Kunnen vrouwen ook last krijgen van blauwe ballen? – VrijVraag #31

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Kunnen vrouwen ook last krijgen van blauwe ballen?”

– Lizzie (30)

De blauwe clit

Wie een relatie heeft (gehad) met een man of wie opgegroeid is met mannen om zich heen heeft het vast wel eens gehoord. ‘Ik heb blauwe ballen omdat ik een tijdje droog sta’ of ‘ik krijg blauwe ballen als ik nu niet klaarkom’. Ikzelf heb altijd gedacht dat dit een of ander mannelijk-belegd-broodje-aap-verhaal was om de ander te verleiden tot meer sex of tot ‘het afmaken’ van sex middels klaarkomen. Of er ook daadwerkelijk sprake is van blauwe ballen hangt van de situatie af, maar het fenomeen bestaat wel degelijk voor mannen én ook voor vrouwen. In de media wordt deze vrouwelijke variant veelal de blauwe clit of roze ballen genoemd.

De 4 opwindingsfases

Als je kijkt naar het verloop van de seksuele opwinding van mannen en vrouwen kan deze verdeeld worden in de zogenaamde seksuele responsecyclus in vier fases. Deze cyclus weerspiegelt de globale (en wellicht ideale) curve van seksuele opwinding in het lichaam en geest van begin tot aan het eind. In de verschillende fases vinden verschillende lichamelijke en geestelijke veranderingen plaats in het kader als reacties op seksuele prikkeling. De eerste fase van opwinding en verlangen is nodig om het punt van maximale opwinding, de plateaufase, te bereiken. De eerste fase, waarin seksuele prikkels worden gebruikt om zin en opwinding te vergroten, is een interactiefase wanneer dit met een partner gebeurd. De tweede fase, de plateaufase, is een solo gerichte fase die doorlopen wordt om tot de orgasmefase te komen. In de plateaufase is het van belang om te focussen op je eigen seksuele opwinding zodat je het hoogtepunt kan gaan bereiken. Je moet voor deze fase en de orgasmefase egoïstisch zijn om ook daadwerkelijk een orgasme te kunnen krijgen. Er moet maximale lichamelijke en geestelijke seksuele opwinding worden gegeneerd om te kunnen klaarkomen.

Veel vrouwenplatforms promoten synchroon kunnen klaarkomen met je partner tot het ultieme teken van goede sex. In werkelijkheid kom je letterlijk altijd alleen klaar en nooit met zijn tweeën als één geheel, maar het kan een leuke speelse uitdaging zijn om de verschillende fases met elkaar gelijktijdig te proberen doorlopen. Mits het je natuurlijk lukt in het bijzijn van je partner deze gehele seksuele responsecyclus te doorlopen en tot een climax te komen.

Tot slot is er de resolutiefase, ook wel herstelfase genoemd, waarin lichaam en geest weer tot rust komen van alle seksuele inspanning en prikkels.
Wanneer je dit leest en denkt ‘deze fases kan ik prima allemaal doorlopen’, is het superfijn. Echter hebben veel vrouwen en mannen wel eens moeite gehad om één of meerdere fases te kunnen doorlopen. Wanneer je problemen hebt in de eerste fase vanwege ‘geen zin’ kom je moeilijk of niet tot de orgasmefase. En wanneer je niet bij de orgasmefase kan komen, blijf je misschien wel hangen in de plateaufase en kan de drempel niet worden overgegaan naar het klaarkomen. De oorzaken van deze problematiek kunnen uiteenlopen van relationele tot individuele factoren.

Wanneer ontstaan roze of blauwe ballen?

Roze of blauwe ballen bij vrouwen kunnen ontstaan wanneer de seksuele opwinding in de plateaufase wordt gemaximaliseerd, maar wordt afgebroken (vlak) voor de drempel wordt overgegaan naar de orgasmefase en het klaarkomen. Het kan niet alleen geestelijk onbevredigend zijn wanneer iets wat zo opwindend was plotseling wordt afgebroken, maar kan dus ook letterlijk een onprettig en pijnlijk gevoel geven in de ballen of bij vrouwen in de clitoris en/of schaamlippen.

Waarom ontstaan blauwe ballen bij vrouwen?

Hoe komt dat? Bij het opbouwen van de lichamelijke opwinding wordt er bloed gepompt naar de genitaliën middels de toevoerwegen waardoor deze opzwellen. Door het opzwellen worden de wegen waardoor het bloed normaal wegstroomt dichtgeknepen om zo de erectie in de clitoris (of penis) te kunnen behouden. De afvoerwegen blijven geblokkeerd en het bloed aanwezig in de genitaliën. Wanneer de plateaufase wordt afgebroken en deze zwellingen nauwelijks afnemen ontstaat er een pijnlijk, weeïg gevoel in de ballen. In de bijballen en zaadblaasjes bij de man is inmiddels stuwing ontstaan die normaal gesproken door middel van een zaadlozing verdwijnt. Voor vrouwen geldt precies hetzelfde. Er kan een opgeblazen, pijnlijk gevoel in de onderbuik ontstaan. Typische gevalletje van het bloed stijgt naar de eh… ballen.

Soms kan dit een chronisch karakter krijgen. Deze mensen moeten dan opnieuw leren genieten van sex, seksuele opwinding, masturberen en klaarkomen. Door de pijnlijke situatie proberen ze seksuele gevoelens zoveel mogelijk te vermijden of weg te stoppen wat weer kan zorgen voor het instant houden van het probleem. Dus wellicht kan het een leuk, grappig, opwindend idee zijn om precies voor het moment van klaarkomen de sexpartij met je partner af te breken, het kan daadwerkelijk negatief effect hebben wanneer je dit uiteindelijk zo laat. Ik zou zeggen het is vooral zonde om wanneer je het randje bereikt hebt er niet over heen te gaan!


Kom je ook? – alles over het vrouwelijk orgasme

Alles weten over het orgasme van de vrouw? De redactie van LotteLust brengt 5 februari haar eerste boek uit: ‘Kom je ook?’. Hierin lees en leer je alles over het vrouwelijk orgasme: van de anatomie tot praktische tips. Bestel het boek en ontvang tijdelijk een gratis toy!

kom je ook lottelust artikel


Meer over het orgasme:

Ik kan niet alleen klaarkomen maar wel met mijn partner, hoe kan dit?  Vrijvraag #6

Alles wat je moet weten over een droog orgasme

Geniet langer! Zo stel je je orgasme uit

Beeld: Tumblr

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy