#Geenhoofd: tips voor veilig sexting

door Lotte

Sexting is hét voorspel anno 2016. Wil je je crush of vriend teasen? Niets in leuker dan hem wild maken met een (half)naakte selfie. Natuurlijk vertrouw je hem, maar schijn bedriegt. Of je foto kan in verkeerde handen komen. Om jongeren te waarschuwen over de gevaren van sexting, heeft Spuiten en Slikken een steengoede campagne opgezet.

De gouden tip luidt: Als je iets deelt, hoofd buiten beeld! Zonder je hoofd is de foto haast niet te herleiden. Op die manier zorg je er dus voor dat je niet gechanteerd of gepest kan worden met je naaktselfie. De pesterijen om naaktfoto’s gebeuren vooral op middelbare scholen. Maar het meest shocking is dat het zelfs op basisscholen aan de gang is!

Ook in een relatie oppassen met sexting

Als je in een vaste relatie zit, denk je misschien: maar bij mij is dat nog niet nodig, ik vertrouw mijn vriend 100 procent. Dat kan echter vies tegenvallen. Je weet maar nooit hoe hij verandert na een bad breakup… Ooit van wraakporno gehoord? Dat houdt in dat je ex je sexfilmpjes en -foto’s zonder blikken of blozen op het wereldwijde web gooit.

Nog een risico is dat jou telefoon of die van de ontvanger gehackt of gestolen kan worden. Denk even aan de grote lek van celebrity naaktfoto’s van een paar jaar geleden…

Tips voor veilig sexting:

1. Geen hoofd: zet nooit je gezicht op je foto. NOOIT!

2. Kies een neutrale achtergrond. Misschien heb je een uniek bedovertrek of behang waaraan iemand jou kan identificeren.

3. Pas op met tattoeages in beeld. Daar kan je ook aan herkent worden door anderen.

4. Gebruik Snapchat. De foto wordt niet opgeslagen op de telefoon van de ontvangen. Als er een screenshot gemaakt wordt, krijg je daar bericht van. Maar ook hier: GEEN HOOFD!

5. Delete de metadata van de foto voordat je ‘m stuurt. Dit klinkt als hogere wiskunde, maar is vrij simpel. Elke foto heeft metadata, waarin ook jouw naam kan staan! Kijk op de computer bij Eigenschappen en verwijder daar ‘Eigenschappen en persoonlijke informatie’.

6. Verwijder de foto altijd op je eigen telefoon.

7. Kijk altijd 5 keer of je het naar de goede persoon stuurt. Brrr, je moet er niet denken dat je de foto per ongeluk naar je baas stuurt, toch?

8. Zorg dat je apparaten niet aan elkaar gelinkt staan. Bij sommige telefoons staat ingesteld dat alle foto’s automatisch naar een cloud of online drive worden gestuurd. Of nog erger: naar een gezamenlijke familiemap.

9. Doe het gewoon niet. Save the real deal voor real life.

 

Beeld: Tumblr

 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy