Is het gek dat ik buttplugs gek vind? – Vrijvraag #89

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel heeft Marjolein het over de buttplug!

Mij vriend vindt het fijn om met buttplugs te experimenteren. Is het gek dat ik dat gek vind?

De meningen over een buttplug

Het experimenteren met buttplugs kan gek, vreemd, raar, ongewoon of anders worden gevonden. De ander kan dit juist leuk, lekker, opwindend, geil, spannend of gewoon vinden. Nog veel – maar steeds minder – mensen, ervaren het als een taboe om over de anus of anale seks te spreken. Laat staan om dit te proberen. Mensen vinden het gek omdat de anus voor een andere boodschap is bedoelt, vinden het minder smakelijk of hebben het idee dat deze ingang voor homoseksuelen is. Doe het vooral niet tegen je zin in en bespreek het. Ontspanning is belangrijk. En ook wil je er natuurlijk wel seksuele spanning en opwinding bij voelen, anders voegt het niet zoveel toe.

Waarom mensen buttplugs gebruiken?

Het kan de opwinding van de partner zijn of het gevoel bij het inbrengen. Het ermee laten spelen kan een vleugje dominantie-onderdanigheid creëren. Het idee van vol zijn vinden sommigen lekker. En wellicht dubbele penetratie, of een orgasme met anale stimulatie zijn een greep uit de argumenten. Ook het uitzicht kan spannend worden gevonden en bij een standje als doggy style kun je met een diamant je anus versieren of verbergen. Als je het gek blijft vinden, stop er dan mee en ga dan vooral samen op zoek naar iets anders wat je allebei leuk vindt.

De keuze is reuze

De butplugg is een voorwerp dat je in de anus plaatst. Meestal heeft het een langwerpige zijde – enigszins vergelijkbare silhouet van een dildo – die weer smal wordt aan de bovenkant. De andere zijde stopt met een platte ‘stop’ kant, om te voorkomen dat het gehele speeltje in de anus verdwijnt. Tegenwoordig is de dildo zijde er (naast egaal) ook met ribbels en stekels en heeft de platte kop ook allerlei vormen en versieringen. Maten lopen uiteen van small (diameter 2-3,5 cm) tot XL (diameter 7cm), of wellicht nog groter. Het materiaal kan van siliconen, plastic, metaal en glas zijn. Enkelen kunnen ook vibreren. Kortom er zijn meer soorten plugs dan dat er merken pindakaas zijn.

Hoe werkt het

De langwerpige zijde breng je in de anus. Er zijn plugs met een ring aan de stopkant om makkelijk in te doen en uit te trekken. Gezien de anus niet van zichzelf vochtig is, is het heeeeel belangrijk om het vochtig te maken. EN vochtig te houden wanneer je langer bezig blijft. Zowel met de mond, spuug of glijmiddel kan er voor worden gezorgd dat het makkelijk glijdt.

De anus heeft de reflex om te sluiten waardoor ontspanning nog belangrijk dan normaal is. Als je opgewonden bent en zin hebt in anale seks zal dit makkelijker gaan dan wanneer je je zorgen maakt over pijn, je partner of de plug. Bij spanning trekken spieren samen om in actie te komen en zal de ingang hermetisch afgesloten worden. Ontspanning vindt dus zowel lichamelijk, maar ook in het hoofd plaats. Je moet er voor open staan. Zodra de plug naar binnen gaat zal de anus meebewegen met de vorm. Wanneer het smallere gedeelte overblijft zal de anus zich terug vormen en dit omsluiten waardoor er een soort vacuüm ontstaat. De stopkant zorgt ervoor dat de plug niet naar binnen schiet en stopt bij de ingang van de anus. Zo hoef je ook geen zorgen te maken dat je anus open staat of dergelijke. Je kan tijdens de seks de plug laten zitten of er mee spelen, zelf of door je partner.

De gevorderden en kinky’s onder ons kunnen eens proberen om hem met de mond in te laten brengen. En je kunt een plug natuurlijk ook solo gebruiken!

Buttplug voor beginners

Het advies is om klein te beginnen, met een siliconenplug zacht en flexibel. Voorzichtig beginnen en de duur van het inhouden of de grote wellicht opbouwen. Vind je het spannend om te proberen kan je wellicht eerst voelen hoe het is om tijdens de seks gepenetreerd te worden met vingers. Zorg er ook hiervoor dat je voldoende vocht gebruikt en dat je ontspant. En voor de partner: surprises zijn niet altijd een succes. Ze zeggen dat je de plugs een half uur tot paar uur in kan houden. Sommige mensen vinden het rondlopen met de plug opwindend. Smeer hem dan wel regelmatig opnieuw in met glijmiddel. Het vaker en langdurig inhouden van een buttblug is wel extreem (zie vraag 87) en kan wellicht voor een slappere kringspier zorgen. Vergeet niet na afloop de toy schoon te maken. Zo kun je hem de volgende keer direct weer gebruiken!

Meer VrijVragen:

Hoe kan ik zorgen dat ik spontaan zin krijg in sex?

Hoe zorg je ervoor dat anale sex niet pijn doet?

Mijn vriendin en ik (v) willen rimmen proberen, heb je tips?

Beeld: Unsplash

Dit vind je ook leuk

1 reactie

Avatar
Holoo 8 mei 2020 - 19:15

Lijkt me leuk ;-)

Beantwoord

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy