Relatieproblemen: zo kaart je ze aan

door Rosanne

Heb je een bepaalde irritatie aan je partner? Of zit je ergens mee maar weet je niet hoe je dit bespreekbaar kunt maken. Relatieproblemen horen er nou eenmaal bij. Het leven gaat niet altijd over rozen, maar hoe kaart je deze aan?

Irritaties

Doet jouw lover niks in huis, zit ie continu op zijn telefoon of zijn vrienden belangrijker dan een date night met jou? Het zijn allemaal irritaties die in een relatie voor kunnen komen. In het begin van een relatie ben je zo verliefd dat je alle negatieve puntjes door de vingers ziet, maar als je wat langer samen bent zullen er geheid wat irritaties komen. Irritaties in je relatie zijn volkomen normaal, vooral als je wat langer samen bent. Terugkomende irritaties kunnen wel reden zijn om naar de achterliggende oorzaak te kijken.

Hier de meest voorkomende relatieproblemen op een rijtje:

  • Communicatie: Communicatie is key. Liggen jullie niet op één lijn? Dan kan dit voor problemen zorgen.
  • Intimiteit: Heeft jouw partner andere seksuele behoeften? Dat kan voor beiden erg frustrerend zijn
  • Verliefdheid: Als de roze bril af gaat, komen irritaties tevoorschijn. Kun je hiermee omgaan of het is echt een probleem?
  • Jaloezie: Vertrouwen jullie elkaar of ben je bang dat de ander de fout in gaat? Jaloezie en onzekerheid kunnen voor veel frustraties zorgen.
  • Financiën: Leef jij van dag tot dag terwijl jouw partner een 5-jarig spaarplan heeft? Dan kan dit voor relatieproblemen zorgen.
  • Tijd: In de tijd waarin we leven is iedereen altijd druk. School, werk, hobby’s en vrienden. Dan kan quality time met je lover er soms erbij inschieten

Relatieproblemen bespreken

Ondanks dat irritaties heel erg normaal zijn, kan het soms lastig zijn om deze aan te kaarten. Je wilt natuurlijk niet dat het uitmondt in een grote ruzie. Zo voorkom je dit.

Reden

Ga als eerste na bij jezelf waar je irritaties liggen. Waar komt het vandaan, waarom en wat is jouw eigen aandeel hierin? Ontstaat de relatieproblemen vanuit jaloezie of ben je over het algemeen sneller geïrriteerd?

Quality time

Maak tijd voor elkaar. Aandacht en quality time zijn key in een relatie. Merk je dat jullie de laatste tijd een beetje langs elkaar heen leven? Maak tijd voor elkaar vrij en ga samen iets leuks doen. Wil je toch iets aankaarten? Plan een momentje in en zorg dat je alle tijd hebt. Haastige spoed is zelden goed, dus neem echt goed de tijd om alles te bespreken.

Eigen perspectief

Praat vanuit eigen perspectief en deel jouw behoeftes en gevoelens. Blijf dicht bij jezelf en val de ander niet aan met alles wat hij of zij fout doet. Vertel wat je niet fijn vindt, waar je je aan irriteert en leg vooral ook uit waarom.

relatieproblemen

Luister

Laat de ander uitpraten. Het is erg belangrijk dat je naar elkaar luistert en elkaar laat uitpraten. Geef je partner de kans om uit te leggen wat hij of zij vindt en probeer elkaar te begrijpen.

Meningsverschil

Bespreek van tevoren dat het ook oké is als je het niet met elkaar eens bent. Probeer je lover niet te overtuigen, maar luister naar elkaar. Je kunt het niet altijd met iedereen overal eens zijn, dat is oké.

Positief

Focus je ook op wat goed gaat. Denk na over de dingen die je juist leuk vindt aan je partner en vertel hem of haar dat ook. Vind je het super fijn als je partner de vuilnis buiten zet zonder dat je het had gevraagd? Of wanneer hij of zij je aan het lachen maakt? Deel dit dan!

Voelt het als een onmogelijke opgave om je irritaties te uiten? Dan kan het opschrijven ervan ook helpen. Probeer zo duidelijk mogelijk te omschrijven waar je mee zit en laat dit lezen aan je partner.

Het kan soms lastig zijn om relatieproblemen aan te kaarten, maar uiteindelijk versterkt het alleen maar jullie band. Iedere irritatie brengt jullie dichterbij elkaar en verbetert jullie relatie. Lukt het jullie niet om het samen op te lossen? Ga dan naar een relatietherapeut. Die kan jullie helpen inzicht te krijgen in de problemen en hier samen een oplossing voor bedenken.

Meer over relaties:

Gewoontes voor een gezonde relatie om jezelf aan te leren

20 vragen om te stellen voor een sterkere relatie

Red flags in je relatie die je niet moet negeren

Bron: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy