“Het woord schaamlippen moet verboden worden”

door Lotte

Eén op de twee vrouwen vindt haar vagina niet mooi, blijkt uit recent onderzoek. Laat dat even bezinken. Dat is dus de helft van alle vrouwen. Waarschijnlijk wordt er dan de ‘vulva‘ bedoeld: het uitwendige deel. Seksuoloog Goedele Liekens is er ook voor om het woord schaamlippen te verbannen uit de Nederlandse taal.

Waarom? “Hoezo ‘schaam’?!? We zeggen toch ook niet ‘schaam-eikel’,  ‘schaam-bal’, of ‘schaam-huid'”, verklaart Goedele. Nederland is het enige land ter wereld dat het woord ‘schaam’ gebruikt om de labia uit te drukken. Wat de herkomst is van het woord is niet eens duidelijk. Volgens de auteur van Het Vagina-boek zou het woord suggereren dat je vaginalippen iets zijn om je voor te schamen. We zijn het daar 100% mee eens. Vrouwen weten natuurlijk wel dat niet hoeft, maar het is toch gek om dit woord te gebruiken.

Venuslippen in plaats van schaamlippen

De Belgische seksuoloog is er daarom voor om het woord ‘schaamlippen’ uit de Van Dale te halen. We moeten het vervangen voor een nieuw woord. Goedele heeft daarom de website trotslippen.be opgezet. Hier kan iedereen die Nederlands spreekt een idee insturen. Op het moment van schrijven hebben bijna 30.000 mensen meegedaan. Op de website kun je ook stemmen op inzendingen van anderen. De top 5 is momenteel: venuslippen, vaginalippen, trotslippen, liefdeslippen en labia.

Vind je ook dat ‘schaamlippen’ een nieuwe benaming zou moeten hebben?

Meer over de vagina:

Het verschil tussen vagina en vulva: weet jij het eigenlijk?

Van glitterbomb tot komkommer: dit hoor je nooit in je vagina te stoppen

Het Yoni ei: De magische vriendin voor je vagina

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy