Alles over aseksueel zijn

door Maaike

'Vroeger' was je hetero, bi of gay, maar tegenwoordig is er veel meer hokjes. Zo heb je ook mensen die zich niet seksueel aangetrokken voelen tot mannen óf vrouwen. Dan ben je aseksueel. Mocht je hier meer over willen weten, dan dan ben je hier aan het juiste (web)adres.

Wat is aseksualiteit?

Aseksualiteit wil zeggen dat er een gebrek is aan seksuele aantrekkingskracht of verlangen. Oftewel: je hebt geen zin en behoefte aan sex. Slechts 1% van de bevolking is volgens onderzoek uit 1994 aseksueel zijn en meestal zijn dat vrouwen. Er zijn recentelijk geen nieuwe onderzoeken gedaan, dus wie weet ligt het percentage hoger.

Aangeboren

Vaak wordt er gedacht dat aseksualiteit ontstaat door een trauma. Hier is niets van waar. Mensen die aseksueel zijn, zijn met deze geaardheid geboren.

Relaties als aseksueel

Dat je aseksueel bent, betekent niet dat je geen relatie(s) kunt hebben. Het gaat alleen wat moeizamer. Het is voor partners vaak lastig omdat zij die seksuele aantrekkingskracht wél hebben. Door gebrek aan sex of romantiek, kan het zijn dat een relatie stukloopt.

Lees hier hoe je intiem kunt zijn zonder sex

aseksueel

Vier soorten aseksualiteit

Aseksualiteit is niet zo zwart-wit als je misschien denkt. Volgens AVEN (Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk) zijn er vier vormen aseksualiteit:

  • Wel een sexdrive, maar geen romantische aantrekkingskracht. Deze personen hebben dus wél zin in sex hebben en behoefte aan sex, maar zullen geen romantische aantrekkingskracht bij iemand voelen. Masturberen zal ongetwijfeld gebeuren, maar sex met iemand anders zit er niet snel in.
  • Wel romantische aantrekkingskracht, maar geen sexdrive. Dit is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Deze personen zoeken wél naar een relatie, maar niet naar sex.
  • Wel een sexdrive én romantische aantrekkingskracht, maar geen tussen deze twee. Zij zien sex en houden van iemand als twee losse dingen en iets wat dus niet samengaat.
  • Geen sexdrive én geen romantische aantrekkingskracht. Deze mensen kunnen wel goed bevriend met je worden, maar hebben geen behoefte aan relaties en ook niet aan sex.

Er bestaan veel onjuiste vooroordelen over aseksuele geaardheid. Zo wordt er vaak onterecht gedacht dat aseksuele mensen…

  • … niet verliefd kunnen worden
  • … geen sexdrive hebben
  • … geen orgasmes kunnen krijgen
  • … helemaal nooit sex hebben
  • … niet romantisch aangelegd zijn

Grijs aseksueel

En dan heb je ook nog de grijze A's (halfseksuelen): mensen die zich voor de helft aseksueel voelen en voor de andere helft niet.

Meer over geaardheid:

Alle seksualiteiten op een rijtje

LHBTQIA+: wat betekent het?

Waarom hetrovrouwen geilen op homoporno

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy