Single in the City: Sletvrees: meten met twee maten

door Saar

Het is 2019 en we leven allemaal niet meer volgens de normen en waarden van onze lieve heer. In de tijd waarin polyamorie en een open relatie steeds normaler worden, lijkt het gebod ‘pleeg geen overspel’ meer dan ooit over de houdbaarheidsdatum heen. Toch worden, met name vrijgezelle vrouwen nog veelvuldig op het hart gedrukt dat een hoog aantal bedpartners not done is, waarom hemeltjelief? 

“Zo stel je je wel heel gemakkelijk op, hè”

Macho mannen en het meisje-meisje

Voor mij betekent single niet geen periode van sletten tot ik weer in een nieuwe relatie zit. Het betekent ook niet dat ik deur down under op slot zit en ik mijn maagdenvlies langzaam terug laat groeien. Wanneer je een langere tijd relatieloos bent (langer dan twee jaar), groeit in mijn geval vanzelf het aantal bedpartners. Dit blijft bij veel mensen een dingetje. Mannen, maar ook vrouwen vinden je al snel ‘sletterig’ als je lijst met bedpartners langer dan tien namen is. Ben ik dan met mijn 20+ jaar te gemakkelijk en niet classy zoals het eigenlijk heurt?

Ik volgde vroeger tijdens mijn studie een vak dat ging over seksualiteit en relaties, waarin dit onderwerp aan bod kwam. Zo ook het fenomeen ‘dubbel seksueel moraal’, ofwel: ‘macho mannen’ en ‘meisje-meisjes’. Waarom zijn deze keurslijven er en wat hebben ze voor invloed op onze normen en waarden over seksualiteit?

“Jij bent ook niet in de kerk geboren, hè”

Seksualisering in de media

Wij zijn als Westerse mensen geneigd om ons te gedragen naar bepaalde (on)geschreven Westerse seksuele regels. Zo wordt er van mannen verwacht en geaccepteerd dat zij meer seksueel actief zijn dan vrouwen. Van vrouwen daartegen wordt verwacht dat zich seksueel terughoudender gedragen.

Dit beeld over sex wordt versterkt in de media. Denk maar aan videoclips waarin één man het middelpunt is en vier (of twintig!) vrouwen sexy om hem heen dansen. Ook zie je in de media dat een vrouw er vaak poppig, schattig, sexy of jong uitziet, terwijl mannen als dominant en stoer worden afgebeeld. In films zien we geregeld het beeld terug dat een vrouw een man afwijst en sex afwijst en niet initieert. Een vrouw die met twee mannen sext op een avond in de media wordt afgebeeld als slet of hoer, terwijl een man die hetzelfde doet wordt gezien als de überman, een adonis en voorbeeld voor andere mannen.

“Jij doet ook alles wat God verboden heeft”

Waar zijn de Dolle Mina’s gebleven?

Waar onze moeders/oma’s bezig waren hun bh’s te verbranden om een statement te maken om baas in eigen buik te zijn en massaal met hun pronte borstjes in de zon lagen te bakken, houden wij tegenwoordig angstvallig onze bikinitopjes aan. Uit onderzoek van LotteLust is gebleken dat topless zonnen passé is, onder andere door de angst bekenden tegen te komen of om met je blote boobies op social media te belanden. Daar is natuurlijk wat voor te zeggen, maar het toont wel aan dat we preutser zijn geworden.

Je vindt nooit een serieuze vent als je met iedereen meteen naar bed gaat, dan is de lol er voor hem er snel vanaf”

De kroeg

Stel, je hebt een kroeg met 100 single mannen en jij loopt als vrouw naar binnen. Je vraagt aan elke man of hij vanavond met jou naar bed wil. Grote kans dat meer dan 80 mannen ja zeggen.

Stel, je hebt een kroeg met 100 single vrouwen en jij loopt als man naar binnen. Je vraagt aan elke vrouw of zij vanavond met jou naar bed wil. Grote kans dat minder dan 20 vrouwen instemmen.

Het is voor mannen moeilijker om sex te krijgen, omdat ze veel vaker ‘nee’ te horen krijgen dan vrouwen. Als je als vrouw sex wilt hebben, dan zullen mannen sneller instemmen. Dit komt voort uit de biologische gedachte dat mannen in het algemeen meer georiënteerd zijn op lust en sex en vrouwen in het algemeen toch een meer geromantiseerd beeld bij sex hebben (liefde). Gevoelens van lust kan je sneller opwekken dan liefdegevoelens, vandaar dat mannen eerder bereidt zijn sex te hebben dan vrouwen. Verder spelen de Westerse regels ook een rol: wij zijn meer ‘getraind’ om sex af te wijzen uit angst een ‘slet’ te zijn.

Maar ho, wij als vrouwen kunnen net zo goed onze lustgevoelens najagen. Het idee dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus is in deze tijd ook al bijna achterhaald. Seksuologe Ellen Laan: “We zijn vooral heel erg hetzelfde. Het enige verschil is hoe het genitale eindorgaan eruitziet.”

“Misschien moet je wat minder vaak uitgaan en je wat volwassener gaan opstellen”

Gedeeld door 3 versus keer 3

Vrouwen schamen zich eerder voor de hoeveelheid bedpartners, terwijl mannen zich schamen over de hoeveelheid bedpartners. Deze zin klinkt dubbel, en dat is het ook. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen sneller vinden dat ze ‘te veel’ bedpartners hebben. Ze zijn daarom geneigd tegen hun omgeving of een nieuwe fling te liegen en zeggen dat het aantal minder is. Onder mannen is het een statusverhogend fenomeen om veel bedpartners te hebben. Daarom zullen mannen tegen hun omgeving eerder zeggen dat ze meer bedpartners hebben dan daadwerkelijk is.

“Het is nou niet bepaald classy om later aan een potentiële husband te vertellen dat je met zoveel gasten het bed hebt gedeeld…”

Matras, afgelikte boterham, de slet van…

Ja, dit wordt wel grappig gezegd, maar wist je dat studenten van nu meer ‘bang’ zijn om bij een gast te blijven slapen na een one night stand, uit angst dat er een foto van ze wordt gemaakt en wordt doorgestuurd in mannen groepswhatsapps en Facebookpagina’s?? En dus met de vermelding dat de studente in kwestie een ‘lage slet is of iets dergelijks’… Ik heb hier nog nooit over nagedacht, holy shit gaat ver tegenwoordig!

Ik hoop dat dit stof tot nadenken heeft gegeven, in elk geval wel bij mij. Voor nu is dit voorlopig een einde van mijn wekelijkse blog Single in the City. Waarom? Omdat ik als voorbeeld millennial mijn baan heb opgezegd en de komende maanden ga rondbanjeren in de rimboe! Single in the City gaat daarom niet helemaal op, maar ik zal jullie op de hoogte houden!

#regeleninderimboe

-X- Saar

Meer lezen van Saar:

Single in the City: single met kerst is kut

Waarom je rondom Kerst extra hitsig bent

Terug naar de tienertijd: bizarre sexvragen uit tijdschriften #2

Bron: Rutgers, Sunny Bergman docu en boek Sletvrees

Dit vind je ook leuk

1 reactie

Noah 22 december 2020 - 09:44

Dear Saar,

Even if this has been written nearly 2 years ago, it is sadly still true today.

Your writing style is smart and allows the reader to realize how social pressure can be difficult for a woman to live her life as she desires.

We live in a world where freedom is placed on a pedestal while being free to use your body as you wish (not only sexually) is still source of shame, discrimination and pressure.

I hope more men will read your words and finally start changing their mentality. It will be beneficial for both themselves and all women.

Noah.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy