By 

Ik kan niet alleen klaarkomen maar wel met mijn partner, hoe kan dit? – Vrijvraag #6


Mandy Ronda heeft het stokje doorgegeven aan Marjolein! Deze seksuologe zal vanaf nu al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in beantwoorden in de rubriek VrijVraag.

“Ik kan niet alleen klaarkomen maar wel met mijn partner, hoe kan dit?” 

– Robin

 

Bereik jouw maximale seksuele opwinding

Allereerst wat lekker dat dit met je partner wel lukt! In mijn beleving en ervaring heb ik vaker met zowel mannen als vrouwen gesproken waarbij er sprake is van geheel niet kunnen klaarkomen (gegeneraliseerde anorgasmie) of situationeel niet kunnen klaarkomen met een partner dan solo niet kunnen klaarkomen. Er kunnen verschillende factoren meespelen in het ontstaan van deze situaties die uiteraard voor jou en iedereen persoons- en situatie-gebonden zullen zijn. De vraag luidt dus: “Zijn de setting en ingrediënten bij het zelf bevredigen net zo prikkelend als wanneer je sex met je partner hebt?”

Het kunnen klaarkomen hangt af of het punt van maximale seksuele lichamelijke (doorbloeding en opzwelling) en geestelijke opwinding wordt bereikt of niet. Gezien het klaarkomen wel in een bepaalde situatie lukt, ga ik er vanuit dat je lichamelijke en seksuele systeem in orde zijn. Hoe bereik je maximale seksuele opwinding? Door de juiste context, stimulus & communicatie voor jezelf te creëren.

Voor velen zal een gehorig tentje een remmende situatie en stimulus zijn, terwijl anderen het idee dat mensen dit zouden kunnen horen juist extra opwindend vinden. Net als dat de een niet moet denken aan sex na ruzie en de ander er ruzie voor maakt. Communicatie over wat plezierig is en wat niet is belangrijk om ook klaar te kunnen komen met partner. Net als je openen naar en je over kunnen geven aan een partner.

Dealbreakers voor solosex

Vaak ervaren vrouwen solosex als weinig plezierig of prikkelend. Gedachtes als “sex mag alleen met mijn partner” of “vrouwen masturberen niet, dat is raar of zelfs vies”, maar ook het denken aan de dingen die je nog moet doen kunnen remmende gedachtes zijn die zorgen voor het uitblijven van maximale opwinding en dus een orgasme. De aanwezigheid van je partner kan zo een prikkelende stimulans zijn dat het je kan helpen de maximale opwinding te bereiken. Daarnaast zou het kunnen zijn dat wanneer je solosex hebt het klaarkomen minder belangrijk voor je is dan tijdens sex met een partner. Misschien ben je op die momenten juist extra gefocust op je lichaam en opwinding om een climax te bereiken. Óf je partner weet beter wat hij of zij doet dan jijzelf.

Zelf ontdekken

Ik wil je adviseren om solo (nog) meer gaan ontdekken wat je zowel lichamelijk als geestelijk zó prikkelt (of remt) om maximale seksuele opwinding te bereiken. Het is heel normaal, bijna vanzelfsprekend, dat deze ingrediënten anders zullen zijn dan in de situatie met een partner.

Seksuele prikkels zijn op verschillende manieren te ontdekken. Naast het variëren van verschillende manieren (of met verschillende hulpattributen) om de genitaliën en andere lichamelijke plekken te stimuleren zijn er verschillende manieren om ook de subjectieve opwinding in je hoofd te stimuleren. Door het lezen van erotische verhalen, het kijken van plaatjes of filmpjes of nog beter het maken van eigen plaatsjes in je hoofd van bijvoorbeeld je partner of anderen kun je dit bereiken. Tot slot zoals eerder genoemd kan ook de setting en bijvoorbeeld geuren of geluiden daarin een belangrijke rol spelen. Eerst een douche om te ontspannen, je insmeren met iets wat lekker ruikt en een ontspannen (of opwindend) muziekje kan bijdragen aan het vinden van de juiste seksuele prikkels in je eentje!

 

Meer tips voor lekkere solosex:

10 tips voor betere solosex

10 redenen waarom solosex geweldig is

De lekkerste masturbatie standjes voor vrouwen

Beeld: Tumblr
Marjolein
About me

Marjolein is psycholoog en is opgeleid tot Vlaamse seksuologe met een Master in de Seksuologie. Tijdens en na haar opleiding heeft ze individuen en koppels begeleid op de seksuologie afdeling in een medische setting. Momenteel werkt ze als psycholoog en behandelt ze vragen over seksualiteit op aanvraag.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Kun je leren deepthroaten? – VrijVraag #34
February 22, 2019
bdsm voor ons
Hoe weet ik of BDSM iets voor mij en mijn partner is? – VrijVraag #33
February 15, 2019
solosex geweldig-
10 redenen waarom solosex geweldig is
February 13, 2019
Wat kan ik doen tegen een pijnlijk orgasme? – VrijVraag #32
February 09, 2019
blauwe ballen vrouwen
Kunnen vrouwen ook last krijgen van blauwe ballen? – VrijVraag #31
February 02, 2019
Wat is de fijnste manier om sex in een rolstoel te hebben? – VrijVraag #30
January 18, 2019
Van Barbie-bordeel tot zadelwrijven: 7 vrouwen over hun eerste ervaring met ‘sex’
January 16, 2019
anaal orgasme
Ik wil anale sex proberen, hoe pak ik dat aan? – VrijVraag #29
January 11, 2019
vriend geen stijve
Help! Mijn vriend kan opeens geen stijve meer behouden – VrijVraag #28
January 04, 2019

2 Comments

Anouk
Reply 2 juli 2018

Waar zit de mannelijke g spot ik wil mn graag laten klaarkomen maar dan meer intens dan normaal?

    Lotte
    Reply 4 juli 2018

    Hi Anouk!

    Bedankt voor je vraag! We gaan 'm voor leggen aan Marjolein!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *