Bootyalarm! Dit is wat de hele dag zitten met je doet

door Julia

Zitten is het nieuwe roken zeggen ze weleens, en ik begin het zelf steeds meer te geloven. Onze generatie zit de godganse dag op zijn/haar kont. Zeker als je een kantoorbaan hebt, wat de meeste mensen tegenwoordig hebben, zit je toch wel zo’n acht uur per dag. En dat is funest voor je behind.

Misschien heb je het zelf ook al wel door als je eventjes opstaat om een koffie te halen of om naar het toilet te gaan, dat je billen een beetje gevoelig zijn. Of het is je onlangs opgevallen toen je in de spiegel keek dat je booty een klein beetje gezakt is. En helaas moet ik je nu gaan vertellen dat je het je niet hebt ingebeeld, al dat zitten doet de billen meer kwaad dan je denkt.

“De hele dag zitten betekent eigenlijk dat je bilspieren op non-actief gaan” zo zegt fysiotherapeut Dan Giordano. En het wordt nog erger: “Aangezien je bilspieren invloed hebben op de beweging van je heupen, de bekkenrotatie en de bekkenstabiliteit, kun je zeggen dat wat slecht is voor je billen in feite slecht is voor je hele lijf.”

 

Rugpijn

Het kan zelfs, als je uren achter elkaar zit voor langere tijd, chronische pijn veroorzaken in de onderrug. Een slechte zithouding zorgt namelijk voor veel druk op de onderrug, wat weer leidt tot pijn. En niet alleen in de rug, dit kan zelfs doortrekken naar de knieën en de enkels. “Als de grote bilspier verzwakt is, zal de druk zich verplaatsten naar zwakkere plekken in het lichaam.”

 

Zak, zak, zak

En dan hebben we het nog niet eens over wat de hele dag zitten doet met je huid. Want slappe spieren worden zichtbaar en dat betekent een slappe huid, uitgezakte billen en cellulitis. Zeker voor mensen die vijf jaar of langer zittend werk doen is het risico op verzakking groot. Leeftijd zegt dus ook niks meer, want voor je het weet loop je er bij met een achterwerk van een zeventigjarige.

 

Help is on the way

Nou dat is mooi kut denk je dan. Ja, maarrr… Er is wat aan te doen! En de oplossing is niet dat je nu direct je baan op moet zeggen, nee met wat kleine aanpassingen en oefeningen kom je al een heel eind.

 

Allereerst, je houding. Stel je bureaustoel zo af dat je heupen een stukje hoger dan je knieën komen en je voeten plat op de grond rusten. Zorg ervoor dat je onderrug genoeg steun heeft van je stoel. Of eventueel van een kussen. Houd je schouders laag, gewoon relaxt en zet je computerscherm op ooghoogte. En belangrijk is dat je goed aangeschoven aan je bureau zit.

 

Peper in je reet

Thuis of in de sportschool zijn er genoeg oefeningen die je kunt doen om die booty even een goeie oppepper te geven. Het spreekwoord ‘peper in je reet’ krijgt hiermee wel een hele nieuwe betekenis. Maar goed aan de slag dus. Fysiotherapeut Giordano adviseert om pilates te gaan doen, dit versterkt namelijk je core oftewel je romp en het verbetert je houding. Een aantal oefeningen die ook heel goed zijn voor het versterken van je booty zijn de volgende:

 

 

Donkey kicks

zitten

 

Hip Thrust

zitten

 

Doggy Hydrant

zitten

 

One Legged Cable Kickback

zitten

Bulgarian Split Squat

zitten

Het voordeel van deze oefeningen is dat je de meeste gewoon thuis kunt uitvoeren, mits je dan natuurlijk wel de discipline hebt om er echt tegenaan te gaan. Ik ga liever een uurtje trainen in de sportschool; geen telefoon, geen afleiding, de focus ligt puur op je lijf,  even lekker die spieren laten werken.

Dus wat gaan we nu doen? Juist ja, tijd om die bilspieren even flink aan te pakken, branden zullen ze!

Bron: Self Magazine / Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy