By 

Alles over bultjes en pukkeltjes op je billen


In de zomer word je opeens weer geconfronteerd met de minder volmaakte delen van je lichaam. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld last van rode en eventueel jeukende bultjes, pukkeltjes of puistjes op de billen. Niet bepaald ideaal, zeker je deze zomer met je bips in een bikinibroekje over het strand paradeert. We spraken met dermatoloog Ronald Houwing, werkzaam in het Deventer Ziekenhuis, over wat die plekjes op onze billen nou precies zijn en wat we er aan kunnen doen.

Gladde billen zijn uniek

“Pukkels en bultjes op billen komt heel vaak voor”, vertelt dokter Houwing. “Ik zie in mijn praktijk eigenlijk nooit billen zonder oneffenheden zoals je in tijdschriften ziet. Ik denk dat de foto’s heel erg bewerkt worden. Uitslag op je billen of de binnenkant van je dijen kunnen meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn: Keratosis pilaris, Strophulus, Miliaria, Folliculitis of Hidradenitis suppurativa ook wel Acne ectopica genoemd.”

De soorten pukkels en bultjes

Meestal zijn de bultjes op billen onschuldig. Wel is het goed altijd alert te zijn. De dermatoloog vertelt waar je op moet letten:

Keratosis pilaris kun je herkennen aan de kleine, rode bobbeltjes of pukkeltjes op plekken waar de haren uit de huid komen. Ze komen meestal voor op benen, armen of billen. Meestal geeft keratosis pilaris geen jeuk of pijn. Wel kunnen er bacteriën nestelen in haarzakjes en voor kleine ontstekingen zorgen, waardoor er kleine puskoppen tevoorschijn komen.”

Keratosis Pilaris

Strophulus is een overgevoeligheidsreactie op een insectensteek. Dit is een soort allergische reactie waarbij allemaal kleine, jeukende, bultjes ontstaan. Soms met in het midden een klein blaasje. Het zijn dus niet allemaal verschillende insectensteken maar het is een reactie op één beet.”

Strophulus

 

Miliara, wat de medische term is voor warmte-uitslag, verschijnt voornamelijk in huidplooien waar er wrijving is met kleding. Als je het op je billen hebt, komt het dus door die strakke spijkerbroek! Het gaat hierbij om algemeen voorkomende kleine pukkeltjes op de huid. De bultjes lijken soms wel wat op kleine, doorzichtige blaren of kippenvel. Wanneer er puistjes op je billen zitten gaat het meestal om folliculitis of acne.”

 

“Hoewel een folliculitis kan lijken op acne (jeugdpuistjes) is het wezenlijk anders. Acne is namelijk vooral een ontsteking van de talgklieren en niet van het bovenste deel van de haarfollikel alleen. Bij folliculitis zie je meestal meerdere kleine bultjes of puistjes die verspreid zijn volgens de patroon van de ligging van de haren. Typisch voor een folliculitis zijn de kleine puskopjes in de opening van de haarfollikel. Deze puistjes kunnen veel jeuk geven en kunnen dus overal optreden in het lichaam waar zich haren bevinden. Een folliculitis is weer anders dan een steenpuist. Een steenpuist is een veel ernstigere en diepere ontsteking door een bacteriële infectie van de haarwortel die vaak gepaard gaat met pijn en soms koorts.

Acne of Folliculitis

 

Acne etopica zijn pijnlijke ontstekingen in de oksels, liezen, maar ook op de billen. Het begint met kleine puistjes. Daarna ontstaan diepere en pijnlijke ontstekingen waarbij rode zwellingen en abcessen (met pus) te zien -zijn. Na genezing kunnen er littekens overblijven die weer kunnen ontsteken.”

Hidradenitis suppurativa

Hoe ontstaat het?

“Deze huidziekten hebben allemaal verschillende oorzaken” legt dokter Houwing uit. “Soms kunnen ze eenvoudig behandelt worden, soms gaan het vanzelf over, en soms kan je er jaren lang last van blijven houden. Er kunnen tal van oorzaken zijn voor de genoemde problemen en vaak is het niet helemaal duidelijk.”

“De precieze oorzaak van keratosis pilaris is onbekend, al komt het voor bij grofweg 25 procent van de Nederlandse bevolking. Wel wordt gezien dat het vaker voorkomt bij mensen met atopische aandoeningen, zoals eczeem, hooikoorts en astma.”

Strophulus ontstaat door een overgevoeligheidsreactie op insectenbeten van bijvoorbeeld muggen, vlooien, mijten en bedwantsen. Het betreft een overgevoeligheid voor bepaalde eiwitbestanddelen in het speeksel van het insect. Aangezien menig insect de voorkeur geven aan warme plekken, en niet iedereen met zijn onderbroek aan slaapt , kan dit ook ontstaan op de billen.”

Miliara, ook wel warmte-uitslag genoemd, ontstaat door (gedeeltelijke) verstopping van de afvoergangen van zweetkliertjes in de huid. Het treedt vaak op onder hete, broeierige en vochtige omstandigheden. Dit kan komen door een warme omgeving – een tropisch land -, maar overmatig zweten kan ook worden uitgelokt door te warme – synthetische – of te strakke kleding, overgewicht, inspanning of door druk op de huid door lang op een plek zitten.

Folliculitis wordt meestal uitgelokt door irritatie van de huid door een chemische of fysieke oorzaak, bijvoorbeeld na het scheren of door het dragen van strakke kleding. Ook kan het ontstaan door het gebruik van vette zalven of oliën die de poriën afsluiten. Hierdoor verstoppen de haarzakjes of talgklieren. Dit kan gaan ontsteken. Meestal, een bacterie die bijna alle gezonde mensen op hun huid hebben. De boosdoener kan ook een schimmel, een virus of gist zijn.”

Acne ectopica wordt ook veroorzaakt door een ontsteking van de talgklieren, maar niet van haarzakjes zoals bij folliculitis. De acne op de billen of in de liezen wordt acne ectopicum genoemd. Dit is anders dan bij acne in het gelaat waar het onder invloed staat van hormonale veranderingen. De precieze oorzaak is niet bekend, maar het zit vaak in de familie. Wrijving en irritatie door onder andere ontharen en roken spelen een belangrijke rol.”

Wat kun je er tegen doen?

Keratosis pilaris wordt meestal niet behandeld en zal helaas het gehele leven blijven bestaan. Op sommige momenten zal het erger zijn dan andere. Mensen met deze afwijking hebben vaak ook aanleg voor een ‘gevoelige’ huid die gemakkelijk kan irriteren of ontstoken raakt. Daarom kan ik aanraden om geen stoffen te gebruiken die de huid van je billen kunnen irriteren. Draag dus katoen ondergoed.”

“Ook raad ik geparfumeerde huidverzorgingsproducten af, dit kan voor irritatie zorgen. Als je erg veel last heb van de ruwe huid is het goed om zachtjes te scrubben of een exfoliërende crème te gebruiken waardoor de hoornlaag van de huid wordt opgelost.”

Strophulus kan worden behandeld met een corticosteroïd crème (hormoonzalf) ter verlichting van jeuk. Hiervoor moet je eerst naar de huisarts of dermatoloog. Maar als je overgevoelig bent voor insecten beten kan ik je maar een advies geven: zorg er voor dat je niet gestoken of gebeten wordt!”

Miliara gaat vaak vanzelf over en heeft geen behandeling nodig. Om het te voorkomen is het verstandig overmatig zweten en irritatie van de huid te voorkomen. Zoek dus verkoeling op de warme dagen en probeer niet te gaan sporten als je op vakantie bent. Draag daarnaast luchtige katoenen kleding die geen wrijving geven op de huid. Gebruik ook geen irriterende zepen of sterk geparfumeerde producten. Wanneer er een infectie bijkomt is het verstandig naar de huisarts te gaan om, indien nodig, een desinfecterend middel te gebruiken. Als je vatbaar bent voor warmte-uitslag is het verstandig om tropische landen te vermijden.”

“Folliculitis gaat meestal spontaan over en heeft daarom geen behandeling nodig. Het is wel slim om hygiënische maatregelen in acht te nemen, ook om het te voorkomen. Vermijd scheren of gebruik schone mesjes, houd je lichaam schoon en gebruik geen vieze handdoeken of washandjes. Ook is het niet verstandig strakke kleding te dragen of vette crèmes te gebruiken. Als de puistjes niet willen genezen of erg vaak terugkomen kan het behandeld worden met desinfecterende zeep.”

“Voor Acne ectopica gelden meestal dezelfde behandelvormen. Anders dan bij acne van het gelaat gaat het niet vanzelf over. Deze vorm van acne kan pijnlijk zijn, littekens geven en psychologische klachten geven. Ik raad je aan om hiermee naar de huisarts of dermatoloog gaan voor een behandeling.”

Heb je nog vragen voor de dermatoloog? Laat ze achter in een reactie onder dit artikel!

 

Meer over billen:

De mooiste mannenbillen

Big news: vrouwen met grote billen zijn intelligenter en gezonder

Beeld: Unsplash / Huidarts
Madelief
About me

Madelief is een nieuwsgierige journaliste die zich graag verdiept in alles wat vrouwen nou ècht willen weten. De ene keer met een knipoog en de andere keer met een wetenschappelijke blik.

YOU MIGHT ALSO LIKE

cellulite
Waarom sommige vrouwen wel of géén cellulite hebben (+win)
September 06, 2018
sperma allergie
Alles wat je moet weten over een sperma-allergie
May 31, 2018
penisbreuk
Penisbreuk: dit is wat er precies gebeurt als een piemel ‘breekt’
March 29, 2018
bultjes op je tepels
Wat zijn die bultjes op je tepels?
March 23, 2018
puisten-uitknijpen
Puistjes poppen bij je vriend? Zoveel vrouwen doen het
February 07, 2018
spanking
Alles over spanking: hoe, wat en waarom
March 24, 2017
zitten
Bootyalarm! Dit is wat de hele dag zitten met je doet
November 19, 2016
Weekendtip: 4 x workout in bed
November 04, 2016
anticonceptiepil
De pil – Anticonceptie
September 18, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *