een kleine groep die we hebben geobserveerd. Namelijk 129 vrouwen met een partner, die de zorg hebben over een kind. Dit betekent dat de conclusie van het experiment geen oorzaak-gevolg te noemen is.

Er is dus meer onderzoek nodig, om te bewijzen dat sex daadwerkelijk het verouderingsproces bestrijdt. ‘Maar’, zegt Tomás, ‘gebaseerd op de veelbelovende resultaten uit dit experiment, hopen we dat het verzamelen van data van een grotere meer diverse groep, de volgende stap zal zijn in het onderzoek’. Er zal dan worden gekeken naar de longitudinale effecten van sexuele intimiteit op de lengte van telomeres. Dit houdt in dat er metingen worden gedaan die herhaaldelijk en steeds op dezelfde manier worden verricht, om een ontwikkeling in kaart te brengen.

 

Laten we hopen dat het vervolgonderzoek niet al te lang op zich laat wachten, wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar de resultaten. Zodra hier meer over bekend is, lees je dit natuurlijk op LotteLust.nl

 

Bronnen: PsyPost, News-Medical.net
Beeld: Pinterest

 

Meer over sex en gezondheid:

Regelmatig klaarkomen kan prostaatkanker voorkomen

Eng nieuws voor vrouwen met een hormoonspiraal

De invloed van roken op je sexleven

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy