Waarom overspel eigenlijk zo gek nog niet is

door Elsemieke

In deze tijd switchen we nog sneller van bedpartner dan dat we van haarkleur veranderen. Natuurlijk zijn er ook meiden die wel de eeuwige trouw beloven aan één persoon, maar je hoeft het heus niet áltijd bij die weekendsex met je vent te houden…

Dingdingding! Heb ik nu je aandacht? Je leest het goed, overspel is zo gek eigenlijk nog niet. Natuurlijk is het niet leuk om je boyfriend te kwetsen, maar is het anno 2017 niet een beetje overrated om er klakkeloos van uit te gaan dat iedereen monogaam is of dat in ieder geval zou moeten zijn? Stiekem wordt het telkens een beetje minder taboe om dat hete vuur tussen je benen niet alleen met de vent te delen die je de jouwe kunt noemen. En waarom zou je ook?!

 

Ga je eigenlijk wel vreemd?

Vreemdgaan, cheaten, overspel, ontrouw, het zijn allemaal verschillende benamingen voor iets wat op hetzelfde neerkomt: je partner bedriegen. Alhoewel… is dat wel zo? Het is belangrijk dat je je beseft dat overspel plegen voor iedereen verschillend is. Want is vreemdgaan voor jou al flirterige berichtjes uitwisselen met die ene veel te knappe collega of denk je bij overspel plegen echt aan sex met iemand anders dan je vriend? Als je een potje speeksel uitwisselen met een random gozer in de kroeg eigenlijk helemaal niet zo’n big deal vindt, is het dan vreemdgaan? Lekker blijven doen dus!

 

Omdat het kan!

Misschien is het niet leuk om je lover pijn te doen als hij erachter komt dat je aan hem niet genoeg had, maar als jij ervan overtuigd bent dat zo’n uitspatting niet zoveel voor je betekent en je er ’s nachts geen minuut minder om slaapt, ga er dan gewoon voor! Cliché maar waar, je leeft maar één keer en dus moet je eruit halen wat erin zit. Een ander kan niet bepalen op welke manier jij je relatie zou moeten inrichten, ook al willen we nog wel zo graag elkaar beïnvloeden. Veroordeel een ander niet wanneer zij geniet van twee walletjes en wees ook niet te streng voor jezelf als jij de behoefte voelt om met meerdere mannen de koffer in te duiken. Live and let live.

overspel zo slecht nog niet (1)

Verstokte vooroordelen

Oké, nu ben je het waarschijnlijk (hopelijk) al met me eens dat iedereen voor zichzelf zou moeten bepalen wat vreemdgaan is en hoe je met je eigen grenzen omgaat. En het wordt al helemaal tijd om met die stokoude gedachte dat mannen sneller vreemd zouden gaan dan vrouwen af te rekenen. Volgens verschillende onderzoekers zitten emoties en seksuele gevoelens namelijk bij zowel mannen als vrouwen in hetzelfde spectrum. Dat vrouwen alleen maar sex willen om hun emoties te uiten of om een man aan zich te binden klopt dus helemaal niets van. Wist je ongetwijfeld al wel, maar het is jammer dat die vooroordelen zo hardnekkig zijn.

 

Hoge verwachtingen

Ook de Belgische psychotherapeute Esther Perel is het daarmee eens. In haar Ted Talk uit 2015, ‘Rethinking Infidelity’, praat ze namelijk over waarom gelukkige mensen vreemdgaan. Vroeger hield monogamie in dat je één partner voor het leven had en that’s it. Tegenwoordig komt zoiets meer neer op één partner tegelijkertijd. Volgens Perel verwachten we tegenwoordig veel te veel van onze partner. Hij moet niet alleen woest aantrekkelijk zijn, maar ook je beste vriend, minnaar en soulmate. En niet te vergeten moet hij je natuurlijk ook een beetje tegengas durven geven. Best een opgave, zo’n perfect plaatje vasthouden. En tja, dan is het gras aan de overkant soms tóch een beetje groener…

 

Overspel uit de taboesfeer?

Hoe denk jij over vreemdgaan? Zag je overspel altijd als een totale no-go en moet je na het lezen van dit stuk bekennen dat een slippertje misschien toch niet zo erg klinkt? Of ben je er nog steeds van overtuigd dat een misstap echt not done is? Laat het me weten in de comments!

 

Dit is een gastblog door Elsemieke.

 

Meer over overspel:

Wat vreemdgaande mannen zoeken in een minnares

Eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger?

Ploegpraat #1 over friends with benefits en vreemdgaan

 

1 reactie

Carla 9 februari 2017 - 08:53

Raar maar waar, ben zeer jaloers en t vreselijk vinden als mijn partner t deed, omdat ik hem echt alles geef op sexueel vlak, maar daarentegen…ik voel niet volledige voldoening op sex vlak en ben niet vies van vreemdgaan, heb die boost nodig, haat de sleur die sluipt in relatie en doe veel om die te overbruggen, maar t moet spijtig genoeg van 2-kanten komen en das bij ons,vaak niet t geval…jammer

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy