3 vrouwen over hun borstvergroting: “Alsof ik twee tennisballen omhuld met schuurpapier in mijn vlees had zitten”

door Madelief

Borsten: ze komen in allerlei vormen en maten en wij vinden ze allemaal even mooi. Maar wat nu als jijzelf niet blij bent met je meiden? Dan kan je je daar óf bij neerleggen óf je kunt moeder natuur een handje helpen en er aan laten sleutelen. Omdat de borstvergroting tegenwoordig weer ‘leeft’ in de media en plastische chirurgie voor de meeste mensen toch wel een dingetje blijft, vroegen wij drie ervaringsdeskundigen naar hun mening..

Borstvergroting feitjes

Nederlandse vrouwen hebben relatief gezien grote borsten, volgens een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Female Health Sciences. We hebben gemiddeld cupmaat D en staan daarmee op de 6e plek van de wereld, na de VS, Canada, Ierland, Polen en Engeland. Een flinke prestatie dus, waar ikzelf (jammer, maar helaas) precies niks aan heb bijgedragen.

Hoe dan ook, ‘we’ mogen hier best trots op zijn! Toch zijn er veel Nederlandse vrouwen die hun borsten (willen) laten vergroten. Volgens de cijfers van DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing) zijn er in 2017 ongeveer 6,4 duizend vrouwen onder het mes gegaan, omdat ze niet tevreden waren met hun borstpartij. Een stijging van ruim 26% ten opzichte van het jaar daarvoor. Borstvergrotingen zijn weer ‘in’ dus. Waarom? Dat is niet per se duidelijk. Het zal mede mogelijk gemaakt zijn door de populariteit van perfecte rondingen op sociale media. Ontevreden zijn over onze boezemvriendinnen zijn we al jaren. In 2008 bleek uit een onderzoek, onder ruim 52 duizend vrouwen, dat 70% wel iets aan haar borsten zou willen veranderen.

Francine (43)

“Het was 18 jaar geleden dat ik een borstvergroting heb laten doen omdat mijn borsten asymmetrisch waren. Ik had kleine borsten – cup aa en a – waardoor het verschil erg opviel. In eerste instantie wilde ik alleen mijn kleinere borst een klein beetje laten vergroten, want ik wilde absoluut geen Pamela Anderson-effect. Omdat borsten door de jaren heen veranderen heb ik ze, op aanraden van mijn arts, toch allebei laten doen.”

“Na de operatie, waarbij via mijn borstplooi siliconen protheses waren geplaatst, had ik een grote cup B. Inmiddels – nu ik kinderen en wat meer lichaamsvet heb – is het een cup C. De operatie en de periode daarna verliepen erg soepel en zonder complicaties. Wel waren mijn borsten eerst erg rond en strak -wat ik dus niet wilde- waardoor ik schrok. Gelukkig werden ze steeds zachter en kleiner en kwam de druppelvorm die ik had gekozen meer tot uiting. Ik was erg tevreden met het resultaat, ze waren prachtig! Ik wilde het niet aan de grote klok hangen dus alleen mijn familie en beste vrienden waren op de hoogte van mijn borstvergroting. Zij stonden volledig achter mijn keuze en vonden me erg dapper. Omdat ik eerder altijd vulling in mijn bh’s droeg, viel het eigenlijk verder niemand op. Nog nooit heb ik iemand horen zeggen: “huh zijn die wel echt?”

“Toen er een aantal jaar geleden allerlei enge verhalen in het nieuws kwamen, heb ik de kliniek opgebeld om te vragen of ik me zorgen moest maken. Gelukkig was er niks aan de hand. Wel heb ik twee jaar geleden in het ziekenhuis röntgenonderzoek en een echo laten doen. Zo konden ze checken of ik geen borstkanker heb – zelf borstonderzoek doen is met protheses niet goed mogelijk – en of er geen scheurtjes in de protheses zaten. Gelukkig was er niks aan de hand. Ik ben nog steeds zo tevreden en blij met mijn borsten en heb zeker geen spijt van de borstvergroting. Voor elke vrouw die denkt dat ze er een gelukkiger mens van wordt.. zeker doen!!”

Donjah (28)

“Op school werd ik gepest omdat mijn borsten zo klein waren. Ik wilde nieuwe borsten, maar was bang door alle enge verhalen op tv. Bovendien riep ik altijd dat ik écht niet in me zou laten snijden. Vijf jaar geleden besloot ik het toch te doen. Ik was 23 jaar, had geld gespaard en hoorde positieve verhalen van vriendinnen. De kliniek waar ik naar toe ging was heel fijn. De operatie verliep uitstekend en ik werd goed verzorgd. Toen ik mijn borsten voor het eerst zag, schrok ik wel.. zo groot!”

“In de kliniek voelde ik eigenlijk geen moment pijn, door alle verdovingen waarschijnlijk, maar toen ik thuiskwam begon de ellende. De pijn was een week lang echt hels. Alsof ik twee tennisballen omhuld met schuurpapier in mijn vlees had zitten. Achteraf had ik dit kunnen voorkomen door mee te doen aan een fysio-programma dat werd aangeboden door de kliniek. De meiden die dat deden liepen al binnen een paar dagen op straat. Na deze week kon ik weer lachen en was ik superblij met mijn nieuwe borsten.”

“En nog steeds! Ik heb kleine littekens en een deel van mijn linkerborst is gevoelloos. Dit kan wegtrekken na twee jaar maar dat is bij mij niet gebeurd. De littekens vallen totaal niet op dus ik vind het niet erg. Het valt sowieso niet op eigenlijk. In het begin heb ik het verzwegen voor anderen, afgezien van mijn naasten die het wel wisten. Maar ik werd er steeds opener over en nu mag iedereen het weten. Laatst zei iemand in de sportschool dat borsten weggaan door fanatiek sporten, toen zei ik: “niet als je neppe neemt zoals ik”. De gezichten van mensen zijn goud waard! Ik heb tot nu toe nog geen negatieve reacties gehad. Voor de vrouwen die het overwegen: gewoon doen, het is joúw lichaam!”

Heleen (56)

“Ik was altijd ontevreden over mijn borsten maar overwoog nooit om ze te laten vergroten. Ik had cup b maar was verder best stevig waardoor het uit verhouding leek. Vond ik. Op mijn 35ste, na drie kinderen borstvoeding te hebben gegeven, besloot ik er iets aan te laten doen. Ik ging naar de arts en vroeg om een héel kleine vergroting. Zo weinig dat de arts het niet wilde doen. “Hier krijg je spijt van”, zei hij en “geldverspilling”. Toen heb ik gekozen voor de klein mogelijke vergroting. Van een b cup naar een kleine c. Eerst was ik heel blij er mee. De operatie verliep soepel en had bijna geen pijn. Ook viel het niemand op – niet eens mijn familie – dus ik heb het aan bijna niemand verteld.

“Mijn borsten zien er nog steeds mooi uit, zonder littekens of plastic fantastic vormen. Wel heb ik er zelf enorme spijt van. In de afgelopen 10 jaar ben ik erg afgevallen waardoor een c cup veel te groot voor mijn lichaam is geworden. Ook is mijn perceptie van wat mooie borsten zijn een beetje veranderd, ik zou eigenlijk wel tevreden zijn met twee erwtjes. Zelf ben ik er dus niet blij mee maar wat betreft de operatie en het resultaat heb ik niks te klagen. Tegen andere vrouwen zou ik willen zeggen: doe het, maar alleen als je er héél lang over na hebt gedacht.”

 

Meer over borsten:

Stevige borsten in 4 stappen

Borsten in de spotlight: De vier beste borsten standjes

Dé 7 soorten borsten in de wereld: welke heb jij?

Bron: DICA/Beeld: Pinterest

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy