Verlangen maakt blind – AntiClimax #7

door Marjolein

Op het hoogtepunt moet je stoppen. Na 100 VrijVragen was het tijd voor een nieuwe rubriek van onze seksuologe Marjolein. In Anti-Climax komen vragen en antwoorden over seksualiteit nog steeds voorbij, maar dan in een ander jasje. Marjolein vertelt elke aflevering over een cliënt en zijn of haar worstelingen met seksualiteit en relaties.

Sensueel

“Wij zijn echt heel sensueel en seksueel binnenshuis,” lacht ze tegen mij. “Vrouwen onder elkaar praten heel veel over sex. We praten over wat lekker is en wat niet. Wij weten wel meer dan dat je verwacht en dan onze eigen mannen soms denken. Ik ben mijn hele leven al graag seksueel actief geweest. Daarom vind ik het zo verdrietig dat het nu niet goed lukt.” Haar lach verruilt ze voor een droevige blik.

Ze is wellicht de oudste vrouwelijke cliënt die ik ooit had. Ze is eind 50, maar komt jonger over. Ze vertelt dat ze van Marokkaanse afkomst is, en werd in haar opvoeding vrijgelaten in keuzes die ze maakte. Ze is inmiddels gescheiden, erg expressief en een kunstenares. Ze heeft na haar scheiding verschillende relaties gehad en is altijd seksueel actief geweest en gebleven. Niet alleen voor plezier van haar partners, maar juist voor haar eigen seksueel plezier vertel ze aan mij. Vandaag zit ze tegenover me omdat ze niet meer zo vochtig wordt bij haar nieuwe vriend. Wat pijnlijke penetratie oplevert. Ik vraag haar allereerst naar haar seksuele voorlichting, kennis en ervaringen.

Ze maakt sierlijke bewegingen met haar bovenlichaam terwijl ze op de bank. Ze vertelt over de seksuele voorlichting en kennis die zij kreeg en op deed in de vrouwenkamers, niet op school.

“Met mijzelf spelen? Doe ik ook. Ik geniet daar van en maak een feestje,” zegt ze lachend.

Overgang vs. opwinding

“Ik heb sinds een aantal maanden een nieuwe vriend, een Nederlandse man. We proberen penetratie te hebben. Dat lukt niet,” zegt ze teleurgesteld, “mijn vagina is droog en het doet pijn wanneer we een poging doen. Zou het komen door mijn leeftijd?”

“Ben je wel opgewonden en ontspannen genoeg?” vraag ik. Ook leg ik haar uit dat de juiste context, stimulus en communicatie nodig zijn om seksuele opwinding te stimuleren. Die voor iedereen verschillend zijn en die ook per keer per persoon kunnen variëren.

Ik leg uit: “Vaak wordt een droge vagina tijdens of na de vagina als overgangsklacht gezien, maar dit is eigenlijk een opwindingsprobleem. Het klopt dat oestrogeen in de overgang daalt (maar niet verdwijnt, red.). Dit hormoon zorgt voor de productie van het slijm in de baarmoederhals, het soepel houden van de vagina en het verdikken van het slijmvlies van de baarmoederwand. Het slijmvlies is minder dik en aanwezig wat voor een gevoel van droge vagina kan zorgen. Wel is er uit onderzoek gebleken dat het grootste gedeelte van de vrouwen na de overgang geen klachten hebben van droogheid bij de sex of dat vrouwen in de overgang niet minder vochtig worden bij seksuele opwinding dan voorheen. Zolang je maar genoeg tijd neemt voor de opwinding voordat je overgaat op penetratie. Veel vrouwen komen er in de overgang achter dat ze in het verleden te vroeg tot penetratie zijn over gegaan, maar hadden daar geen last van door de vochtigheid die er in de vagina van nature was.”

Ze is even stil en kijkt mij bedenkelijk aan. Ze had gehoopt dat dit het antwoord was. Dan hoeft ze niet verder te zoeken of te erkennen dat het aan andere factoren ligt.

“Met masturberen bijvoorbeeld, word je dan nat en voel je je opgewonden? Breng je dan vingers naar binnen? Dat is belangrijk om te vergelijken en te onderzoeken”, vraag ik haar.

“Dat zal ik moeten onderzoeken.” Nog steeds kijkt ze bedenkelijk. De speelse en sierlijke bewegingen zijn verdwenen.

“Hoe is deze nieuwe man voor jou? Wat voor gevoel krijg jij bij hem?” vraag ik haar.

“Ja, dat is goed. Hij is soms alleen wat ongeduldig en raakt gefrustreerd, maar voor de rest is het goed. Ik ga op onderzoek uit.”

Ze vertrekt met een bedenkelijk gezicht. Ze had een lichamelijke oorzaak makkelijk gevonden. Waarschijnlijk hoopte ze op een medische oplossing. Helaas zal ze toch naar zichzelf moeten kijken.

Toch wil ik penetratie

Een week later zit ze weer bij mij in de praktijk. “Ik raak opgewonden en nat tijdens masturberen heb ik geconcludeerd.”

“Oké dat is dan duidelijk, het kan wel. Hoe zit het met de context, stimulus en communicatie?”

“Deze man is eigenlijk niet prettig zoals ik eerder zei. Hij raakt boos en gefrustreerd. En dan kan ik niet ontspannen. Maar ik wil het wel hem ook graag geven. Als penetratie lukt dan wordt het beter.” Ze probeert overtuigend te klinken.

“Dat spreekt wel tegen dat je sex voor je eigen plezier doet.”

“Toch wil ik leren penetreren bij deze meneer,” zegt ze.

“Dat is niet waar ik achter kan staan of wat wij als seksuologen adviseren. Wij leren mensen niet prostitueren,” ik kijk haar uitdagend aan.

Ze is even stil. Na een tijdje lacht ze.

“Je hebt ook gelijk. Op mijn leeftijd zou ik toch moeten weten dat je je niet moet willen geven wanneer dat niet goed voelt. Toch vond ik de liefde en aandacht zo fijn. Hoewel de laatste weken er weinig van die liefde over is. De aandacht is nu vooral negatief.”

De vrouw komt tot de conclusie dat ze de relatie met deze meneer verbreekt omdat ze toch nog een laatste kans, zoals ze dat zelf zegt, op echte liefde, geluk en plezierige sex niet wil verspelen. Wat niet geheel soepel verliep omdat deze meneer het niet los kon laten.

“Ja,” zeg ik haar in het laatste gesprek, “niet alleen liefde maakt blind maar ook het verlangen naar liefde maakt blind. Zelfs als je genoeg levenservaring hebt.”

Meer Anti-Climax

16 jaar getrouwd en nooit klaargekomen

Te lang in het verkeerde lichaam

Als sex altijd pijn doet

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy