Alles over breath play

door Redactie

Als je nieuwsgierig bent naar spelen met ademhalingsbeperking tijdens sex, ben je zeker niet de enige. ‘Breath play,’ zoals het ook wel wordt genoemd, is een populaire vorm van BDSM. We vertellen je er in dit artikel alles over.

Wat is breath play

De term breath play verwijst naar elke seksuele activiteit waarbij de ademhaling wordt beperkt. In een BDSM-relatie beperkt een dominante vaak de adem van een onderdanige, hoewel je geen dom-sub-dynamiek nodig hebt om aan breath play te doen. De bekendste vorm van breath play is verstikking, maar er zijn nog meer vormen. Breath play kan simpelweg inhouden dat iemand een partner vertelt zijn adem in te houden. Het kan ook betekenen dat je iemands mond en/of neus bedekt met je hand of een hulpmiddel zoals een gasmasker of een kap (zoals je wellicht al vermoedt, is dit gevaarlijk). Sommigen zullen zelfs onderdompelen in water tijdens de sex als een soort breath play beschouwen.

Waarom zou je het doen?

Maar wat is het verband tussen verstikking en seksuele opwinding? Breath play kan voor sommigen opwindend zijn, omdat het afsnijden van de zuurstoftoevoer van de hersenen gevoelens van duizeligheid kan veroorzaken. De natuurlijke reactie van het lichaam op een gebrek aan adem – een teken van gevaar voor het lichaam – is het afgeven van hormonen zoals adrenaline en endorfine. Het vrijkomen van deze hormonen kan bijdragen aan een verhoogde seksuele stimulatie. Bij sex met een partner worden sommige mensen opgewonden door de krachtdynamiek die betrokken is bij het ademen of genieten ze ervan dat het een oefening in vertrouwen is.

Niet zonder risico

Het grootste gevaar van breath play is dat iemand niet genoeg zuurstof krijgt. Zonder voldoende lucht wordt iemand licht in het hoofd, kan hij flauwvallen en uiteindelijk overlijden. Stikken is vooral gevaarlijk, omdat het de bloedtoevoer naar de hersenen afsnijdt. Het risico op permanente schade aan het hart en het strottenhoofd is reëel.

Het is dus belangrijk dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt wanneer je aan breath play wilt doen. De minst gevaarlijke manier is dat de ene partner de andere verbaal vertelt zijn of haar adem in te houden en vervolgens te zeggen wanneer hij of zij weer kan ademen – maar als je de behoefte voelt om eerder te ademen, doe dat dan natuurlijk. Houd je adem niet zo lang in dat je je duizelig en flauw voelt. Voordat je aan een breath play begint, is het uitermate belangrijk om er niet alleen voor te zorgen dat beide partners het zeker willen, maar ook dat ze allebei de gezondheidsrisico's begrijpen.

Meer lezen

BDSM voor beginners

Acht mythes over BDSM

Sexy Verhaal: The black box (+podcast)

Beeld: Pinterest

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy