Je bent oud en je wil wat – Anti-Climax #2

door Marjolein

Op het hoogtepunt moet je stoppen. Na 100 VrijVragen was het tijd voor een nieuwe rubriek van onze seksuologe Marjolein. In Anti-Climax komen vragen en antwoorden over seksualiteit nog steeds voorbij, maar dan in een ander jasje. Marjolein vertelt elke aflevering over een cliënt en zijn of haar worstelingen met sex en relaties.

Never too old

In de aanmelding zag ik dat ik de meneer die zo binnen zou komen bijna drie keer zo oud was als ik. Voorbij de 70 jaar. Hij komt lachend binnen en roept ook zelf dat hij mijn opa zou kunnen zijn. Hij neemt plaats op de bank en begint honderd uit te praten zoals oude mensen dat kunnen doen. Eigenlijk gaat het nergens over, maar hij is wel direct op zijn gemak. Ik laat hem dan ook eerst wat praten over vroeger en zijn leven. Ik vind hem er ontspannen bij zitten en ik ben nog nieuwsgieriger dan normaal wat deze meneer van mij zou willen. Als ik daarna vraag glundert hij nog meer.

“Nou kijk. Zoals je ziet ben ik al behoorlijk op leeftijd. Dat wil niet zeggen dat het daaronder niet meer werkt! Nee integendeel, alles werkt nog prima. Ik heb alleen geen partner. En mijn probleem is dat ik mijn vrouwelijke leeftijdsgenoten helemaal niet aantrekkelijk vind. Nee, ik val op jonge vrouwen. En dan bedoel ik nog steeds volwassen vrouwen zo tussen de 20 en 30 jaar oud. Die vind ik het aantrekkelijkst en dat zorgt bij mij voor seksuele gevoelens. En dat vind ik een probleem. Want dat hoort niet en ik ben ook bang dat ik straks dingen doe die niet mogen. Dat wil ik niet. Ik zou graag willen dat vrouwen van mijn leeftijd mij net zo opwinden als de jongere versies!”

O, fuck! Ik merk dat ik ongemakkelijk word. Ik krijg een blos op mijn wangen. Ik ben precies zijn probleem. Ik begin een beetje zenuwachtig te lachen en merk dat ik het spannend vind.

“En hoe vind je dan dat je tegenover mij zit?”, vraag ik hem.

“Ja, vreemd, maar misschien wel goed om mee te oefenen.” Het klopt, blootstelling aan je angsten is in de psychologie de beste methode om van de spanningen af te komen of mee om te leren gaan. Ik sluit mij bij zijn mening aan, maar spreek af dat hij beter naar een collega kan gaan als het voor een van ons beiden niet meer prettig voelt. Tenslotte willen we niet dat zijn probleem groter wordt…

Probleem?

Toch merk ik dat ik zijn probleem niet goed begrijp. Alles werkt nog. Hij vertelt mij dat hij opgewonden raakt, seksueel geprikkeld wordt, hij fantaseert, hij erecties heeft en dat hij nog kan ejaculeren. Is het niet meer dan logisch dat een jonge vrouw aantrekkelijker is dan de vrouwen van zijn eigen leeftijd? Jonge vrouwen staan voor jeugdigheid, vruchtbaarheid en schoonheid.

“Nee,” zegt hij, “bij de meeste mannen van mijn leeftijd groeit de aantrekking mee. Natuurlijk vinden zij jonge vrouwen mooier, maar ook de rijpere vrouwen zorgen voor opwinding. Bij mij niet. Ik heb alleen aantrekking bij vrouwen tussen de 20 en 30. Ik wil daar van af omdat ik bang ben dat ik straks iets doe wat niet kan. De kans is klein dat zo een jonge vrouw mij ook seksueel aantrekkelijk vind en er iets zal gebeuren waar beide partijen zich fijn bij voelen. Ik weet niet goed hoe ik mij moet gedragen tegenover de jongere vrouwen. Straks doe ik wat fout.”

Wil je aan mijn oren zitten?

Hij geeft als voorbeeld de kapsters. Hij vindt het heerlijk om naar de kapster te gaan. Dat is de situatie waar hij het dichtst bij zijn geheime spanning komt. Een jonge vrouw die aan hem zit en door zijn haar gaat. En hij kan dat in de spiegel zien. “Maar, eigenlijk zou ik willen vragen of ze aan mijn oren zou willen zitten. Er wat langer overheen wrijven. Dat lijkt mij opwindend.”

Ik voel dat mijn wenkbrauwen fronsen en dat ik afkeurend kijk. “Vragen of de kapster aan jouw oren wil zitten voor jouw seksuele opwinding is grensoverschrijdend”, zeg ik, “dat is niet voor die plek en die persoon een gepaste vraag. Die persoon wil op dat moment geen seksuele handelingen ondergaan en wil ook niet aan jou zitten met seksuele intenties. En de reden verzwijgen en het vragen zal iemand al helemaal in een ongewenste situatie brengen als zij merkt dat je opgewonden raakt.”

“Oké, wat mag dan wel?” vraagt hij verschrikt. Hij lijkt zich van geen kwaad bewust dat dit iets is wat voor de ander als een negatieve (seksuele) ervaring kan worden ervaren.

Ik vervolg: “Je haren laten knippen, praten over het weer, genieten van de handen door het haar, kijken en fantaseren in je hoofd.”

Beduusd en enigszins teleurgesteld kijkt hij mij aan.

“Als je haar toch vraagt over je oren te wrijven, heb je kans dat je helemaal niet meer welkom bent bij de kapper,” waarschuw ik. Hij knikte. Dat leek hem ook geen fijne gedachte.

“Je mag er alleen maar naar kijken, maar aankomen niet,” mompelt hij.

Ik leg hem uit dat van de aantrekking afkomen niet zal gaan lukken. Wat we seksueel aantrekkelijk vinden of waar we opgewonden van worden, ligt vast in ons brein en kunnen we rationeel niet kiezen. En normale lovemap, de blauwdruk in ons brein waarin seksuele voorkeuren min of meer vastliggen, zal grotendeels met ons mee ontwikkelen wanneer we ouder worden. Als de ontwikkeling van deze lovemap niet normaal is verlopen kan het zijn dat er seksuele opwinding ontstaat bij objecten of andere menselijke voorwerpen. “Tegen jezelf zeggen dat rijpere vrouwen aantrekkelijk zijn, kan tot een zekere hoogte werken. Ze zullen echter nooit zo opwindend zijn de jongere vrouwen. Jezelf verbieden die vrouwen aantrekkelijk te vinden heeft geen zin en kan zelfs averechts werken. Hoe groter het verbod, hoe groter de aantrekking en hoe groter de kans dat hij daadwerkelijk een grens van een ander over gaat.” Hij zal moeten accepteren dat dit zijn seksuele opwinding triggert is, dat hij in zijn hoofd alles kan fantaseren, maar dat hij zijn seksuele voorkeur niet zomaar kan gaan blootstellen. Hij zal zich moeten begrenzen in zijn seksuele gedrag richting deze jongere vrouwen om zo hun seksuele grenzen te respecteren en ongewenste intimiteiten te voorkomen. Tenzij hij ooit iemand tegenkomt die haar interesse in zeer oude mannen heeft.

“Uiteraard past in principe op elk potje een dekseltje en zijn er ook jonge vrouwen die van oude mannen houden. Dit zal dan in open en eerlijke gesprekken naar voren kunnen komen”, zeg ik, “maar aangezien de kans wel kleiner zal zijn raad ik vooral aan dat eerst vanuit de ander te laten komen. Vraag en doe nooit iets bij een ander zonder dat je ook expliciet weet dat de ander ook op seksueel gebied aangetrokken is tot jou.”

“Ik mag dus wel fantaseren en dan masturberen, thuis?” lacht hij. Ik knik. “Masturbeer jij?” Ik kijk hem aan, schiet in de lach en zeg hem: “Ook dat is grensoverschrijdend gedrag in deze setting, kamer en bij deze persoon.” Ik zie dat hij mij wel begrijpen had, maar dat hij vooral dacht; Ik ben oud, laat ik doen alsof ik Oost-Indisch doof ben en het toch proberen….

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy