Seven year itch: waarom zoveel relaties na 7 jaar stuklopen

door Rosanne

De eerste paar jaren van jullie relatie was heaven. Jullie waren tot over jullie oren verliefd en niets stond jullie in de weg. Jullie gingen op date, hadden diepe gesprekken en de seks was fantastisch. Maar dan… een paar jaar verder begint er iets te knagen. De seven year itch. Wat houdt het in en bestaat de seven year itch echt?

Affaire

De ‘seven year itch’ komt van de gelijknamige theatervoorstelling en film met Marilyn Monroe in de hoofdrol. In de film leest de mannelijke hoofdrolspeler een document waarin staat dat veel mannen vreemdgaan rond het zevende jaar van hun huwelijk of relatie. Dit zou het moment zijn waarop dat zou gaan kriebelen, vandaar de naam ‘seven year itch’. Nadat hij dit heeft gelezen komt er een nieuwe vrouw in zijn appartementencomplex wonen, waarna de getrouwde man vervolgens fantaseert over een affaire met haar. Dit was het ontstaan van de term ‘seven year itch’. Maar is het ook echt zo dat relaties na zeven jaar stuklopen?

Roze bril

In het begin van de relatie draag je een roze bril. Die persoon is de leukste op aarde. Er zijn geen slechte kanten en je bent helemaal hoteldebotel. Jullie ondernemen van alles, doen leuke dingen samen, hebben zoveel seks als jullie willen en kunnen geen genoeg van elkaar krijgen. Maar na verloop van tijd verdwijnt de verliefdheid. Het gaat over in liefde en de slechte kanten worden zichtbaar. De roze bril gaat af en er komen irritaties.

Redenen

Er zijn heel veel verschillende redenen waarom koppels die lang samen zijn uit elkaar gaan. Dit zijn de meest voorkomende:

  • geldproblemen;
  • kinderen;
  • slechte communicatie;
  • vreemdgaan;
  • seksuele problemen.

Seven year itch

Of het echt een ding is dat de meeste relaties na zeven jaar over gaan, is niet duidelijk. Er zijn veel verschillende onderzoeken geweest met verschillende uitkomsten. Hieruit blijkt dat het per land verschillend is wanneer er een piek is. In Nederland is er een piek tussen vijf en tien jaar huwelijk. Dit sluit een seven year itch dus niet uit. Maar er zijn ook onderzoeken waarbij er eerder of juist veel later in de relatie een kantelpunt komt.

seven year itch

Signalen

Of het nou na zeven jaar, drie jaar of veertien jaar samenzijn is, er zijn een aantal signalen waaraan je kunt herkennen dat je in een sleur zit.

Communicatie

Jullie communicatie is vooral praktisch. Wanneer is een van jullie weg? Wanneer zijn jullie thuis of zijn er bepaalde afspraken? Wanneer jullie kinderen hebben, zal het voornamelijk gaan om praktische afspraken om het gezin draaiende te houden. Jullie hebben het niet meer over de dingen die jullie bezig houden en irritaties worden opgekropt.

Prioriteit

Jullie relatie is geen prioriteit meer. Jullie hebben het allebei druk met studie, werk, sociale afspraken of andere dingen en hebben daardoor weinig tijd voor elkaar. Jullie doen niet meer aan date nights­ en brengen weinig tijd samen door om (leuke) dingen te doen.

Seks

In het begin van de relatie waren jullie net konijntjes. Jullie seksleven was top! Maar ook tussen de lakens is dat vuur gedoofd. Het is logisch dat je na verloop van tijd misschien minder seks hebt dan in het begin van de relatie, lees ook Vrijvraag #98: Hoezo heb ik geen zin meer in sex met mijn partner? Maar als het tussen jullie in gaat staan, dan kan dat duiden op een sleur.

Waardering

In het begin van de relatie werd je overspoeld met complimentjes en voelde je je gezien en gehoord. Maar door de jaren heen zijn jullie elkaar minder gaan waarderen en zijn complimentjes schaars.

Grote beslissingen

In bijna iedere relatie komt er een punt waarop er grote en belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. Wel of geen kinderen krijgen, samenwonen of een huis kopen. Allemaal grote veranderingen. Het is belangrijk om hier goed over te praten en goed te kijken naar waar jullie behoeftes liggen. Kom je erachter dat jullie allebei een andere kijk hebben hierop? Dan kan dat voor relatieproblemen zorgen.

Opgeven

De mindere kanten van jouw lover vallen dus ineens op, wat voor irritaties kan zorgen. De vraag is dan of jullie kiezen voor de makkelijke weg en beide jullie eigen kant op gaan? Of willen jullie hard werken om de relatie te behouden? Een relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. Je moet er moeite voor blijven doen.

Wat nu?

Kom je erachter dat de irritaties of de sleur niet op te lossen zijn? Dan is het misschien beter om jullie eigen weg te vervolgen. Je eigen geluk, naast die van je partner, is namelijk ook heel erg belangrijk. Hebben jullie samen besloten om toch te vechten voor jullie relatie? Dan is het slim om te kijken naar de pijnpunten. Bespreek de irritaties, waarom jullie in een sleur zitten of wat je anders wil zien in de relatie. Hier wat tips om de ‘seven year itch’ te bestrijden:

1. Date-night

Zoals ik al eerder zei is het belangrijk om de relatie met je lover prioriteit te geven. Ga samen op pad, regel een date-night of verras elkaar eens. Zorg ervoor dat je regelmatig tijd met z’n tweeën spendeert en geef net een beetje extra voor je partner. Blijf dus aan je relatie werken.


2. Communicatie

Je kunt het niet vaak genoeg horen, maar communicatie is key! Praat samen over de dingen die jullie meemaken, bezig houden of dwars zitten. Krop irritaties niet op maar vertel eerlijk waar je mee zit. Zo kunnen jullie er samen aan werken. Geen idee hoe je dit moet doen? Lees: Relatieproblemen: zo kaart je ze aan. Hebben jullie kinderen en draaien de gesprekken meestal daarom? Spreek samen eens af om voor een bepaalde tijd het niet over jullie kinderen te hebben. Bijvoorbeeld tijdens date-night. Dit zorgt ervoor dat jullie relatie ook weer eens over jullie gaat. Daarnaast is het ook belangrijk om echt naar elkaar te luisteren. Toon interesse in de ander en zorg ervoor dat de ander zich gehoord voelt.

3. Eigen leven

Naast dat het belangrijk is om samen dingen te ondernemen, is een eigen leven ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat jullie beide hobby’s, sport of vrienden apart van elkaar hebben. Zoek iets wat jij leuk vindt en doe dit regelmatig. Ben jij heel erg fan van dansen, maar heeft je partner daar aan hekel aan? Ga dan zelf op dansles. Jullie hoeven niet allebei hetzelfde leuk te vinden. Als je regelmatig zelf dingen onderneemt, heb je sowieso iets om thuis te vertellen en het zorgt ervoor dat jullie niet constant op elkaars lip zitten.

4. Dankbaarheid

Spreek je dankbaarheid naar elkaar uit. Laat weten wat je waardeert in je partner en geef elkaar complimentjes. Dit doet wonderen.


5. Intimiteit

Intiem zijn met je partner is erg belangrijk. Dit hoeft niet alleen maar seks te zijn. Het regelmatig hebben van seks versterkt jullie relatie. Het zorgt voor verbinding. Steek hier dus ook tijd in. Heb je een dipje? Lees hier hoe je hieruit kunt komen.

Acceptatie

Op social media lijkt het vaak wel zo, maar een relatie is niet perfect. Het is soms hard werken en kost moeite. Dit is iets wat je zult moeten accepteren. Een relatie is niet altijd een vuurwerkshow en er zijn altijd minder leuke dingen. Zodra je dit accepteert, stop je ook met het streven naar iets beters. Het gras is namelijk niet altijd groener bij de buren.

Meer over relaties:

5 tekenen van een gezonde relatie

Hoe sociale media juist heel goed voor je relatie kan zijn

Gewoontes voor een gezonde relatie om jezelf aan te leren

Beeld: Unsplash & Pexels/Bron: Scheiden (cbs.nl)

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy