Masturberen is gezond: 5 gouden soloseks tips)

door Lotte

Lang, lang geleden – toen masturberen verboden was – werden mensen allerlei rare gevolgen aangepraat. Je werd er blind van, zou naar de hel gaan of kon onvruchtbaar raken. Dat is allemaal niet waar natuurlijk. We weten inmiddels véél beter. Soloseksen is heel goed voor je zelfs. Voor je body én je mind…

Masturberen = selfcare

Selfcare was hét woord van 2020. Goed voor jezelf zorgen is essentieel, zowel de binnen- als de buitenkant. Van dagelijks positieve affirmaties uitspreken tot wekelijks een gezichtsmaskertje opdoen. Maar ook soloseks hoort daarbij (maar niks moét natuurlijk). Selfcare draait om selflove en selflove draait helemaal om jezelf accepteren zoals je bent. Masturberen kan je zelfacceptatie stimuleren. Je leert je lichaam waarderen op het seksuele vlak. Je gúnt jezelf om schaamteloos je sexual self te zijn en te genieten van je eigen lichaam. Als dat geen zelfliefde is…

lelo sila

Zelfkennis

Door te masturberen leer je je eigen lichaam kennen. Hoe kun je nou aangeven wat je lekker vindt aan je bedpartner als je het zelf niet weet? Menig sexpert raadt aan om regelmatig te jezelf te pleasuren. “Masturbatie kan heel nuttig zijn”, vertelt Leah Millheiser, hoofd van programma voor vrouwelijke sexualiteit bij Stanford Health Care. “Het is een van de beste manieren om te leren wat je opwindt. Voor zowel jouw genot alleen als genot samen met je partner (of scharrel, red.). Als je niet weet waar je erogene zones zitten, clitoraal, vaginaal of anaal… Dan kan je het ook niet doorgeven aan je partner.”

Traumaverwerking

Voor mensen met een seksueel trauma kan zelfbevrediging een manier zijn om weer zeggenschap over hun eigen lichaam te krijgen. In een wetenschappelijke studie uit 2016 werden acht vrouwen met zichtbare beperkingen geïnterviewd over hun seksuele ervaringen, seksueel misbruik en de voordelen van masturberen. Het bleek dat masturbatie “de deelnemers in staat stelde om zich te verzoenen met eerdere negatieve ervaringen (bijv. seksueel misbruik) en om hun seksuele autonomie te bevorderen”.

Gelukstofjes

Net als bij seks met een persoon, komen er bij soloseks allerlei feel good hormonen vrij. Met name als je klaarkomt. Dan krijg je een boost van dopamine, endorfine en oxytocine, deze hormoon verlagen stress, verminderen pijnklachten en helpt je ontspannen. Na een happy ending kun je vaak ook héérlijk slapen. Geen gepieker tot half drie ‘s nachts!

lelo masturbation

5 gouden masturbatietips

1. Set the mood: ook voor jezelf kun je een fijne sfeer creëren. Dim de lichten, steek geurkaarsjes aan en zet een zwoel muziekje op. Lees een sexy verhaal, luister een erotische podcast of bekijk een porna-filmpje.

2. Neem de tijd: als je de tijd hebt, waarom zou je dan haast maken? Nadat je een ontspannen sfeertje hebt gecreëerd, wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Begin met jezelf te strelen en masseer je eigen lichaam. Neem een fantasie in je hoofd en laat de gedachtes vanzelf komen. Bottom line: haast niet naar het orgasme, maar geniet van alles wat je onderweg voelt.

3. Experimenteer: je lichaam leren kennen zorgt voor fijnere soloseks én seks met een partner. Als je weet waar jij van opgewonden raakt en welke aanrakingen je wel of niet lekker vindt, kun je je partner een duwtje in de juiste richting geven. Win-win!

4. Gebruik een luchtdruk vibrator: klaarkomen is voor veel vrouwen een lastige klus. Vooral als ze tussen de lakens ligt met een partner, maar soms ook alleen. Een seksspeeltje is dan een lifesaver. Voor een out of body experience ga je een van de favoriete merken van de LotteLust-redactie: LELO. Vooral de clitoris massagers – de nieuwe SILA en de SONA Cruise – zorgen voor een waanzinnig intens orgasme. Nu met korting te shoppen via LELO.com!

5. Variatie: tijdens seks met een lover is het ook opwindender als je. Je wensen in de slaapkamer kunnen je hele leven blijven veranderen. Je kunt altijd een nieuwe move of kink ontdekken waar jij wild van wordt. Dus blijf ook alleen lekker variëren.

lelo sila

Masturbatiemaand bij LELO

Mei is masturbatiemaand en dat viert sexual wellnessmerk LELO groots. Het award-winning merk staat bekend om haar female empowerment boodschap en prachtig ontworpen toy. Gehalte: die wil je het liefst tentoonstellen. In mei krijg je de perfecte gelegenheid: je shopt enorm veel speeltjes namelijk met korting tussen 3 en 17 mei.

Vier masturbatiemaand en treat yourself op een echte LELO. Doe het voor je mental health!

lelo

Dit artikel is in samenwerking met LELO tot stand gekomen.

Beeld: LELO, Giphy, Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy