By 

Acht mythes over BDSM


BDSM, wat is dat nou eigenlijk? Ik moet eerlijk zeggen dat ik er vrij weinig over weet, op de kennis van Fifty Shades of Grey na dan. En wat doe je als je ergens weinig over weet? Dan ga je oordelen, we kunnen het ontkennen maar het feit is: we doen het allemaal. De woorden: geweld, pijnigen en agressiviteit komen meteen bij me op als ik aan BDSM denk. Hoogste tijd om die fabels de wereld uit te helpen, check hier de meest voorkomende mythes over BDSM.

 

Misschien goed om eerst even te beginnen met de definitie van BDSM:
Bondage,
Discipline, Dominantie,
Submissie, Sadisme en
Masochisme

Bondage betekent het vastbinden van de partner met bijvoorbeeld touwen, maar het kan ook betekenen dat iemand een afhankelijke houding aanneemt oftewel zich als een slaaf opstelt. Discipline staat voor het opvolgen van regels en straffen die je krijgt. Dominantie betekent het uitoefenen van macht op de ander. Submissie staat voor  je laten onderwerpen aan macht. Sadisme betekent het veroorzaken van pijn. Masochisme is het ondergaan van pijn.

 

#1 BDSM draait altijd alleen maar om sex

Sex is geen vereiste als je aan BDSM doet. Zo vertelt sexcoach Stephanie Hunter Jones: “BDSM hoeft van nature niet op sex gericht te zijn, voor sommige mensen gaat het puur om de macht”. Het is dus mogelijk om BDSM te doen zonder sex met elkaar te hebben, al maakt sex het net wel even wat leuker.

 

#2 BDSM is alleen voor mensen die superkinky zijn

Veel mensen hebben geen idee hoe populair BDSM is, ja logisch denk je het is ook niet zo dat mensen die de voorkeur aan BDSM geven daar mee te koop lopen. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de vooroordelen die er zijn over BDSM. Uit onderzoek van de Journal of Sexual Medicine blijkt dat 65% van de vrouwen fantaseert over gedomineerd worden, 47% fantaseert over het domineren van een ander, en 52% fantaseert over iemand die hem/haar vastbindt. “Vaak durven mensen er voor zichzelf al niet voor uit te komen, schamen ze zich ervoor, maar dat is absolute onzin het is een gezonde fantasie om te hebben en om te gaan ontdekken.” Zo zegt Stephanie.

#3 BDSM-liefhebbers zijn emotioneel onstabiel

Dit is een van de grootste misvattingen die er over BDSM bestaat. Dat mensen dit alleen doen, om een soort van trauma uit hun jeugd te verwerken. Hoogstwaarschijnlijk heeft E.L. James daar met haar Fifty Shades-reeks aan bijgedragen, maar het is dus niet waar. Het zal vast wel voorkomen, maar het hoeft zeker geen reden te zijn waarom mensen aan BDSM doen. Uit onderzoek blijkt dat BDSM-liefhebbers mentaal net zo stabiel zijn als mensen die deze seksuele voorkeur niet hebben.

 BDSM

 

#4 De dominante neemt altijd de leiding

Als een stel aan BDSM doet en de man is dominant van aard, betekent dat nog niet dat hij dan ook altijd de dominante is tijdens het seksuele spel. Het kan juist de vrouw zijn, maar het kan ook ieder keer switchen. Het is maar net wat je zelf prettig vindt om te doen en dat geldt natuurlijk ook voor je partner. Wat heel belangrijk is tijdens BDSM, is het afspreken van een safeword oftewel een veiligheidscode. Door dit te gebruiken tijdens het spel kun je aangeven wanneer het te ver gaat. Meestal wordt deze term door de persoon die een afhankelijke houding aanneemt (submissie) gebruikt, aangezien hij/zij moet doen wat er gezegd wordt.

 

#5 Een rode kamer a la Fifty Shades of Grey is een must

Een rode kamer of überhaupt een kamer speciaal voor BDSM-activteiten is helemaal niet nodig. Sterker nog, je hoeft zelf geen speeltjes erbij te gebruiken. Zo zegt Jones: “Je kunt je vingers gebruiken om je partner mee te kietelen, je handen om hem/haar mee te slaan. En je kunt altijd huis-tuin- en keukenspullen gebruiken als sjaals, panty’s, stropdassen om elkaar vast te binden en houten lepels om elkaar mee te spanken.”

 

 

BDSM

 

 

#6 Als je partner van BDSM houdt, is dat het enige wat je kunt doen in bed

Als BDSM iets heel nieuws is voor jou, maar je partner heeft er al veel ervaring mee kun je het gevoel krijgen dat je er meteen aan moet geloven. Maar dat is natuurlijk onzin, BDSM-liefhebbers kunnen ook van ‘gewone’ sex houden. Als jij de voorkeur geeft aan dure designermerken betekent dat nog niet dat je nooit meer een H&M’tje koopt. Die afwisseling vinden mensen vaak juist leuk. Bovendien hoor je BDSM nooit spontaan te doen, aldus Jones. “Tenzij je al langer samen bent met je partner en jullie behoeften goed op elkaar zijn afgestemd, maar anders is het echt iets wat je moet plannen.” Een beetje als anale sex dus.

 

#7 BDSM is gevaarlijk

Er bestaat een ware BDSM-community waarin de afspraak is gemaakt dat veiligheid ,zowel fysiek als emotioneel, voorop staat tijdens het spel. Mensen in de community bespreken met elkaar wat ze wel en niet doen, hiervoor gebruiken ze een aantal afkortingen. SSC staat voor Safe (veilig) Sane (verstandig) en Consensual (overeenstemming) en RACK voor Risk (risico) Aware (bewust) Consensual (overeenstemming) Kink (knik).

 

 

BDSM

 

 

#8 Een BDSM-liefhebber herken je van mijlenver

Een veelvoorkomende gedachte van mensen, maar totaal onwaar. Er zijn zoveel verschillende mensen die van BDSM houden, inclusief het preutse volk. Voor hen kan het juist aantrekkelijk zijn, omdat het ze de mogelijkheid geeft om zichzelf van meerdere kanten te laten zien. Niet alleen aan de partner, maar des te meer nog aan henzelf.

 

 

Oké ik moet eerlijk toegeven na het schrijven van dit artikel, heeft het me toch wel nieuwsgierig gemaakt dat hele BDSM, die afspraken over veiligheid en overeenstemming staan me wel aan. En wie houdt er nou niet van een spannend spelletje in bed?

 

Bronnen: SELF Magazine, BDSM attitude.com
Beeld: Pinterest

 

  • 14 November 2016
  • 0
Julia
About me

Julia is een nieuwsgierige journaliste die alles uitzoekt wat wij vrouwen willen weten op het gebied van sex en body. Ze deelt graag de laatste sexnieuwtjes, de beste verleidingstacktieken en haar persoonlijke ervaringen met je.

YOU MIGHT ALSO LIKE

de eerste date 5
De Eerste Date #5: “Hij was zelfs knapper in het echt!”
January 19, 2018
bedrogen voordeel
Ben je ooit bedrogen? Daar zit blijkbaar een voordeel aan…
January 15, 2018
eerste date
De Eerste Date #4: “Vanaf de eerste blik waren de zenuwen weg!”
January 12, 2018
kinky bdsm verhaal
Sexy verhaal: Vastgebonden en opgewonden
January 10, 2018
sextrends 2018
De 3 sextrends van 2018
January 04, 2018
eerste date lexa 2
De Eerste Date #2: “Dit gevoel heb ik nog nooit gehad tijdens een afspraakje!”
December 29, 2017
je vriend
Zo deal je met een vrouw die met je vriend flirt
December 14, 2017
glippende penis
Eerste hulp bij een glippende penis
December 12, 2017
tijdens de feestdagen
Dit is waarom mannen een relatie willen tijdens de feestdagen
December 11, 2017

2 Comments

Li
Reply 16 november 2016

Leuk artikel! Een kanttekening, 5o schades of grey is geen BDSM, in de community wordt 50 schades gezien als abuse. Voorbeelden hiervan kan je op Google vinden.

    Lotte
    Reply 22 november 2016

    Bedankt voor je opmerking Li!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *