Je naaktfoto’s verspreid: eigen schuld, dikke bult? Ons panel geeft hun mening

door Lotte

Bijna iedereen heeft wel eens een sexy kiekje van zichzelf verstuurd naar een ander. Spannend, onschuldig en vooral met de bedoeling dat de ander het niet doorstuurt naar vrienden. Toch gebeurt dit dikwijls wel en dan verspreid zo’n foto zich razendsnel via social media. Dit ‘geintje’ kan zomaar levensverwoestend zijn. Wanneer je een (half)naakte foto van jezelf deelt, bestaat er altijd een kans dat-ie in de verkeerde handen valt. Ook al denk je iemand volledig te kunnen vertrouwen. Ligt de schuld 100% bij de verspreider, of moet de verstuurder beter weten dan naaktfoto’s te delen? We vroegen de vrouwen en mannen van het LotteLust panel naar hun mening.

Dit vinden de vrouwen:

Anne Elliot (34), hetero en single

“Absoluut eigen schuld, dikke bult! Waarom zou je überhaupt naaktfoto’s van jezelf sturen naar iemand? Het is toch veel spannender je lichaam voor jezelf te houden en juist niet te delen via de digitale wereld? Ik vind het bijvoorbeeld spannend om twee setjes lingerie op bed te leggen, daar een foto van te maken en mijn date te laten kiezen welke set ik aantrek. Het is zo riskant om naaktfoto’s van jezelf te sturen naar iemand. Je weet tenslotte nooit wat diegene ermee doet en waar ze het allemaal op plaatsen.”

Monica (52), hetero en gescheiden

“Als je je foto bewust online plaatst en deze wordt door andere doorgestuurd, is het je eigen schuld. Maar als je telefoon/computer is gehackt bijvoorbeeld is het anders want dan heb je niet bewust gedeeld, maar is het gestolen.”

Melissa (28), bicurious en in een relatie

“‘Eigen schuld, dikke bult” vind ik een beetje te makkelijk. We leven nu eenmaal in een digitale wereld en het sturen van naaktfoto’s is gewoon spannend en leuk. Ik denk dat je voor jezelf goed moet nagaan of je de persoon in kwestie echt kan vertrouwen. Verder moet je je gezicht of andere herkenbare dingen niet op de foto zetten. Als je bang bent dat je foto’s doorgestuurd worden of online komen, dan moet je er toch echt wat voorzichtiger mee omgaan. Ik denk dat vooral jongere jongens en meiden er te gemakkelijk mee omgaan en hier later pas de gevolgen van zien. Ik denk dat we nog een hele lange weg te gaan hebben wat betreft het respecteren van het vrouwenlichaam en haar seksuele vrijheid hierin.”

Monique (41), hetero en getrouwd

“Ik vind niet dat het je eigen schuld is als naaktfoto’s verspreid worden. Je deelt ze in principe in vertrouwen. Wat de ander ermee doet kan niet jouw verantwoordelijkheid zijn. Valt voor mij een beetje in dezelfde categorie als ‘had je maar geen kort rokje aan moeten hebben’ als je aangerand (of erger!) wordt. Wel vind ik dat we jongeren hier goed over moeten voorlichten!”

Laurie (21), hetero en single

“Je stuurt de foto natuurlijk zelf, maar de uitspraak ‘eigen schuld, dikke bult’ vind ik te kort door de bocht. Ik ben van mening dat het niet slim is om een naaktfoto te sturen – zeker niet naar iemand die je amper kent -, maar de schuld ligt in mijn ogen bij degene die de foto doorstuurt. Als je een foto stuurt, doe je dat met het idee dat diegene te vertrouwen is. Het is al erg genoeg om er achter te komen dat dit niet het geval is en ik denk dat je daar van leert. Een intieme foto van iemand doorsturen naar andere mensen vind ik erg kwalijk en kinderachtig, dus voor mij ligt de schuld bij de verzender van de foto. Nogmaals: ik denk dat je heel goed moet weten naar wie je zoiets stuurt voordat je het überhaupt doet.”

 

Dit vinden de mannen:

Wouter (23), hetero en single

“Als je naaktfoto’s deelt met je vriendje of een scharrel en die stuurt dat naar anderen, is dat schofterige actie van hem – of haar. Wie vindt dat jij als verzender fout zit, zit zelf niet oké in elkaar. Sexting is doodnormaal voor iedereen met een sexleven vind ik, en als iets daarvan uitlekt is dat natuurlijk kut.  Maar ik denk dat iedereen die weet wie het doorgestuurd heeft hem/haar uiteindelijk de grootste idioot vind want hij misbruikt jouw vertrouwen.”

naaktfoto-verspreid-eigen-schuld--.. (1)

Luc (44), hetero en single

“Als je het doet zorg er wel altijd voor dat je je gezicht nóóit opzet. Ik denk dat je niet iedereen kunt vertrouwen, maar het zegt wel wat over die andere persoon of personen. Ik vertrouw persoonlijk geen één site of app die zegt dat foto’s vanzelf verdwijnen! Er blijven volgens mij altijd wel sporen achter.”

Mike (32), hetero en relatie

“Ik ben het er niet mee eens. Als je naaktfoto’s ontvangt van een man of vrouw en deze doorstuurt waardoor het door meerdere mensen worden gezien ben je gewoon een snitch… Wel is het naïef als je foto’s verstuurd waar je ook met gezicht duidelijk in beeld bent, natuurlijk. Je weet immers dat er altijd een kans is dat je gehackt wordt of iemand het doorstuurt.”

Ook meedoen met het panel? Lees hier meer over de deelname. 

 

Meer over sexting:

#Geenhoofd: tips voor veilig sexting

Sexting: wat vinden mannen nou echt sexy?

 

Beeld: Tumblr

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy