Let it grow! De voor- en nadelen van het niet scheren van schaamhaar

door Rosanne

Met no-shave november en #januhairy zie je op social media steeds meer vrouwen die zich hun scheermes in de prullenbak werpen. De discussie of je als vrouw je wel of niet moet scheren hoort daar ook bij. In dit artikel lees je waarom we eigenlijk haar hebben op bepaalde plekken en wat de voor- en/of nadelen van scheren of ontharen zijn.

Adam en Eva

Schaamhaar, waarom noemen we het eigenlijk zo? Er valt toch niets te schamen? Er zijn verschillende verhalen waar de naam vandaan kan komen. Zo zeggen sommigen dat het vanuit een Bijbelse tekst over Adam en Eva komt. In dit verhaal gingen Adam en Eva zich ‘schamen’ na het eten van de verboden vruchten. Maar als je kijkt naar bijvoorbeeld Zuid-Europese landen dan hebben ze het niet over schaamhaar, maar kruishaar: Latijnse pubes. Er zijn maar enkele landen die het woord schamen in dezelfde context als schaamhaar hebben gebracht. Dit komt waarschijnlijk vanuit maatschappelijke en kerkelijke invloeden. Nou dan weten we dat ook weer.

scheren

Waarom schaamhaar?

Maar waarom hebben we dan haar op onze schaamstreek? Je zult het jezelf vast al wel eens hebben afgevraagd. Ik in ieder geval wel. Daarom ben ik even op onderzoek uitgegaan.

In de oertijd beschermde lichaamsbeharing tegen de kou. Als een soort vachtje dus. Het haar zorgt ervoor dat je meer warmte vasthoudt. Ook zorgt het voor meer verspreiding van feromonen. Feromonen zijn hormonale geurstoffen die bepalen of je iemand (seksueel) aantrekkelijk vindt. Feromonen worden door schaamhaar beter vastgehouden en verspreid.

Naast het warm houden zorgt het ook voor minder wrijving bij je geslachtsdelen, waardoor het niet schuurt. Schaamhaar dient als een soort kussentje en vermindert de wrijving tijdens penis-in-vaginaseks.

Daarnaast staat schaamhaar ook voor ‘seksuele rijpheid’. Het verschijnt in de puberteit en betekent dat je vruchtbaar bent. Om biologische redenen is het in theorie dus nuttig om van potentiële baby daddies en mommies te zien om je kunt paren. In sommige culturen is het nog steeds belangrijk dat vrouwen hierom hun schaamhaar begroeid houden.

Als laatste is schaamhaar handig ter bescherming tegen bacteriën en infecties. Het haar heeft een vergelijkbare functie als wimpers of neushaar. Het vangt stof en vuiltjes op.

Voor- en nadelen

Nou, nu we weten waarom we schaamhaar hebben is het goed om te gaan kijken naar de voor- en nadelen van het weghalen ervan.

Als eerste de nadelen

Irritatie: Als je regelmatig je schaamhaar scheert verhoog je de kans op irritaties. Je kunt ontstoken haarwortels krijgen waardoor je huid ook gaat ontsteken. Snijwondjes en huiduitslag door ontharing komt ook vaak voor.

Infectie: Ook kan ontharing zorgen voor infecties, door alle irritatie. Dit kan bijvoorbeeld komen door een onscherp of bot mesje.

Jeuk: Als je af en toe je bosje kapt en het dan weer terug laat groeien, weet je als geen ander hoe erg het kan jeuken. Maar ook de stoppels die vaak the next day weer terug zijn jeuken enorm.

Comfortabel: Voel jij je fijner, mooier en sexier met schaamhaar, dan is dat natuurlijk ook een mega voordeel. Het is belangrijk dat je comfortabel bent met je lichaam en hoe het eruitziet.

Dan de voordelen

Schaamluis: Het ontharen van je schaamhaar verkleint de kans op schaamluis enorm. Schaamluis of platjes zijn beestjes in je schaamhaar. Het zijn kleine insecten en zorgen voor geïrriteerde huid en jeuk. Je kunt schaamluis overdragen tijdens seks, maar ook door het gebruiken van elkaars handdoek. Zonder schaamhaar, dus ook geen schaamluis.

Menstruatie: Ben je ongesteld en gebruik je bijvoorbeeld maandverband? Dan kan het zijn dat er bloed in je schaamhaar blijft hangen. Als dit gaat stollen, kan dit zorgen voor een onaangename geur.

Nieuwe huidcellen: De dode cellen van de bovenste laag van je huid gaan weg als je scheert of onthaart. Daar komen nieuwe cellen voor terug. Dit is bijvoorbeeld voor sporters een reden om hun benen te scheren.

Comfortabel: Voel jij je fijner, mooier en sexier zonder schaamhaar, dan is dat natuurlijk ook een mega voordeel. Het is belangrijk dat je comfortabel bent met je lichaam en hoe het eruitziet.

Of je nou wel of niet je lichaam onthaart, let erop dat je scheermesje altijd scherp is. Zo voorkom je irritaties en wondjes. Doe waar jij je goed bij voelt. Wil je alles laten staan of helemaal kaal? Niks is fout en alles is goed, zolang je het doet omdat je het zelf wilt. En bedenk maar dat ze in Korea of Japan zelfs schaamhaarpruikjes hebben.

Meer over ontharen:

Grotere kans op een soa door het scheren van schaamhaar

Ontharen: alle manieren van ontharen op een rijtje

Nooit meer scheerbultjes dankzij deze scheercrème

Beeld: Unsplash

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy