Hoe ga je met je seksualiteit om na een beëindigde relatie? – VrijVraag #88

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel heeft Marjolein het over je seksualiteit na een stukgelopen relatie.

Hoe ga je om met seksualiteit na een relatiebreuk?

De regels

Hoe je omgaat met seksualiteit dat hoort iedereen voor zichzelf te bepalen. Er zijn in feite geen regels hoe je dit zou moeten doen, op de wettelijke na dan. Niet na een relatiebreuk, niet tijdens een relatie en niet zonder een relatie. Vaak worden er wel (ongeschreven) regels gehanteerd die bepaald zijn door cultuur, tijd, plaats en de mensen om je heen. Seksuele normen en waarden. Sommige regels zijn natuurlijk van belang om mensen te beschermen in de samenleving en tegen zichzelf. Zoals niet in het openbaar masturberen, geen mensen of dieren schaden, of niet zonder instemming seksuele handelingen uitvoeren. Maar andere regels zoals ‘een monogame heterorelatie is de norm’ of de ‘seksuele dubbele standaard’ snijden geen hout. Vind ik dan, een westerse, vrouwelijke, gestudeerde seksuologe.

De dubbele standaard

De dubbele standaard gaat over dat vrouwen seksueel terughoudend zouden moeten zijn en jongens juist worden aangemoedigd om seksueel actief te zijn. ‘Jongens zijn stoer, zij is een hoer.’ Helaas is het zo dat door dit soort ongeschreven regels, of normen en waarden, mensen soms niet kiezen voor wat zij zelf zouden willen doen met hun seksualiteit. Veelal uit angst of schaamte voor afkeuring en veroordeling van een ander; de groep waarin zij leven. Het ontdekken van je seksualiteit, gevoelens en verlangens die daarbij horen en deze accepteren is een onderdeel van omgaan met je seksualiteit.

Grappig is dat er vooral wordt geschreven en les wordt gegeven over ‘hoe om te gaan met seksualiteit voor verzorgers, ouderen of mensen met een beperking’. Voor jonge mensen zonder beperking wordt er eigenlijk vanuit gegaan dat ze wel weten hoe het moet en weet wat de regels zijn.

Update jezelf

Het kan na een relatiebreuk natuurlijk even wennen zijn om weer meer bezig te zijn met je seksualiteit. Wellicht hoefde je niet heel erg meer je best te doen om de ander nog te verleiden. Of verborg je liever alles van jezelf (lees: deed je niets meer aan jezelf), want hé je zat toch in een relatie. Zeker wanneer een relatie lang heeft geduurd zul je qua seksleven in patronen en routine zijn vervallen. Met regelmaat hetzelfde recept.

Opnieuw bezig zijn met je seksualiteit na een relatie betekent dan eigenlijk; deze vernieuwen of te updaten aan je huidige gevoelen en wensen. De wereld veranderd continu en jij als mens ook. Het condoom kan misschien wel opnieuw een uitdaging zijn. Er zijn wellicht standjes die je nog nooit heb geprobeerd. Of gevoelens over bepaalde seksuele handelingen die je lang geleden heb ervaren.

Je zal opnieuw moeten leren (seksueel) te communiceren en de regels van het spel weer moeten doornemen. Voor sommigen kan dit hét moment zijn van experimenteren. Die seksuele gevoelens en verlangens accepteren, maar ook onderzoeken en uitvoeren. De één zal dit met drie dates per week doen. Een ander trekt zich liever terug en wil zich vooral richten op het vinden van een nieuwe partner. Juist nu kun je jouw verlangens volgen, waar eerder geen mogelijkheid toe was omdat je in de relatie zat. Zowel met verschillende mensen, standjes of andere stimulus. Geniet ervan en maak er gebruik van, voordat je weer in een vast seksualiteit- en sekspatroon komt!

Meer VrijVragen:

Rek je uit als je vaak anale sex hebt?

Hoe zorg je ervoor dat anale sex niet pijn doet?

Mijn vriendin en ik (v) willen rimmen proberen, heb je tips?

Beeld: Pinterest

1 reactie

Ilona 24 april 2020 - 12:00

Helemaal mee eens. Wat me wel ook opvalt aan je pleidooi is dat je toch nog even benoemt hoe het soms wordt gezien (mannen zijn stoer, vrouwen zijn een hoer) en dat heeft voor mij het effect van de roze olifant. Denk maar es níet aan een roze olifant.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy