Een orgasmekloof in je relatie: zo bespreek je dat

door Lotte

Er is iets aan de hand in het sexleven van heterostellen. Misschien was het je zelf al opgevallen of zag je het licht toen je er een artikel over las. Heteromannen komen veel vaker klaar dan vrouwen. Hallo? Het is 2019! Tijd voor verandering. De eerste stap is de orgasmekloof in je eigen ‘slaapkamer’ aan te pakken. Hoe vertel je tactisch aan je scharrel of vriend dat je eigenlijk wat vaker aan je trekken wil komen?

Wat is de orgasmekloof?

Met de term orgasmekloof bedoelen we het verschil tussen hoe vaak heteromannen en heterovrouwen klaarkomen tijdens sex met een partner. Het verschil is namelijk groot. Groter nog dan de loonkloof tussen mannen en vrouwen. En bovendien een stuk persoonlijker! Want de orgasmekloof speelt zich af in je eigen huis (of die van hem). Uit onderzoek blijft namelijk dat 95 procent van de heteromannen altijd klaarkomt tijdens de sex tegenover 35 procent van de heterovrouwen. De hoogtepunten blijken bij homomannen en lesbische vrouwen veel gelijkwaardiger te zijn.

De orgasmekloof dichten: 5 stappen

Of jij in je (sex)relatie een orgasmekloof ervaart, is natuurlijk persoonlijk. Bij het ene stel zullen de orgasmes beter verdeelt zijn dan het andere stel. Er zijn allerlei factoren die ervoor zorgen dat je als vrouw minder vaak (of niet) klaarkomt. Misschien geef jij geen aanwijzingen, weet je niet wat je lekker vindt en/of wil hij jou het niet geven of spelen er relatie-, fysieke of mentale problemen.

Volg deze stappen om de orgasmekloof in je relatie beetje bij beetje te dichten.

Lees je in

De eerste stap is kennis. Kennis is macht, zeggen ze weleens. Lees en bekijk artikelen, video’s en boeken over het vrouwelijke orgasme. Er is namelijk een ingewikkelde geschiedenis die heeft geleid tot het taboe op vrouwelijk genot.

Koop onze orgasme-guide Kom je ook? met als je alles wilt weten over hoe het vrouwelijke orgasme werkt en wat de manieren zijn om je kans op een hoogtepunt te vergroten.

Begin subtiel

“Ik wil vaker klaarkomen, godverdomme! En wel nu!” Tja, zo kun je dat natuurlijk niet brengen. Gelijkheid in bed kan een heel gevoelig onderwerp zijn voor jullie. Vooral als je eerder (bijna) nooit klachten hebt, kan het even slikken zijn voor een man als je meldt dat je niet vaak genoeg aan je trekken komt. Je kunt het gesprek openen door te vertellen dat je hebt gelezen over de orgasmekloof en dat je benieuwd bent wat hij ervan vindt. Vertel ook jouw mening: “Ik zou wel vaker een hoogtepunt willen tijdens de sex.” Wees niet beoordelend en niet beschuldigend.

Kom met een oplossing

Een probleem droppen en dan verwachten jij de ander het oplost… Nee, wij moeten zelf het heft in eigen handen nemen. Kom dus zelf met een voorstel. Wat denk jij dat een goede manier is om de orgasmeverdeling bij jullie gelijkwaardiger te maken? Hint: meer aandacht voor de clitoris… zie de volgende stap.

Leer je eigen lichaam kennen

Vrouwen moeten vooral zelf de touwtjes in handen nemen om de (orgasme)ongelijkheid in de relatie te verkleinen. Eén van de oorzaken van de orgasmekloof is namelijk dat vrouwen A) niet (goed) weten welke fysieke, visuele en mentale prikkels de kans op een orgasme vergroten, B) dit niet durven/willen/kunnen aangeven aan hun bedpartner. Deze twee zijn essentieel, want je vriend (with benefits) kan nou eenmaal niet in je hoofd kijken. Vooral in het begin van de relatie, als je elkaars lichaam nog moet ontdekken, is het zoeken naar wat de ander lekker vindt. De eerste stap is dat je dit zelf weet. Dit kun je ontdekken door middel van masturbatie, maar experimenteer daarnaast ook samen. Aanraking van een ander voelt tenslotte anders… Probeer allerlei moves uit en let goed op hoe je lichaam reageert. Word je hitsiger of niet? Denk overigens niet alleen aan aanrakingen, maar ook aan andere vormen van stimulatie zoals een sexy verhaal, porna, fantasiebeeld of zelfs een geur.

Communiceer beter

De moves kennen die jou naar de zevende hemel sturen is één ding… dan moet je het ook nog kunnen en durven over te brengen aan je vriend of scharrel. Vóór de sex kun je dat al bespreken. Of na de sex, als een soort positieve feedback. Tijdens de sex is het een stuk gemakkelijker en effectiever. Met simpele geboden als “harder/zachter” en “meer naar links/rechts” kom je al een heel eind. Je kunt je vriend ook in de juiste richting sturen bij wijze van dirty talk. Onderschat daarnaast ook niet de kracht van non-verbale communicatie: door zachter of harder te kreunen kun je hem laten weten of hij ‘warm of koud’ is.

Herdefinieer ‘sex’

Om de orgasmekloof te dichten is het belangrijk om te stoppen met de gewoonte dat het orgasme van de man leidend is. Dit idee komt door de traditionele kijk van vroeger op sex: een manier om kinderen te maken. Het orgasme was nodig hiervoor, maar die van de vrouw niet. Ook daarom is penetratie vaak het hoofddoel van een sexpartij. Het gaat fout door het idee dat orale sex, vingeren, aftrekken en pijpen niet onder de term ‘sex’ valt. De meesten van ons zien sex nog steeds als ‘penis in vagina’. Zonde en onterecht, want slechts 15% van de vrouwen kunnen klaarkomen door penetratie. Bovendien sluit je lesbische stellen hiermee uit: die hebben ook ‘sex’. Stimulatie van de clitoris is bij het merendeel van de vrouwen nodig om klaar te komen. Daarnaast kun je clitoris ook stimuleren tijdens penetratie met je vinger of een sexspeeltje.

Weg met de orgasmekloof!

Veel uitgebreide informatie en praktische tips vind je in onze orgasmegids Kom je ook?. In ruim 200 pagina’s lees je alles over het vrouwelijk genot: de geschiedenis van de clitoris en de vrouwelijke seksualiteit, 13 soorten orgasmes om te ontdekken, antwoorden op de meest voorkomende orgasme-issues, zoals pijn en vaginale droogte, adviezen om te communiceren over sex, de lekkerste standjes (voor hetero’s, lesbiennes en solosex), de beste speeltjes voor een knallend orgasme en nog veel meer!

Heb je zelf ideeën of tips om de orgasmekloof in je relatie of in het algemeen te dichten? Laat een (anonieme) reactie achter onder dit artikel met jouw mening.

Meer over orgasmes:

Deel jouw orgasme

Samenkomen: tips om tegelijk klaar te komen

Intensere orgasmes: train je sexspieren

Beeld: Tumblr

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy