Ben ik aseksueel? Ik vind mannen leuk, maar de sex vind ik niks aan – VrijVraag #15

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, sexualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Ben ik aseksueel? Ik vind mannen wel leuk, maar de sex vind ik niks aan.”

– Teske

Wat ís aseksualiteit?

De seksuologie-wereld en de wetenschap zijn er nog helemaal niet over uit wat aseksueel zijn is. Is het een variatie in geaardheid zoals hetero, homo- en biseksualiteit of valt het onder het kopje ‘seksuele problematiek’? Zelf geloof ik dat het gevoel van aseksualiteit voortkomt uit andere factoren.

In de wetenschappelijke literatuur wordt aseksualiteit vanaf de jaren 50 af en toe benoemd. Maar pas vanaf 2004 is er meer onderzoek naar gestart. Uit de onderzoeken blijkt dat aseksualiteit vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en dat afhankelijk van de definitie dit door 0.6% tot 5,5% van de mensen gerapporteerd wordt.

Vier vormen van aseksualiteit

Aseksueel ben je wanneer a) seksueel gedrag afwezig is, b) seksuele aantrekking of seksueel verlangen afwezig zijn, c) je jezelf zo voelt en je jezelf hiermee identificeert en d) a, b & c combineert.

Aseksueel op basis van afwezigheid van seksueel gedrag lijkt voor jou niet op te gaan. Je hebt immers sex met mannen, alleen beleef je er blijkbaar geen plezier aan. Wanneer dit een voorwaarde voor aseksualiteit is, zullen waarschijnlijk veel mensen aseksueel zijn zonder het eens te zijn met deze stempel. Er is daarnaast verschil tussen een bewuste keuze van het niet hebben van sex, wat de reden daar ook voor is, en het niet ervaren van seksuele gevoelens.

Daarnaast geeft een aantal mensen aan dat zij zich aseksueel voelen omdat zij geen penetratie-sex hebben, maar wel dat zij masturberen of bijvoorbeeld aan orale sex doen. Als seksuoloog meen ik dat je in dit geval niet aseksueel bent.

Wel of niet romantisch

Men kan zich ook identiciferen als aromantisch. Als je aseksueel bent en geen seksuele aantrekking voelt, kun je nog wel romantische gevoelens voor iemand hebben. Dan voel je je wel aangetrokken tot de ander in een romantische, maar niet seksuele, zin.

Er zijn bepaalde factoren die bepalen of je wel of niet aseksueel bent. Is er bijvoorbeeld helemaal geen aantrekking of juist weinig? Dat jij sex ‘niks aan vindt’, kan ook andere redenen hebben. Weten jij of de mannen misschien niet wat leuk, lekker en fijn is? Heb je hiervoor alleen maar slechte ervaringen gehad? Vind je mannen wel aantrekkelijk genoeg om sex mee te hebben en seksueel opgewonden van te worden?

Zoals ik al zei, aseksualiteit is een vaag begrip. Misschien is definitie C dan uiteindelijk wel het beste. Als je jezelf aseksueel noemt, dan ben je het ook. Dan is het aan jou om te bepalen of je dit bent. Maar ook bij die definitie is er veel discussie omdat seksueel gedrag kan verschillen van wie we ons voelen. In de praktijk passen er heel weinig mensen onder aseksualiteit op basis van definitie d de combinatie van de drie vormen.

Lage sexdrive

Een verminderd seksueel verlangen kan ook het gevoel van aseksualiteit verklaren. ‘Geen zin in sex’ in de volksmond genoemd. Stress, langdurige relatie, kinderen, relatieproblemen en weinig kennis over dit onderwerp hebben invloed op je seksuele motivatie. Daarnaast kan sex als niet prettig, leuk of belonend worden ervaren. Dat kan onder andere liggen aan leeftijd, onzekerheid, depressie, seksueel trauma, negatieve seksuele ervaringen, maar ook religie waarin sex als iets negatiefs wordt gezien.

Het verschil tussen een verminderd seksueel verlangen en aseksueel zijn, zit ‘m in lijden bij seksuele problematiek. Aseksuelen ervaren het gebrek aan sex niet als een gemis of probleem. Misschien speelt er een verminderd seksueel verlangen bij jou in plaats van aseksualiteit. In principe kan alleen jij deze vragen beantwoorden. Ik hoop dat je dankzij deze verschillende visies een duidelijk antwoord voor jezelf kunt vinden.

Mijn ervaring is dat wanneer je lang genoeg doorvraagt er altijd redenen zijn die het gevoel van aseksualiteit kan verklaren. Het is aan jou of je hierin wil veranderen of het accepteert zoals het is.

Lees meer over seksualiteiten:

Alle seksualiteiten op een rijtje

Waarom vrouwen vaker bisexueel zijn dan mannen

Lesbiennes onthullen

Beeld: Tumblr

Dit vind je ook leuk

1 reactie

Maaike 20 april 2021 - 19:29

Hmm, hier klopt helaas weinig van. Er zijn zat mensen die aseksueel zijn en toch masturberen. Of zelfs seks hebben. Aseksueel zijn betekent geen (of weinig, het is een spectrum) seksuele aantrekking voelen. Dat staat los van libido. En dat staat ook los van gedrag.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy