U-hauling en geschoren hoofden: Kloppen deze lesbische clichés?

door Luna

Over heterostellen zijn heel wat clichés op te noemen, waar soms een kern van waarheid in zit. Hij kijkt voetbal, zij verzorgt de hapjes. Hij doet de klusjes, zij zorgt voor de kinderen. Maar hoe zit dit nu eigenlijk met lesbische stellen, zijn daar ook zoveel clichés over bekend? En hoe waar zijn deze? Lees in dit blog de feiten en fabeltjes gebaseerd op mijn eigen ervaringen en wat ik om me heen zie.

Eén van de twee doet de klusjes in huis

Mijn vriendin houdt van klussen. Haar hart gaat sneller kloppen van haar gloednieuwe ‘Makita boormachine’. Net als in veel heterorelaties is bij ons één van de twee de klusser. (dat betekent trouwens niet dat zij het mannetje is). Zij is trouwens niet de enige die de klusjes klaart. Ik vind het zo nu en dan heerlijk om onafhankelijk te zijn van haar kluskunsten. Dan ga ik zelf bezig. Zo blijft dit tussen ons in balans en neemt geen van ons beiden alle klusjes op zich.

Dat één van de twee vrouwen alle klusjes doet in huis is een cliché dat niet voor elke lesbische relatie geldt. Net als dat niet in alle heterorelaties de man alle klusjes op zich neemt. Het ligt er maar net aan met wie je in een relatie zit. Maar ja, toch komt wel veel voor binnen lesbische relaties. En wie neem je dat kwalijk? Een handige vrouw is ook gewoon heerlijk.

cliches

Binnen no time samenwonen

Het is echt een ding in de lesbian world, samenwonen terwijl je pas net aan het daten bent. Met ‘binnen no time’ bedoel ik echt binnen een maand. Hier is dus een term voor: ‘u-hauling’. Het staat eigenlijk voor ‘transport’ met een ‘u-haul truck’ ofwel een verhuiswagen. Daar zit ook een grapje aan gebonden, namelijk: “wat nemen lesbiennes mee op hun tweede date? Een verhuiswagen.”

Eén van de lesbische clichés waar ik zelf ook aan meedoe. Mijn vriendin en ik zijn heel snel naar elkaar toe gegroeid en bij elkaar ingetrokken. Maar hoe kan dat nou eigenlijk? Er wordt veel over gespeculeerd. Daaruit komt naar voren dat het hormoon oxytocine ook wel ‘knuffelhormoon’ of ‘bindingshormoon’ een belangrijke rol speelt. Het hormoon heeft een bevorderende werking met de bevalling van een kindje en het geven van borstvoeding. Ook is het hormoon – zo als de naam al zegt- essentieel om je mee te kunnen binden, niet alleen aan je kind maar ook aan bijvoorbeeld je partner. Mannen maken dit hormoon ook aan, maar wel aanzienlijk minder dan vrouwen. Dit zou goed kunnen verklaren dat vrouwen -die zich aangetrokken voelen tot elkaar- zich sneller binden.

Als ik om me heen kijk gaan heterostellen minder snel samenwonen. Maar dit betekent niet dat er geen heterostellen zijn die net zo snel gaan samenwonen als lesbische stellen. Ook hiervoor geldt weer dat het verschilt per stel. Doe alles lekker op je eigen tempo, zolang je maar geniet samen.

cliches

Stereotypes

In elke Amerikaanse film – waar ze hun best doen een moderne lesbische meid neer te zetten- gaat het helemaal fout. Vrouwen in slobberige kleding met een kaalgeschoren hoofd. Dit cliché is niet het plaatje waar vele lesbische vrouwen zich graag mee willen/kunnen identificeren. Als ik over mezelf praat is dit in elk geval niet hoe ik mezelf identificeer. Maar ook niet hoe het in de realiteit is. De groep met “lesbiennes” om mij heen zijn alles behalve het omschreven stereotype.

Er is trouwens niets mis met het dragen van slobberige kleding en het kort knippen of afscheren van je haar. Maar het feit dat vele filmmakers alleen maar daar aan kunnen denken – vind ik zelf een beetje cynisch. Natuurlijk zijn er absoluut vrouwen die aan dit ‘typetje’ voldoen maar een diverser beeld is wel gewenst.

Daarnaast heb ik ook te doen met het cliché beeld van de hetero guys in romantische films. In tegenstelling tot de wat suffe lesbische dame- zijn de mannen te perfect om waar te zijn. Vaak gespierde mannen met ‘stoere’ kleding en o zo begripvol en charmant. Die eigenschappen worden vaak aan de vrouw toegezegd. Toch mag er geen tikje “echte vrouwelijkheid” vanaf stralen, want je moet de dominantie kunnen ruiken. Ook absoluut geen realistisch plaatje.

cliches
Uit de Netflix-serie Trinkets

Mannenhaters

Lesbische vrouwen worden vaak neergezet als mannenhaters. Er wordt ook regelmatig gedacht dat lesbische vrouwen een vervelende ervaring hebben gehad met een man- waardoor ze alle mannen in hun leven maar opzij hebben gezet. In de meeste gevallen is dit misplaatst. Lesbisch zijn heeft te maken met je geaardheid en is niet iets wat zomaar ontstaat door een vervelende ervaring. Op mij komt dat over als: “dan maar vrouwen daten”. Kijk naar mij; ik date met vrouwen maar heb geen vervelende ervaring gehad met mannen. Ik ben het levende bewijs dat niet alle vrouwen die op vrouwen vallen- mannenhaters zijn. Het kan echter wel zo zijn dat vrouwen er – na het daten van een man/meerdere mannen of na een vervelende ervaring – achter komen dat het toch niet is wat ze zoeken. Dit betekent niet dat alle mannen meteen om te haten zijn. Dat is absoluut een dramatisch statement in mijn optiek. We denken toch ook niet dat heteromannen ineens homo wanneer ze een slechte ervaring hebben gehad met een vrouw.

cliches

Wat weet jij van lesbische clichés? Voel je vrij er wat over te vertellen!

Bronnen: Urbandictionary, Qz, RadioKunststof, Bustle, Elitedaily, Nos, Ikvrouwvanjou

Beeld: Pexels, Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy