Train je gaydar: zo spot je lesbische chicks

door Luna

Niets is frustrerender dan een superknappe vrouw tegen het lijf lopen – waar je wel meer van wil – en niet weten of ze ook geïnteresseerd zou kunnen zijn in jou. Daarom ga ik je in dit blog leren hoe je je gaydar kan trainen. Zodat je niet meer altijd bij voorbaat hoeft te denken dat het toch niets wordt.

Wat is een gaydar?

Gaydar is een samenvoeging van de woorden ‘gay’ en ‘radar’. Het is een denkbeeldig meetinstrument om homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen te spotten. De gaydar functioneert met name door interpretatie van non-verbale signalen, zoals sociaal gedrag, houdingen en bewegingen, stemgeluid en intonatie, gezichtsuitdrukkingen, kleding en afwijkingen van genderstereotypen.


Disclaimer

Wat je doet wanneer je gaydar ‘afgaat’ is natuurlijk niets meer dan labelen en aannames maken. Dat is een beetje naar, vind ik. Maar ik ga het niet verwoorden met “als een vrouw mannelijke trekken, heeft moet ze wel lesbisch zijn”. Maak je geen zorgen. We gaan het zo modern mogelijk aanpakken. Want er zijn immers meer vrouwen die op vrouwen vallen dan je denkt. En die zien er niet allemaal uit als Ellen Degeneres.


Stereotypes

We kennen allemaal verschillende stereotypes lesbische vrouwen, maar de bekendste ziet er zo uit: beetje lomp, kort pittig kapsel, en baggy kleding. Maar ook de ‘extreme feministen’ kunnen niet ontbreken. Tuinbroeken, beenhaar, beetje ‘suf’ en een flinke feministische babbel. Nu is er ook nog een vrij recente ontwikkeling met regenboog-kleding en eyebrow slits, een soort van sign van; “hey, ik ben gay”! Op deze stereotypes stap je sneller af wanneer je zelf op vrouwen valt, omdat het in je hoofd geprogrammeerd is dat er een kans in zit.


En de rest dan?

Maar er zijn natuurlijk veel meer vrouwen die op vrouwen vallen. Vrouwen die qua uiterlijk buiten de verwachtingen vallen. Voordat ik zelf met een vrouw was, had ik geen idee hoe een lesbische vrouw- of een vrouw die openstond voor een andere vrouw- eruit zou moeten zien. En hoe ik haar eruit had moeten pikken, als ze er niet uitzag als de hierboven omschreven stereotypes. Maar gek genoeg veranderde dit wel toen ik een relatie kreeg met mijn vriendin. Zij is zelf ook niet per se een ‘typical lesbian’. Ik denk dat ik – mede daardoor – mijn blik wat heb aangescherpt waardoor ik nu inzie dat de ‘lesbian world’ veel groter is dan ik ooit had kunnen dromen. Van veel vrouwen die op vrouwen vallen krijg ik nu een soort vibe die achteraf vaak klopt. Mijn gaydar lijkt momenteel dus ‘de juiste signalen’ af te geven.


Lesbian vibe

De mensen die ik persoonlijk aantrekkelijk vind zijn vaak wat ‘alternatief’ en hebben een soort ‘layed back’ of ‘fuck it’ attitude. Misschien beter te omschrijven als -wat alternatiever geklede meiden met een zelfverzekerde, relaxte houding. Aan die houding lees ik af dat ze wel openstaan voor een vrouw en mij niet voor gek zouden verklaren als ik zou denken dat ze ook op vrouwen vallen. Groot geluk dat deze groep die ik aantrekkelijk vind vaak open minded zijn. Ik heb hierdoor nooit het gevoel dat ik me moet verantwoorden bij zo’n ‘vibe’, ook al blijkt mijn gayradar toch fout te zijn.


Lesbian flirting

Nog iets: vrouwen met een interesse in andere vrouwen zijn vaak heel flirty wanneer ze je zien zitten. Als vrouwen op een indringende manier naar me kijken of geïnteresseerd zijn in mijn voorgaande partners, weet ik al snel hoe de vork in de steel zit.

Ik denk dat het voor heterovrouwen lastiger is om een goeie gaydar te trainen dan voor lesbische vrouwen. Heterovrouwen vatten het geflirt van andere vrouwen namelijk sneller op als complimentjes of oprechte interesse. Logisch ook wanneer je je niet bezighoudt met of iemand op vrouwen valt. Maar als je de gaydar hard nodig hebt ben je er waarschijnlijk wel veel mee bezig en zul je op den duur bepaalde patronen in flirtgedrag of houding terug zien komen.


Help, het lukt niet

Ook al ben je er elke dag mee bezig, helaas kan je gewoon niet altijd aan iemand aflezen of zij ook op vrouwen valt. Het kan daarnaast ook zijn dat iemand zich zo geïntimideerd voelt door een vrouw dat je helemaal geen signalen meer binnenkrijgt of ontvangt. Dus als je een vrouw leuk vindt en je wil iets van haar, maar je weet gewoon echt niet zeker of ze ook op vrouwen valt- dan adviseer ik om toch al je moed bij elkaar te verzamelen en het aan haar te vragen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat ze “nee” zegt. Dat betekent echter nog niet dat jullie geen leuke ervaring met elkaar kunnen hebben, sommige vrouwen staan hier namelijk wel voor open.

Maar bespaar jezelf de heart break. Wanneer zij alleen seks heeft met jou ‘voor de fun’. En jij daadwerkelijk gevoelens hebt voor haar, bespaar jezelf dan de mogelijke ellende. Dit kan je doen door van te voren te pijlen waar ze op uit is. Er zijn genoeg leuke vrouwen die op vrouwen vallen waar je eventueel wel mee zou kunnen daten.


Neem de tijd

Haast je niet. Een gaydar trainen kost tijd. Uiteindelijk gaat het erom dat je de vrouwen durft aan te spreken die je aantrekkelijk vindt. Wees niet bang om op vrouwen af te stappen wanneer je je aangetrokken tot ze voelt. “Nee heb je, ja kun je krijgen”. Hou in je hoofd dat er veel meer vrouwen zijn die op vrouwen vallen dan alleen het stereotype. Daarnaast hoef je niet te verbergen dat je op vrouwen valt. Houd je dus niet in, en stap eropaf!


Bronnen: Npo3, Brik, Hokjesman, Spuiten en Slikken

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy