Is sexuele vrijheid een illusie?

door Julia

Deze week ligt de nieuwe editie van LINDA.MEIDEN in de winkel, met een zoenende Monica Geuze en Anna Nooshin op de cover. Je zou denken dat dit anno 2017 niet meer zo shocking is, twee vrouwen in een sexuele pose op een tijdschrift cover. Well, think again.

 

De eerste keer dat ik de foto van de twee tegenkwam was op Instagram, where else? ‘Wauw wat sexy!’ Was mijn eerste gedachte. Twee bloedmooie vrouwen, die affectie aan elkaar tonen. Ja ik vind dat mooi, ik vind dat sexy en opwindend. Maakt dat mij meteen lesbisch? Nee, dat maakt mij menselijk. Want ik ben sexueel net als ieder ander, en net als ieder ander heb ik het recht om dit te uiten. En dat doe ik ook, zoals veel anderen vrouwen, al gaat dit nooit zonder negatieve reacties of directe opmerkingen.

 

‘Sociaal gewenst’

Met name online vinden mensen het maar normaal om van alles en nog wat te zeggen. Vrijheid van meningsuiting ja, maar er bestaat ook nog zoiets als respect- en tactvol reageren. ‘Sociaal gewenst bedoel je’ zei iemand laatst toen ik het hierover had. Nee, dit gaat om rekening houden met de persoon tegen wie je het hebt, we vergeten het weleens, maar ook online zit er een mens achter de foto. Een mens met emoties, gevoelens. En om even terug te komen op sexualiteit, en het recht om dit waar en wanneer dan ook te uiten, lijkt dit vooral bij vrouwen voor problemen te zorgen. Ik besloot om dieper op het onderwerp in te duiken. Ik heb het over sexuele vrijheid.

sexuele

Of slim en ambitieus, of sexy en dom?

Hoe zit het anno 2017 met sexuele vrijheid van vrouwen? Als ik zo om me heen kijk, valt er namelijk nog wel het een en ander te verbeteren. We praten weliswaar steeds meer over (het hebben van) sex, we delen ervaringen en tips met vriendinnen, gaan het gesprek aan met onze partners. Maar als het aankomt op het uiten van je sexualiteit, door bijvoorbeeld beelden van jezelf te plaatsen op social media of via een ander medium (tijdschrift, tv-programma, website) gaan we ineens elkaar veroordelen en in elkaar in hokjes plaatsen. Kunnen vrouwen als Anna Nooshin, die erom bekend staat dat ze zakelijk/ambitieus is, niet sexy zijn? Of andersom: Kunnen vrouwen die erom bekend staan dat ze altijd sexy zijn, zoals Monica Geuze, niet slim of zakelijk zijn? In andere woorden, is het voor vrouwen niet mogelijk om meerdere kanten te hebben? Als je in het hokje ‘sexy’ wordt geplaatst, kom je dan niet meer in het hokje intelligent? En dat heeft te maken met hoe er naar vrouwen wordt gekeken, zowel door mannen als vrouwen zelf. Als een vrouw haar sexualiteit, haar sexuele vrijheid, viert door een foto te plaatsen op Instagram waarin ze  met trots haar lichaam toont, en dan heb ik het niet eens over een naaktfoto, wordt dit door veel mensen meteen gelinkt aan de persoonlijk van deze vrouw. Ze krijgt vervolgens opmerkingen als: ‘Aandachttrekkerij’ of ‘Ze vindt zichzelf zo geweldig he’ ‘Niet rot bedoeld hoor, maar je heb echt een zaadvragende blik in je ogen’ Die laatste was dus van een vrouw, als reactie op een vrouw die overigens een selfie had geplaatst waar haar rondingen niet eens zichtbaar waren.

Uitnodiging voor sex

Of we nu bekend zijn of niet, als vrouw kun je alles verwachten als je een foto van jezelf plaatst waar je sexy op staat, of je nu verleidelijk de camera inkijkt, je ronde billen in een strak jurkje showt of je boobies mooi laat uitkomen in een topje. Zo vertelde een vriendin mij onlangs nog dat haar laatste Instagram-post, een selfie met zichtbaar decolleté, voor een mannelijke volger meteen een uitnodiging was om haar zijn nummer te sturen. Hij was zo onder de indruk van haar prachtige voorgevel, en dat mag zeker ook gezegd worden, dat hij direct zijn nummer stuurde… Ik schrok er van, want er wordt dus blijkbaar gedacht dat zo’n sexy foto een middel is, een soort uitlokking om versierd te worden. Plat gezegd, een sexy selfie staat synoniem voor ‘Wil je neuken?’ Terwijl het volgens mij helemaal niet te maken heeft met een ander, maar puur het uiten van je eigen sexualiteit. Is daar iets mis mee? Zo wees een vriendin mij er laatst op dat mijn problemen met mannen weleens het gevolg kunnen zijn, van hoe ik me presenteer op social media. ‘Misschien komt het omdat je bepaald soort foto’s online plaatst’  Ze verwees naar de sexy foto’s die ik af en toe plaats. Hoewel het natuurlijk goed bedoeld is, zat die opmerking me toch niet lekker. Want, is het zo zwart/wit als: ik plaats een sexy foto dus ik trek een foute man aan? En dan gaan we dus meteen uit van het idee dat je die foto plaatst, alleen maar om waardering van anderen te krijgen. En hoewel ik heus niet ga zitten ontkennen dat ik niet gevoelig ben voor likes, is dat niet de belangrijkste reden dat ik die foto plaats. Het is een manier van jezelf uiten en ik doe dat in beeld en in tekst met mijn verhalen voor LotteLust.  Al heb ik daar ook al talloze keren opmerkingen over gekregen, mensen denken ineens dat ze jou en jouw voorkeuren kennen, omdat je over sex schrijft. Ik werd onlangs nog een nymfomane genoemd. Excuse me? Er is niks mis met mensen die van veel sex houden, in tegendeel, maar waarom toch meteen dat in hokjes plaatsen? Ze schrijft over sex, dus houd ze van veel sex en is ze een nymfomane.

 

👀

Een bericht gedeeld door Monica Geuze (@monicageuze) op

 

Gelijkheid ver te zoeken

Mannen krijgen zeker ook sexueel getinte opmerkingen over hun foto’s, maar dit wordt niet meteen gelinkt aan hun persoonlijkheid. En man kan sexy en tegelijkertijd slim zijn, maar voor vrouwen gaat dit vaak niet op. Althans dat is wat er gedacht wordt. Zo vertelt Monica aan LINDA MEIDEN:

Zodra ik een foto in bikini post, krijg ik meteen woorden als ‘sletterig’ in mijn reacties. Als een mannelijke dj zonder shirt draait, kraait er geen haan naar. Had ik in beha gedraaid, dan had ik een hele bak stront over me heen gehad. Raar, zo’n dubbele moraal.

En voordat we de mannen hiervan de schuld gaan geven, er zijn zat vrouwen die elkaar shamen, afkraken, veroordelen etc. Anna heeft die ervaring ook:

Vrouwen onderling rekenen elkaar soms hard af. Als ik een lingeriefoto plaats, dan zijn de negatieve reacties vaak van vrouwen. Ze zeggen dat ik me moet schamen en een aandachtstrekker ben. En film ik een item met een man, dan krijg ik geheid de opmerking dat ik het met hem gedaan heb. Vermoeiend hoor.

sexueleWomenshamen

Waar komt dit vandaan? Waarom hebben mensen de behoefte om vrouwen die hun sexualiteit uiten te veroordelen? Misschien is het niet realistisch om te denken, dat we ooit in een wereld zullen leven waarin we niet over elkaar oordelen. Maar door online is het wel makkelijker geworden om alle shit die je dwarszit er zomaar uit te gooien. Want dat is denk ik waar het vandaan komt, vanuit eigen onzekerheid ga je kritiek leveren op anderen. Onzekerheid over je lijf, jaloezie over het feit dat jij die billen van Monica niet hebt, of de borsten van Anna. Of het komt omdat je stiekem net als deze vrouwen ook zonder angst jezelf zou willen laten zien, maar dit niet durft. Maar geeft dit dan een vrijbrief om je afgunst te uiten? Of om te zeggen wat een vrouw wel en niet mag laten zien, of wat zij wel en niet kan zijn? Dit gaat verder dan bodyshamen, dit is womenshamen. En dat is nooit aanvaardbaar.

 

Beeld: Pinterest, Instagram

Meer over sexualiteit:

Sexting: wat vinden mannen nou echt sexy?

Zo ontwaak je je inner slet

6 vrouwen vertellen hoe ze hun sexleven spannend houden

1 reactie

Ricardo 23 september 2017 - 08:46

Hi Julia,

Bedankt voor je artikel, interessant om het leven door andere ogen te aanschouwen.

Waarom laat jij je beïnvloeden door wat andere mensen over je denken, zeggen of schrijven?
Jij hebt daar namelijk geen enkele invloed op.

Jouw vrijheid bepaal jij namelijk helemaal zelf. Vrijheid zit in je eigen hersenen / gedachten, niet in die van andere mensen.

Ik wens je heel veel succes en plezier met het vrijlaten van je gedachten.

Groeten Ricardo

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy