Wat te doen bij ongewenste aanraking

door Lissa

Je herkent het vast wel: een hand op je schouder van die ene collega of dat je in de trein toch even wordt vast gepakt bij je heupen als iemand er langs gaat. Je wilt niet de aanraking, maar toch gebeurt het. Hoe je hier mee om kunt gaan leggen we je uit.

Trigger warning: aanranding en seksueel misbruik.

Wat is ongewenste aanraking?

We spreken over ongewenste aanraking als iemand je een kus en omhelzing geeft of je aanraakt terwijl je dat niet wil. Wanneer het een seksuele aanraking is, dan heet het aanranding . Bijvoorbeeld: als iemand je borsten, billen of geslachtsdelen betast of zoent zonder dat je dat wil. Wanneer de vagina, anus of mond ongewenst wordt binnengedrongen, spreek je van verkrachting.

Wat is strafbaar?

In artikel 246 van het Wetboek van Strafrecht wordt aanranding strafbaar gesteld, hierbij gaat het dus om daadwerkelijke seksuele handelingen. Andere onderdelen van seksueel overschrijdend gedrag zijn ook strafbaar, zoals belediging en stalken en ongewenste aanrakingen. Het is echter vaak een grijs gebied van wat nu wel of niet strafbaar is. Wel is de overheid van plan om de wet uit te breiden. Zo wil minister Grapperhaus strafwetgeving rond seksuele misdrijven verduidelijken en vindt seksueel overschrijdend gedrag niet kunnen, daar zijn wij het volledig mee eens!

Verschillende manieren hoe je er op kan reageren:

1. Grens aangeven

Het is misschien eng om iets tegen de persoon te zeggen, maar absoluut een goed idee. Voel je een hand op je schouder van je baas en vind je dit onprettig. Zeg duidelijk; “Die hand vind ik niet zo fijn, zou u hem kunnen verplaatsen?” En in een andere setting waar je een ongewenste aanraking ervaart, bijvoorbeeld wanneer iemand op je billen slaat in de club. Schreeuw dan gerust: “Blijf met je poten van me af!”


2. Negeren

Ben je helemaal alleen met deze persoon en voel je je onveilig? Dan is het negeren en weglopen misschien de beste optie. Dit is een veilige keuze en maken we het vaakst in deze ongemakkelijke situaties. Als je er niet op ingaat is er een grote kans dat persoon ophoudt met de ongewenste aanrakingen.

3. Om hulp vragen

Als het gebeurd is het goed om hulp te vragen. Stel je baas, schooldirecteur of bijvoorbeeld de clubeigenaar op de hoogte. Als je een vervelende ervaring in de trein hebt, kun je ook anoniem een berichtje naar de NS sturen. Er zijn altijd opties om hulp te vragen. Ook kun je de politie bellen, in dit geval is het handig dat je bewijs hebt van de ongewenste aanrakingen. Bijvoorbeeld foto’s of video’s van die persoon. Doe er een melding van, wie weet is het iemand die meer mensen lastigvalt. Het is goed dat de politie er dan van op de hoogte is.


4. Vertel het aan iemand

Een ongewenste aanraking doet soms meer met je dan je verwacht. Je kan je hierdoor bijvoorbeeld onveilig voelen is open ruimtes. Bespreek dit met familie of vrienden, hun kunnen je eventueel ook helpen met hulp zoeken of ideeën te bedenken hoe je er op kan reageren.

Wat kun je doen als je het ziet gebeuren?

1. Doe alsof je het slachtoffer kent

Misschien zie je iemand die schrikt van een aanraking. Er zijn genoeg voorbeelden op te noemen, maar je hebt echt wel door wanneer iemand de aanraking of aanwezigheid van een persoon op werk, op school of op straat niet fijn vindt. Gelukkig kan jij helpen! Doe alsof je het slachtoffer kent en loop naar haar of hem toe. “Hey schat, hoe is het?” Waarschijnlijk praat het slachtoffer terug en de persoon die hem of haar lastig aan het vallen was stopt en loopt snel weg. Problem solved!


2. Spreek de persoon aan

Als slachtoffer iemand aanspreken op ongewenste aanrakingen kan heel eng zijn, daarom is het fijn als iemand anders het doet. Dit kan je heel erg direct doen of als een grapje. Bijvoorbeeld: Hey dude, raak je zo ook je vader aan?” Wanneer hij zijn handen rust op de heupen van een vrouw wanneer hij er langs moet. Grote kans dat de persoon schrikt en stopt met de aanrakingen.


Meer over ongewenste dingen:

Ongewenste seksuele handelingen: het overkomt één op de vijf vrouwen

Dickpic in je dm? Wat te doen

Zo geef en vraag je consent zonder de mood te killen

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy