Waarom kom ik sneller klaar tijdens de penetratie, dan tijdens het pijpen – VrijVraag #23

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Als ik sex heb met mijn vriendin kom ik tijdens de penetratie heel snel bij mijn hoogtepunt, soms binnen een minuut. Tijdens het pijpen of aftrekken door mijn vriendin kan ik het veel langer volhouden, ongeveer tien tot vijftien minuten. Wat kan ik hieraan doen?”

– David (28)

 

Het is mooi dat je weet dat je het ook langer vol kan houden! Dan kun je jezelf geruststellen en minder op het snel klaarkomen focussen tijdens de sex. Onze geest speelt namelijk een belangrijke rol in sex en klaarkomen. Over het algemeen geldt: hoe meer druk op de ketel, hoe sneller je klaarkomt. Ontspanning helpt namelijk om het proces te vertragen en eveneens om meer van de sex te genieten. Daarnaast loop je het risico dat wanneer jezelf (herhaaldelijk) te veel druk oplegt en teleurgesteld raakt in je prestaties, de kans op een erectiestoornis groter wordt. Het is belangrijk om je vriendin bij deze hoogtepunten te betrekken. Wellicht valt het in haar beleving wel reuze mee!

Emoties en handelingen

Wanneer je jezelf aftrekt kun je het dan ook langer volhouden? Heb je dit altijd al ervaren of alleen bij deze vriendin? Hoe spannend vind je haar of verliefd ben je op haar? Geldt dit in elke situatie of bij elke positie? En op elk moment van de dag? Spelen er momenteel zaken die invloed kunnen hebben op je psyche? Ga op onderzoek uit wat er in je hoofd gebeurt waardoor je het bij de ene handeling minder lang volhoudt dan bij de andere. Dat kan natuurlijk bij jou liggen óf misschien bij je vriendin. Over het algemeen staan vrouwen niet echt bekend om hun aftrekkunsten en misschien heeft ze daarnaast net niet die juiste pijpkunsten waardoor je dan (gelukkig) niet direct naar een hoogtepunt gaat. Misschien zorgt dat dus wel voor het verschil. Niet echt leuk voor je vriendin om dit te horen, maar wel handig voor jou om te weten waar het ‘m in zit.

Een egoïstisch moment

In de seksuologie wordt de fase van het klaarkomen ook wel de solofase genoemd. Dat komt omdat in deze fase, hoe geconcentreerd je ook bent op je partner en hoe plezierig het ook is, je een egoïstisch moment zal hebben. Bij klaarkomen concentreer je je op je eigen gevoel en op je eigen maximale seksuele opwinding. Je laat hierbij de ander even helemaal los om jezelf te laten jezelf gaan. Je focust je op je eigen gedachten, gevoelens en fantasieën. Wanneer je je te veel concentreert op de ander en je je niet volledig kan concentreren op je eigen seksuele opwinding dan kom je waarschijnlijk ook niet tot een hoogtepunt. Het zou dus kunnen zijn dat je je partner niet los kunt laten/je te veel wordt afgeleid tijdens de andere seksuele handelingen dan penetratie. Of het kan zijn dat de seksuele opwinding niet zo heftig en intens wordt ervaren als bij penetratie. Bij penetratie vindt er juist weer maximale wrijving voor de eikel plaats wat misschien voor maximale seksuele opwinding kan zorgen. Het zou ook nog kunnen zijn dat je in deze fase onbewust andere stimulus (of iemand) in je hoofd gebruikt om tot een hoogtepunt te komen. Iets waar je bij penetratie misschien niet zo de controle over hebt of bewust van bent.

Het mannelijk orgasme

Het klaarkomen bij mannen bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. In de eerste fase komt het gevoel naar boven dat de zaadlozing niet meer valt tegen te houden of te stoppen. Tijdens de tweede fase, de zaadlozing, ontstaat er een pompende samentrekking van de spieren van de zaadleiders, zaadblaasjes en de prostaat. De bekkenbodem helpt hierbij voor het ritmische gevoel van klaarkomen. Om het nog ingewikkelder te maken bestaat de zaadlozing ook uit twee fases. De emissiefase waarbij de verschillende vochten van het zaad uit de bovengenoemde delen vrijkomen. En de expulsiefase, die samenvalt met het orgasme-gevoel, waarbij alles naar buiten wordt geschoten. Zaadlozing en het orgasme-gevoel zijn dus twee verschillende dingen. Het kan dus zo zijn dat bij pijpen of aftrekken wel een zaadlozing plaatsvindt, maar het intense orgasme-gevoel uit blijft. Dit wil dus zeggen dat ook mannen een orgasme kunnen faken!

Point of no return

Behalve bewust focussen op de ander tijdens de penetratie of proberen je seksuele opwinding te verminderen door je op minder aantrekkelijke prikkels te richten kun je he ook focussen op de eerste fase: het gevoel dat de zaadlozing niet meer tegen kan worden gehouden. Het point-of-no-return leren herkennen. Als je kunt voelen wanneer dit punt eraan komt, kun je jezelf aanleren terug te trekken, zodat je je orgasme kunt uitstellen. Dit leer je het makkelijkst door dit punt eerst zelf te herkennen tijdens het masturberen om vervolgens de stap te zetten om je partner hierin te betrekken. Een andere methode is om op het moment van bijna klaarkomen stevig op de eikel te drukken. Voor de sex of vaker masturberen kan ook nog wel eens helpen, omdat je lichaam hersteltijd en ervaring nodig heeft. Of misschien zelfs nog wat vaker sex met je vriendin. En soms kan een jaartje ouder worden ook wonderen doen.

 

Heb jij ook een brandende vraag aan Marjolein? Mail deze dan naar redactie@lottelust.nl. 

 

Meer over klaarkomen:

Het mannelijk orgasme versus het vrouwelijk orgasme

Mijn vriend komt binnen enkele seconden klaar, wat kan hij hier aan doen?#VrijVraag #17

Waarom sex zonder klaarkomen geen big deal is

Beeld: Pinterest 

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy