40 year old virgin – Anti-Climax #9

door Marjolein

Op het hoogtepunt moet je stoppen. Na 100 VrijVragen was het tijd voor een nieuwe rubriek van onze seksuologe Marjolein. In Anti-Climax komen vragen en antwoorden over seksualiteit nog steeds voorbij, maar dan in een ander jasje. Marjolein vertelt elke aflevering over een cliënt en zijn of haar worstelingen met seksualiteit en relaties.

Maagd en nooit gezoend

“Ik schaam mij dood,” zegt ze terwijl ze naar de tafel kijkt. Als iemand zich schaamt ontwijken ze vaak je blik. “Ik ben bijna 40 en nog steeds maagd. Nog niet eens met iemand gezoend. Ik voel mij heel verdrietig dat ik mij zelf zoveel ontnomen heb.” Ze blijft naar de tafel staren.

Later vertelt ze dat ze ook wel blij is dat ze het nu iemand heeft verteld, maar een verdrietig gevoel overheerst. Ze komt uit een streng katholiek gezin en heeft in haar gezin de boodschap meegekregen dat seksualiteit of sex niet een onderwerp van gesprek is. Sex is iets is binnen het huwelijk voor de voortplanting plaatsvindt. Ze heeft deze boodschap heel nauw genomen, ze is van de regels, en daardoor in de puberteit zichzelf ook verboden om maar iets met seksuele ontwikkeling of gevoelens verder te doen. Ze dacht dat het wel goed zou komen eenmaal wanneer ze met iemand zou trouwen. Laat dat nou net niet zo maar gebeuren! Die persoon is zij nog niet tegengekomen. Onlangs sprak ze met haar ouders en zus openlijk over het feit dat ze nog geen relatie heeft of nog nooit gehad. Haar ouders hadden niet door dat hun boodschap zo letterlijk was genomen.

“Ik heb spijt dat ik er niet wat eerder mee heb gedaan. Want ik weet gewoon niet hoe ik contact moet leggen met mannen,” zegt ze.

“Het lijkt mij een verdrietig besef. Je kan alleen niet terug in de tijd en het veranderen. Je kan alleen vanaf vandaag beginnen het anders te doen voor de rest van je leven. Maar je lijkt jezelf al afgeschreven te hebben.” Ik probeer contact met haar te maken door mijn blik strak op haar te houden en mijn hoofd wat heen en weer te bewegen. Zo van hallo, zie je mij.

Ze kijkt mij aan. Wat verschrikt. “Daar heb je wel gelijk in. Zo voelt dat ook wel een beetje,” zegt ze nog steeds teleurgesteld. Ze kijkt weer weg.

“Dat kan natuurlijk. Maar wie niet waagt, wie zeker niet wint. Zou je er iets mee willen doen om toch een kans te creëren?”

Ze wil het proberen, maar is wel bang om nog meer teleurgesteld te raken in zichzelf.

Ideaalplaatje

“Ik wil wel dat ik mijn seksualiteit ontdek met de man met wie ik trouw natuurlijk. Hij moet ook mijn geloof hebben,” zegt ze wanneer we over haar wensen en verlangens praten.

“En dat ook nog eens heel erg verliefd?”, zeg ik sarcastisch, “en wat is de volgorde van hoe je het wil doen? Eerst daten, zoenen enzovoort. Of achteraan beginnen bij tot de dood je scheidt?”

Ze kijkt me verschrikt aan. “Ja, dat ideaal plaatje dat alles bij met de ware moet zijn is misschien wel iets wat het moeilijker zal maken niet?” Het lijkt binnen te dringen.

“Het zal vast niet onmogelijk zijn, op ieder potje past een dekseltje zeggen ze wel eens. Maar ja, ik denk dat als je al die wensen hebt het lastiger zal zijn. Tenzij je wellicht kan zoeken naar mannen met dezelfde wensen. Daarnaast kun je gevoel niet forceren of controleren en lijkt het me ook lastig om vooraf te bepalen of dit de ware gaat zijn. Of je moet gaan voor uithuwelijken. Als je dan weer je seksuele ontwikkeling remt tot dat je dat zeker weet houd je weinig kansen over. Ik denk dat je wat losser moet gaan worden in het ideaalplaatje.”

Ze vindt het lastig om het plaatje te laten varen, maar ze besluit uiteindelijk dat ze zich mag focussen op de eerste stappen zonder dat dit de ware of toekomstige echtgenoot moet zijn. Ze geeft zichzelf toestemming met behulp van God: want heb u naasten lief gelijk uzelf geldt ook andersom.

“Ik mag me focussen op contact maken, flirten, daten, zoenen met een man. Dat laatste wel als ik iemand echt leuk vind, hoor.” Ze is blij met deze ruimte die zij zichzelf geeft.

“O, ja en dit is vooral gericht op relatie met de ander,” voeg ik er aan toe, “daarnaast kun je nog meer zelfexploratie doen. Je eigen lichaam ontdekken, zelfbevrediging, erotische verhalen of filmpjes kijken. Zo kun je alvast het vlammetje aan wakkeren en ontdekken wat wel en niet bij jou werkt. Dit is noodzakelijk voor je ontwikkeling,” voeg ik er aan toe. Dat laatste helpt haar om zichzelf nog meer toestemming te geven. Aangezien het moet van de professional, knijpt God een oogje toe.

Spreid je kansen

Omdat ze contact maken met het andere geslacht in dit kader ingewikkeld vindt, besluit ze een van de datingapps te downloaden. Zodat ze veilig op afstand gesprekken kan gaan voeren en ook kan gaan bekijken wat ze wel en niet leuk vindt. Ze heeft een aantal matches, praat soms wat, maar het bloedt iedere keer vrij snel dood. Ook in de kroeg probeert ze wat vaker praatjes te houden. Ze begint vaker over het onderwerp liefde en relaties. Ze blijft het doodeng vinden om de drempel over te gaan naar het vragen om een telefoonnummer, date of kus.

“Er bestaan ook nog andere vormen van contact. En dat is contact tegen betaling. Ook voor vrouwen. Je hebt de male-escort, gigolo, maar ook andere organisaties die mensen op een stapsgewijze manier helpen om wat meer ervaring te krijgen en onzekerheid te verminderen. Waarbij je zelf de grens bepaalt.”

“Dat lijkt me afgrijselijk. Heel ver weg van mijn ideaal.”

“Dat snap ik. Maar het kan je in ieder geval geruststellen dat er een manier is om je over de drempel te helpen of om je wens om wel iets van seksuele ervaring te krijgen te voldoen. Of wellicht helpt een ultimatum als het niet lukt om op een ‘normale’ manier een stap te maken dan bij zoiets. En dat is iets wat je absoluut niet wil, wellicht helpt het om wat meer te durven. Maar alleen zolang je je er goed bij voelt, nooit dingen tegen je wil of zin in doen,” zeg ik haar.

Ze vindt de deal wel wat, omdat ze dit absoluut niet wil. Seksuele zelfexploratie gaat ook stroef, maar ze kijkt af en toe erotische filmpjes en raakt zichzelf aan. Soms met schuldgevoel omdat dit niet mag, maar steeds vaker omdat ze het wil. Na een aantal gesprekken heeft ze iemand ontmoet, die al in haar kenniskring zat, waar ze iets meer bij voelt. Er is een zoen geweest. Ze is daar heel blij mee.

“Ik weet niet of dit de ware is en of er meer stappen gaan volgen, maar ik ben al blij met dit resultaat. Ik heb in ieder geval iemand gekust wanneer ik dood ga.” Ze kijkt me meer aan en lacht.

“Ontmaagd in het zoenen is net zo een ontmaagding als ontmaagd in andere sex, dus je kan jezelf geruststellen,” zeg ik met een knipoog.

Meer Anti-Climax

16 jaar getrouwd en nooit klaargekomen

Te lang in het verkeerde lichaam

Als sex altijd pijn doet

Beeld: Unsplash

1 reactie

Esli 20 april 2021 - 19:28

Marjolein, als hulpverlener gaan bij mij alle signalen op: “Is deze vrouw al getest op autisme?” Mocht dat het geval zijn dan kan ze mogelijk veel meer geholpen zijn met wat uitleg over wat dat inhoudt. Ook betreft haar contact met anderen.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy