Alles wat je wilt weten over Shibari

door Felice

Shibari, je hebt het woord vast weleens voorbij zien komen. Het klinkt als iets wat je kan bestellen in een sushi restaurant, maar niets is minder waar. Het is een touwknoopkunst uit Japan. In dit artikel vertellen we alles over de kunst van Shibari.

Wat is Shibari?

Shibari is een Japanse touwknoopkunst waarbij je fysieke vrijheid vermindert wordt met gebruik van speciale touwen. Met het touw worden er symmetrische patronen op het lichaam aangebracht. Misschien denk je bij bondage meteen aan BDSM, maar Shibari is niet altijd direct gericht op seksualiteit. In het oude Japan is de touwknoopkunst ontstaan en werd dit gebruikt om gevangen zo vast te binden waardoor ontsnappen onmogelijk werd. De bewakers merkte al snel dat de gevangen door deze techniek in een soort fijne trans terecht kwamen. Later is Shibari tot een kunstvorm gegroeid waarbij het om de schoonheid van het knopen draait. Shibari kan dus erotisch zijn, maar dat hoeft niet. Deze vorm van bondage is een hele bijzondere manier om intimiteit en vertrouwen te kweken tussen jou en je partner.

shibari

Wat voor soort touw gebruik je voor Shibari?

Het is ook belangrijk dat je een goed en veilig soort touw gebruikt. Het touw is vaak zeven of acht meter lang en vier tot zes millimeter dik. Voor Shibari worden vaak touwen gebruikt die zijn gemaakt van hennep of katoen. Andere soorten touw kunnen ook werken maar deze zijn vaak te glad voor Shibari.

Het voordeel van katoenen touwen is dat deze vaak goedkoop zijn en in veel SM winkels te koop zijn. Het nadeel van katoen is dat het rekt. Dit betekent dat de bondage niet blijft zitten zoals het geknoopt was en je bijvoorbeeld je hand zomaar los kunt krijgen. Dan geef je dus de macht nog niet helemaal over.

Het voordeel van hennep is daarom dat het niet rekt en dat het blijft zitten zoals het geknoopt is. Hennep voelt iets ruwer dan katoen. Het voelt iets groter en steviger waardoor je ook echt goed vast komt te zitten in dit soort touw. Dit vinden veel mensen fijn. Het nadeel van dit materiaal is alleen wel dat het wat duurder is en dat je het niet overal kunt kopen.

shibari

Hoe begin je met Shibari?

Als Shibari je interesse heeft gewekt wil je het misschien zelf wel een keer proberen met je partner. Het belangrijkste bij Shibari is dat jullie heel goed communiceren en beiden een veilig gevoel hebben. Communiceer jullie grenzen en ervaring met elkaar. Nog een belangrijke tip: wees allebei nuchter. Wanneer je onder invloed ben maak je toch andere keuzes en denk je misschien minder goed na over de consequenties van je beslissingen. Wanneer jullie met het touw gaan spelen, check dan bij elkaar wat jullie voelen en wat jullie ervan vinden. Ga er niet van uit dat de ander hetzelfde voelt als jij. Je kan immers niet in iemands hoofd kijken en communicatie is een van de belangrijkste onderdelen van deze touwknoopkunst. Bespreek ook met elkaar wat jullie na de touwknoopkunstsessie gaan doen. Hebben jullie dan behoefte aan ruimte, knuffels of snacks? De nazorg van Shibari is ook belangrijk.

Voor de praktische veiligheid zorg je dat er een veilige schaar in de buurt ligt voor het geval dat er iets verkeerd gaat. Voor de touwknoopkunst zelf kun je verschillende onderzoeken doen. Zoek bijvoorbeeld op het internet naar verschillende patronen en hoe je deze aanbrengt op het lichaam. Ook kun je eventueel een cursus volgen bij een touwknoopkunstspecialist. Tijdens jullie sessie is het belangrijk dat jullie blijven communiceren. Is het fijn? Wat zijn je emoties? Doet het geen pijn? Wil je verder gaan? Samen bouwen jullie de spanning op en laat één van de twee steeds meer fysieke macht los.

Meer kinky artikels:

15 ideeën voor kinky sex

Hoe begin ik aan dirty talk? VrijVraag #90

BDSM voor beginners

Bron: Marijkespraktijken, Autostraddle | Beeld: Pinterest, Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy