Consensual non-consent: wat je erover moet weten

door Lissa

Trigger warning: misbruik en verkrachting

Raak je opgewonden bij het idee van seks tegen je wil? Je hoeft je er niet voor te schamen, je bent lang niet de enige met een zogeheten ‘verkrachtingsfantasie’. Uit onderzoek tussen 1973 en 2008 blijkt dat vier van de tien vrouwen fantaseert over ‘consensual non-consensual sex’. Misschien is dit BDSM-spel wel iets voor jou?

Wat is consensual non-consent?

Er is geen letterlijke Nederlandse vertaling van dit begrip, maar het komt erop neer dat er een wederzijdse toestemming voor geen toestemming is. Het wordt vaak afgekort tot ‘CNC’ en ook wel weerstandsspel en verkrachtingsspel genoemd. Het is een BDSM-spel waarbij iedereen instemt om een ‘niet-consensuele’ situatie na te bootsten. Bijvoorbeeld een verkrachting, aanranding of ontvoering. De definitie van consensual non-consent is dat er een wederzijdse overeenkomst is waarbij de dominante persoon kan handelen alsof de onderdanige geen toestemming geeft.

CNC vs. verkrachtingsfantasie

Toch zijn consensual non-consent en een verkrachtingsfantasie niet helemaal hetzelfde. Zo verwijst verkrachtingsfantasie meestal alleen naar de seksuele handeling, terwijl consensual non-consent alle aspecten meeneemt. Er wordt dus een hele gebeurtenis gespeeld.


De fantasie

In veel gevallen is CNC een fantasie. Een gedachte waar iemand opgewonden van wordt en waar die aan denkt tijdens het masturberen. Ook zijn er verschillende porno video’s het BDSM-spel in te zien is. Je kunt en mag de fantasie hebben zonder dat je deze in het echt wil uitvoeren.

Onderdanige persoon

De onderdanige persoon met een CNC fantasie, vindt de gedachte spannend om geen controle te hebben en om deze dingen mee te maken. Het blijft bij een fantasie: je wilt dus niet echt misbruikt of ontvoerd worden. Seks tegen je wil is een klein aspect van een consensual non-consent en zelfs mensen die in een vanille-relatie zitten kunnen deze fantasie hebben. Ook kan CNC meer zijn dan iets geils, zo kan het voor sommige slachtoffers van mishandeling therapeutisch zijn. Het kan een manier zijn om de ervaring opnieuw te beleven, wetende dat je nu de kracht hebben om het te laten stoppen. Wanneer de situatie wordt gespeeld is het doel van de onderdanige persoon om te willen ontsnappen of te laten merken het niet te willen.

Dominante persoon

De dominante persoon in deze situatie vindt het opwindend om juist wel de controle te hebben en om keuzes te maken voor een ander. De persoon vindt het opwindend om iets tegen de wil in te doen of iets te doen wat een ander heel geil vindt. Wanneer CNC echt wordt uitgevoerd is het doel vaak van de dominante persoon om penetratie te hebben.


Hoe gaat dit in zijn werk?

Je kan ervoor kiezen om het niet bij een fantasie te houden, maar ook om het uit te voeren. Het is dan van te voren belangrijk om regels af te spreken en dat beide mensen (nuchter) instemmen, je kan hier zelfs een contract voor opstellen. Hier moet alles in staan wat wel en niet mag, vaginale verkrachting kan bijvoorbeeld acceptabel zijn, maar anaal misschien niet. Je zou consensual non-consent moeten zien als een soort van toneelspel, je doet je voor als iemand anders. Dat geldt voor de onderdanige persoon en voor de persoon die de leiding neemt. Tijdens het uitvoering van CNC komt het voor dat de persoon die bijvoorbeeld wordt vastgebonden ‘nee’ of ‘stop’ schreeuwt. Dit hoort bij het spel en vinden beide personen vaak geil.

Safeword

Normaal gesproken zou ‘stop’ of ‘nee’ duidelijk maken dat je wilt dat je bedpartner stopt. In dit spel moet je daarom een ander safeword afspreken. Normaal gesproken is er bij BDSM altijd de optie om te stoppen en blijft de dom met de sub communiceren. Dit is nu niet zo. Je kan bijvoorbeeld het woord ‘rood’ als safeword gebruiken, dan moet iedereen onmiddellijk ophouden. Ook kan er een woord zijn die staat voor een korte pauze of dat de persoon liever iets anders wil, hier kan je bijvoorbeeld het woord ‘geel’ voor kiezen.


Overige regels

Naast het safeword dat je van te voren kan bedenken, is het ook goed om andere dingen vast te stellen. Zoals: mogen (nep)wapens gebruikt worden, mag er aan kleding en haren getrokken worden? Ook worden deze dingen vaak vermeden om alles veilig te laten verlopen:

  • Naaldhakken
  • Bril of sieraden
  • Piercings
  • Touw om de nek (zachter materiaal is toegestaan)

Voorbeelden:

Er zijn veel manieren om deel te nemen aan consensual non-consent, zowel seksueel als niet-seksueel. Hier enkele voorbeelden:

  • Iemand kan zich verkleden als een echte aanvaller en de persoon kidnappen.
  • Gebruik touw om de onderdanige vast te maken en kokhalzen tijdens de seks.
  • Ontvoering, marteling, verkrachting.
  • Seks terwijl iemand slaapt, bewusteloos of gedrogeerd is.

Let op: beide partijen moeten van te voren toestemming geven voor de situatie. Maak hier heel duidelijke afspraken over. Doe dit alleen met iemand die je voor de volle 100% vertrouwt.

Meer over BDSM:

BDSM-Tips voor het next level

15 Ideeën voor kinky sex

De 5 Spannendste rollenspellen en hoe je ze doet

Beeld: Pexels, Giphy.com

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy