De 8 grootste fabels over BDSM

door Redactie

Op de kennis uit Fifty Shades of Grey na weten veel mensen weinig van wat BDSM echt inhoudt. En wat doe je als je ergens weinig over weet? Dan ga je oordelen. We kunnen het ontkennen maar het feit is: we doen het allemaal. De woorden: geweld, pijnigen en agressiviteit komen vaak naar boven als het over BDSM gaat. Hoogste tijd om die fabels de wereld uit te helpen, check hier de meest voorkomende onwaarheden over BDSM.

Waar staat BDSM voor?

We hebben met de betekenis van de afkorting ‘BDSM”:

  • Bondage
  • Discipline, Dominantie
  • Submissie, Sadisme
  • Masochisme

Bondage betekent het vastbinden van de partner met bijvoorbeeld touwen (bijvoorbeeld Shibari), maar het kan ook betekenen dat iemand een afhankelijke houding aanneemt oftewel zich als een slaaf opstelt. Discipline staat voor het opvolgen van regels en straffen die je krijgt. Dominantie betekent het uitoefenen van macht op de ander. Submissie staat voor  je laten onderwerpen aan macht. Sadisme betekent het veroorzaken van pijn. Masochisme is het ondergaan van pijn.

1. BDSM draait altijd alleen maar om sex

Sex is geen vereiste als je aan BDSM doet. Zo vertelt sexcoach Stephanie Hunter Jones: “BDSM hoeft van nature niet op sex gericht te zijn, voor sommige mensen gaat het puur om de macht”. Het is dus mogelijk om BDSM te doen zonder sex met elkaar te hebben, al maakt sex het net wel even wat leuker.

2. BDSM is alleen voor mensen die superkinky zijn

Veel mensen hebben geen idee hoe populair BDSM is, ja logisch denk je het is ook niet zo dat mensen die de voorkeur aan BDSM geven daar mee te koop lopen. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de vooroordelen die er zijn over BDSM. Uit onderzoek van de Journal of Sexual Medicine blijkt dat 65% van de vrouwen fantaseert over gedomineerd worden, 47% fantaseert over het domineren van een ander, en 52% fantaseert over iemand die hem/haar vastbindt. “Vaak durven mensen er voor zichzelf al niet voor uit te komen, schamen ze zich ervoor, maar dat is absolute onzin het is een gezonde fantasie om te hebben en om te gaan ontdekken.” Zo zegt Stephanie.

3. BDSM-liefhebbers zijn emotioneel onstabiel

Dit is een van de grootste misvattingen die er over BDSM bestaat. Dat mensen dit alleen doen, om een soort van trauma uit hun jeugd te verwerken. Hoogstwaarschijnlijk heeft E.L. James daar met haar Fifty Shades-reeks aan bijgedragen, maar het is dus niet waar. Het zal vast wel voorkomen, maar het hoeft zeker geen reden te zijn waarom mensen aan BDSM doen. Uit onderzoek blijkt dat BDSM-liefhebbers mentaal net zo stabiel zijn als mensen die deze seksuele voorkeur niet hebben.

BDSM

4. De dominante neemt altijd de leiding

Als een stel aan BDSM doet en de man is dominant van aard, betekent dat nog niet dat hij dan ook altijd de dominante is tijdens het seksuele spel. Het kan juist de vrouw zijn, maar het kan ook ieder keer switchen. Het is maar net wat je zelf prettig vindt om te doen en dat geldt natuurlijk ook voor je partner. Wat heel belangrijk is tijdens BDSM, is het afspreken van een safeword oftewel een veiligheidscode. Door dit te gebruiken tijdens het spel kun je aangeven wanneer het te ver gaat. Meestal wordt deze term door de persoon die een afhankelijke houding aanneemt (submissie) gebruikt, aangezien hij/zij moet doen wat er gezegd wordt.

BDSM

5. Een rode kamer a la Fifty Shades of Grey is een must

Een rode kamer of überhaupt een kamer speciaal voor BDSM-activteiten is helemaal niet nodig. Sterker nog, je hoeft zelf geen speeltjes erbij te gebruiken. Zo zegt Jones: “Je kunt je vingers gebruiken om je partner mee te kietelen, je handen om hem/haar mee te slaan. En je kunt altijd huis-tuin- en keukenspullen gebruiken als sjaals, panty’s, stropdassen om elkaar vast te binden en houten lepels om elkaar mee te spanken.”

6. Als je partner van BDSM houdt, is dat het enige wat je kunt doen in bed

Als BDSM iets heel nieuws is voor jou, maar je partner heeft er al veel ervaring mee kun je het gevoel krijgen dat je er meteen aan moet geloven. Maar dat is natuurlijk onzin, BDSM-liefhebbers kunnen ook van ‘gewone’ sex houden. Als jij de voorkeur geeft aan dure designermerken betekent dat nog niet dat je nooit meer een H&M’tje koopt. Die afwisseling vinden mensen vaak juist leuk. Bovendien hoor je BDSM nooit spontaan te doen, aldus Jones. “Tenzij je al langer samen bent met je partner en jullie behoeften goed op elkaar zijn afgestemd, maar anders is het echt iets wat je moet plannen.” Een beetje als anale sex dus.

7. BDSM is gevaarlijk

Er bestaat een ware BDSM-community waarin de afspraak is gemaakt dat veiligheid ,zowel fysiek als emotioneel, voorop staat tijdens het spel. Mensen in de community bespreken met elkaar wat ze wel en niet doen, hiervoor gebruiken ze een aantal afkortingen. SSC staat voor Safe (veilig) Sane (verstandig) en Consensual (overeenstemming) en RACK voor Risk (risico) Aware (bewust) Consensual (overeenstemming) Kink (knik).

BDSM

8. Een BDSM-liefhebber herken je van mijlenver

Een veelvoorkomende gedachte van mensen, maar totaal onwaar. Er zijn zoveel verschillende mensen die van BDSM houden, inclusief het preutse volk. Voor hen kan het juist aantrekkelijk zijn, omdat het ze de mogelijkheid geeft om zichzelf van meerdere kanten te laten zien. Niet alleen aan de partner, maar des te meer nog aan henzelf.

Oké ik moet eerlijk toegeven na het schrijven van dit artikel, heeft het me toch wel nieuwsgierig gemaakt dat hele BDSM, die afspraken over veiligheid en overeenstemming staan me wel aan. En wie houdt er nou niet van een spannend spelletje in bed?

Beeld: Pinterest

4 reacties

Li 16 november 2016 - 07:48

Leuk artikel! Een kanttekening, 5o schades of grey is geen BDSM, in de community wordt 50 schades gezien als abuse. Voorbeelden hiervan kan je op Google vinden.

Beantwoord
Lotte 22 november 2016 - 23:22

Bedankt voor je opmerking Li!

Beantwoord
xxxlovers2015 17 augustus 2018 - 10:22

Awesome post.

Beantwoord
Anoniem 3 mei 2019 - 20:45

Ik heb een vraag: omdat je het had over zoveel procent van de vrouwen die dromen over gedomineerd te worden maar hoe zit dat bij de mannen? Ik ben namelijk zelf een vrouw die niet “submissive” wil zijn.

Stiekem erger ik mij een klein beetje om het fijt dat in de media altijd mannen de “dominante” zijn. Het is ook wel eens andersom mensen!

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy