Swingen: wat houdt het in en hoe werkt het?

door Nikki

Swingen is een begrip waar iedereen een mening over heeft, maar een hoop mensen te weinig over weten. Het is in ieder geval geen dancemove en ook geen schommel die je gebruikt tijdens de sex. Wat is swingen precies en hoe werkt het? Hier vind je alle informatie en hoe je het ook kunt doen.

Wat is het verschil tussen swingen en een partnerruil?

Leg een partnerruil en swingen eens naast elkaar. Wellicht denk je te weten wat het precies inhoudt. Toch zijn er kleine verschillen die de begrippen ver uit elkaar houden.

Swingen

Bij swingen geeft een koppel of stelletje elkaar toestemming om met een ander te gaan. Beide personen in een relatie geven akkoord voor sex hebben met een ander, maar dit geldt alleen voor het fysieke contact. Bij een partnerruil kan het ook verliefd op elkaar worden, voor swingen geldt dit niet. Er ontstaan dus geen emotionele (liefdes)relaties met iemand anders dan de huidige partner van de swingers.

Een partnerruil

Een partnerruil of swingen betekenen bijna hetzelfde. Er zit alleen dus wel een klein verschil in. De definitie van een partnerruil is dat twee of meerdere stellen en/of koppels een intieme vriendschap delen. Zo intiem, dat er met toestemming van beide kanten geruild wordt van partner. Er wordt dan geflirt en wellicht ook erotische handelingen verricht. Het zou zelfs kunnen dat beide koppels verliefd op elkaar worden.

Swing vormen

Swingen is dus sex hebben met een ander persoon – van een ander koppel – met toestemming van je huidige partner. Binnen het swingen zijn er verschillende soorten vormen:

 • Soft Swap
 • Full Swap
 • Bi Swap
 • Wappen

Binnen al deze vormen wordt met de deelnemende koppels van te voren afgesproken wat wel en niet gewenst is op seksueel gebied.

Soft- Full- en Bi Swap

Bij Soft Swap is er een (soft = zacht) zachtere aanpak. Tijdens Soft Swap zoek je een tweede stel waar je een goed gevoel bij hebt. Elkaar strelen en zoenen is dan toegestaan, maar er vindt geen penetratie plaats. Er is ook geen partnerruil, de twee stellen hebben dus alleen sex met hun eigen partner. De sex kan in een aparte ruimte (gesloten swingen) of in dezelfde ruimte gebeuren (open swingen). Bij Full Swap hebben de koppels wel een partnerruil en bij Bi Swap kan er ook sex ontstaan tussen twee vrouwen en twee mannen.

Wappen

Gebruik je tijdens het swingen lustopwekkende drugs en ben je dan ook echt onder invloed, dan noem je dat wappen. Lijkt wappen je interessant, kijk dan uit. Omdat je niet weet wat drugs – zoals drank of pillen – voor werking op je heeft tijdens de sex, kun je beter voorzichtig zijn met experimenteren.

Swingen met je partner

Ben je van plan om met je partner te swingen? Realiseer je dan dat je van te voren goede afspraken moet maken. Door te praten en afspraken te maken voorkom je ruzies of misverstanden. Je wilt natuurlijk niet dat er tijdens het swappen dingen gebeuren en je uit eindelijk met je partner in een ruzie beland. Bespreek met elkaar wat jullie precies willen. Denk aan vragen zoals:

 • wat verwacht je ervan?
 • wat zijn je grenzen?
 • gaan we voor Soft of Full swap?;
 • doen we het met of zonder condoom?;
 • sta je open voor Bi swap?;
 • gaan we sexen met of zonder drugs?;
 • wil je sex in een open of een gesloten ruimte;?

Al deze vragen zorgen er voor dat jullie beiden een duidelijk beeld hebben van elkaars behoeftes. Door uiteindelijk samen te beslissen en grenzen te stellen zijn jullie – als het goed is – allebei tevreden. Nu kun je samen met je partner starten met een zoektocht naar geschikte stellen.

Hoe vind je andere swingers?

Andere stellen zoeken om mee te swappen kan tegenwoordig heel gemakkelijk. Thank God dat het internet is uitgevonden! Er zijn groepen op social media, verschillende dating websites of verschillende sexclubs door heel het land die avonden speciaal organiseren voor swingers. Even googlen, en voor je het weet ben je geswapt!

Meer over sex:

Geen zin in sex: dit kun je ertegen doen

Zo gebruik je een buttplug tijdens sex

5 yoga oefeningen die jouw sexleven een boost geven

Beeld: Pinterest, Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy