Vreemdgaan: Waarom vrouwen ook buiten de deur experimenteren

door Yentl

Blij in je relatie en toch voor de charmes van een ander gevallen? Het gebeurt vaker dan je denkt. Vreemdgaan blijft een veelbesproken onderwerp. Het wordt vooral bij de heren in de schoenen geschoven, maar dit is niet helemaal terecht. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen er ook wat van kunnen. Waarom gebeurt dit?

Anno 2021 wordt het steeds makkelijker om er een liefje op na te houden. Er zijn talloze mogelijkheden om buiten de deur te snoepen. Denk bijvoorbeeld aan datingapps of zelfs het gemak van iemand leren kennen via Instagram of Facebook. Met de komst van vreemdgaanplatforms zoals Second Love lijkt het taboe rondom vreemdgaan steeds kleiner te worden en wordt er makkelijker over gesproken. Zegt vreemdgaan iets over je relatie, of over jou?

Wat is vreemdgaan?

De meest voor de hand liggende reden om vreemd te gaan blijft toch een ongelukkige relatie. Bij vreemdgaan wordt er dan ook vaak gedacht dat het iets met de partner in kwestie te maken heeft. Geeft je partner te weinig aandacht? Is je partner te vaak van huis? Zit de relatie in een sleur? Toch heeft vreemdgaan niet altijd iets met de partner te maken, maar met de persoon zelf.

Er zijn verschillende redenen en manieren om vreemd te gaan. Voor de één is een zoen al overspel terwijl de ander pas spreekt van vreemdgaan wanneer er seks heeft plaatsgevonden. Een onschuldige flirt met die ene leuke collega die uitloopt op meer. Of bewust en doelgericht te werk gaan en je aanmelden bij een platform. Geen van allen leuk, maar het gebeurt. En dus niet alleen door mannen! Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 40% van de vrouwen in een relatie vreemdgaat of weleens is vreemd gegaan.

vreemdgaan

Op zoek naar spanning

Wanneer je in een langdurige relatie zit kan de sleur er aardig insluipen. Je ziet elkaar immers iedere dag. Je deelt alles, ook de minder sexy dingen, en kent elkaar door en door. De valkuil om elkaar voor lief te nemen wordt steeds groter. Het is van belang om voldoende tijd voor elkaar vrij te maken.

Vreemdgaan gebeurt stiekem, is verboden en wordt niet over gesproken. Het brengt een bepaalde spanning met zich mee. Hoe langer het goed gaat, hoe groter deze spanning wordt. Denk maar aan vroeger, toen je klein was. Wanneer iemand je vertelde dat je iets niet mocht doen wilde je dit juist! Deze spanning brengt dan verlichting in je dagelijkse sleur.

Ontsnappen

Het is ook goed mogelijk dat je helemaal niet met een ander persoon dan je partner zou willen zijn, maar dat je zelf graag een ander persoon zou zijn. Het leven kan soms druk zijn en ons opslokken. We moeten van alles en dragen allerlei titels. ‘Vrouw, vriendin, dochter, collega, et cetera.’ Er wordt veel van je verwacht en het is ook van groot belang dat je zelf weet wat je wilt en wie je bent. Wanneer de kans zich aanbiedt om even geen van deze titels te zijn en jezelf te herontdekken kan de verleiding groot zijn om even te ontsnappen. Bij deze persoon kan je immers zijn wie jij op dat moment wilt zijn. Er wordt niets van je verwacht.

Onzekerheid

Een andere veel voorkomende reden is onzekerheid. Bevestiging is iets wat we allemaal graag krijgen. In een gezonde relatie krijg je regelmatig bevestiging van je partner. Wanneer je echter al langere tijd samen bent, kan deze bevestiging kracht verliezen. Je bent nog steeds even blij dat je partner je op een voetstuk zet, maar het voelt vanzelfsprekend dat hij/zij dit doet. Wanneer een nieuw iemand je onzekerheid als sneeuw voor de zon laat verdwijnen, kan dit verslavend werken en uitlopen op een avontuurtje waar je je eigenlijk helemaal niet in wilt bevinden.

Seksuele verlangens

Communicatie is key! Dit wordt niet voor niets geroepen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je partner niet durft te vertellen dat je naar meer verlangd tussen de lakens. Het kan zijn dat je dit spannend vindt. Het kan ook zijn dat je dit al eerder hebt geprobeerd, maar zonder succes. Deze verlangens zitten er en zullen naar waarschijnlijkheid alleen maar groter worden wanneer hier geen gehoor aan wordt gegeven. Er zijn dan twee opties: je zoekt dit buiten de deur om een verlangen weg te nemen en gelukkig bij je partner te blijven. Of je trekt je stoutste schoenen (of outfit) aan en maakt het toch bespreekbaar. Benieuwd naar manieren om je verlangens aan te geven? Lees dan ook: 10 manieren om makkelijker te praten over sex

Payback

Hier kunnen we kort over zijn. Je partner is vreemdgegaan. Ouch! Je bent boos en gekwetst. Je bent van mening dat het de ultieme wraak is om zelf ook vreemd te gaan. Fighting fire with fire.

Liefde is op

Uiteraard kan het ook gewoon zijn dat de pit uit je relatie is. De liefde is op en je bent nog uit gewoonte bij elkaar. Je voelt al aan alles dat het doodlopend is. Het gebrek aan liefde wordt steeds groter. Daardoor neemt de kans ook toe dat je openstaat voor een ander persoon in je leven. Ook in deze situatie is communicatie belangrijk. Praat met elkaar en kom tot een besluit.

Meer over vreemdgaan:

De meest gebruikte excuusjes van vreemdgaande mannen

Bewezen: Waarom mannen in gelukkige relaties toch vreemdgaan

Dit is wat vreemdgaan mentaal en fysiek met je doet

Beeld/Bron: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy