Gevoelige borsten: wat is mastopathie en wat kun je eraan doen?

door Phlox

Het is helemaal niet vreemd als je borsten soms wat gevoelig zijn. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met gewone dingen zoals de puberteit, menstruatie of zwangerschap. Als je vaker last hebt van gevoelige borsten heet dat mastopathie. Never heard of it? Wij leggen het uit!

Mastopathie is een algemene term die hoort bij goedaardige klachten aan de borsten. Je merkt dat ze pijnlijk en gespannen aanvoelen en deze symptomen zijn vaak vlak vóór de menstruatie het ergst.

De naam zelf komt uit het Grieks: mastos betekent ‘borst’ en pathos betekent ‘aandoening’. Misschien heb je er überhaupt nog nooit van gehoord, hoewel mastopathie bij wel 1 op de 10 vrouwen voorkomt!

De oorzaak

De precieze oorzaak van mastopathie is nog onbekend, maar het is wel duidelijk dat onze hormonen er invloed op hebben. Het klierweefsel in de borsten is namelijk erg gevoelig voor hormonale schommelingen, vandaar dat je tijdens of voor je menstruatie er last van kunt krijgen. Ook beginnen of stoppen met de pil kan mastopathie veroorzaken. Basically alles wat je hormoonlevels in de war brengt!

Wat je er precies van merkt en wanneer, verschilt per persoon. Symptomen van mastopathie zijn onder andere:

· Gezwollen of gespannen borsten.

· Vocht uit de tepels (eén of allebei.)

· Pijnlijke borsten.

· Onregelmatig klierweefsel in de borsten, wat knobbeltjes veroorzaakt.

Rond de tijd van je menstruatie zijn de klachten vaak het heftigst. Daarna neemt het weer af. In de meeste gevallen verdwijnen de mastopathie symptomen helemaal na de overgang.


Wat kun je er zelf aan doen?

Het hebben van pijnlijke boobies is natuurlijk het laatste waar je zin hebt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen om je symptomen te verminderen, namelijk:

Verander de temperatuur in huis

Zowel het zoeken van verkoeling als een warme douche kan helpen tegen de pijn, dat verschilt per persoon! Probeer uit welke temperatuur voor jou werkt.

Draag een goede sportbeha

Neem de tijd om een fijne beha aan te schaffen. Kies er eentje die je borsten goed ondersteunt, zoals bijvoorbeeld een sportbeha. En uhm, er zijn zeker ook wat sexyer beha’s van hoge kwaliteit te vinden! Treat yourself.

Pijnstillers zijn fair game

Paracetamol kan goed helpen tegen de mastopathie klachten. Is dat niet genoeg? Net zoals bij menstruatiepijn kun je dan een NSAID proberen (bijvoorbeeld ibuprofen.)

Switchen van anticonceptiemethode

Stoppen met de pil of een ander soort proberen zou de symptomen kunnen verminderen. Als je dat wil proberen is een bezoekje aan de huisarts zeer op z’n plek! Die kan helpen om een goed alternatief te vinden

Doktersadvies

Als je je zorgen maakt is het altijd een goed idee om even langs de dokter te gaan. Het is niet de bedoeling dat je borsten altijd pijn doen of dat iets je niet lekker zit. Better safe than sorry!

Vooral als je naast pijnlijke borsten ook rare knobbeltjes of andere veranderingen opmerkt is dat erg aan te raden. Dat zouden namelijk symptomen van borstkanker kunnen zijn, en dat moet natuurlijk door een arts worden bekeken. Een zelfonderzoek van je borsten op z’n tijd is sowieso nooit weg.

Lees meer over:

Boobilicious: zo verzorg je je borsten

Borsten in de spotlight: de 4 beste borsten standjes

13 beha’s perfect voor kleine borsten

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy