Complimenten geven aan je partner

door Lotte

Een compliment krijgen, kan ontzettend fijn zijn. Het voelt goed om gezien en gewaardeerd te worden. Zeker als je wellicht onzeker bent over iets, kan het een enorme ego-boost geven als een ander je daar juist op complimenteert. Je weet wat ze zeggen; wie goed doet, goed ontmoet. Hoog tijd dus om ook eens wat vaker een compliment uit te delen!

Versterkte band

Als jij en je partner elkaar regelmatig gemeende complimenten geven, wordt jullie band hechter. Complimenten brengen je dichter bij elkaar en zorgen voor een versterkte band. Als je iemand oprecht wil complimenteren, helpt het om goed op de hoogte te zijn van wat er speelt in het leven, en zelfs het hoofd, van de ander. Om de beste complimenten te kunnen geven, zul je dus moeite moeten doen om up to date te blijven betreffende het leven van de ander. Heeft je liefje bijvoorbeeld een grote klus op werk binnen gesleept, benoem dan dat je trots bent op de ander. Weet je dat je partner naar de kapper is geweest of extra aandacht heeft besteed aan een outfit, erken dan dat je dit opmerkt door te zeggen hoe leuk het wel niet staat.

Oppepper

Vooral als je partner zich even niet zo goed voelt, kan je proberen af en toe eens een extra compliment te geven. Door een stressvolle periode op werk of een opkomend winterdipje, kan het iedereen overkomen dat het een (korte) periode even wat minder lekker met je gaat. Juist op dat soort momenten is het super waardevol om een mooi compliment te krijgen. Complimenten hoeven zeker niet alleen over het uiterlijk van de ander te gaan. Zinnen als: ‘Ik vind dat je goed met de situatie omgaat’, ‘Ik zie dat het niet altijd makkelijk is, maar vind het knap dat je zo sterk blijft.’ of ‘Ook als we gewoon samen op de bank zitten, vind ik het fijn om bij je in de buurt te zijn.’ kunnen heel betekenisvol zijn voor een ander.

Complimenten inspiratie

Complimenten geven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het klinkt misschien suf, maar het is helemaal niet gek als je het gevoel hebt dat je er actief mee bezig moet zijn om anderen wat vaker te complimenteren. Als je het lastig vindt om te bedenken wat je kan zeggen en wanneer je een complimentje kan geven, hebben wij hier wat tips.

1. Als je aan iemand denkt, stuur die persoon dan een berichtje.

Dit hoeft niet eens altijd een compliment te zijn, maar even laten weten dat je aan iemand denkt, kan ook al een mooi gebaar zijn. Zo blijf je ook beter van elkaars leven op de hoogte, wat zal bijdragen aan mooiere en betekenisvollere complimenten.

2. Speak your mind

Het gebeurt vaak genoeg dat je opmerkt dat iemand een nieuw shirtje aan heeft, er stralend uitziet of de haren ineens in de krul heeft. Als we zoiets zien, zijn we niet automatisch geneigd om het ook daadwerkelijk te benoemen. Probeer jezelf eraan te herinneren dat dit juist goed is om wel te doen. Als je zelf naar de kapper bent geweest, hoop je stiekem toch ook dat het anderen opvalt?

3. Overdrijf het niet

Om ervoor te zorgen dat je partner zich gewaardeerd voelt, hoef je echt niet elke drie minuten een complimentje te geven. De slijmbal uithangen, is zelden effectief. Zorg dat de complimenten die je geeft, echt gemeend zijn. Een oprecht compliment is 10x waardevoller dat drie onpersoonlijke complimentjes.

4. Have fun

Een compliment geven is leuk! Zorg jij ervoor dat een ander zich goed voelt, dan word je daar zelf ook blij van. Schaam je dus niet om een ander te complimenteren, of het nou om je partner gaat of een vreemde op straat die toevallig hele toffe schoenen aan hebt. Complimentjes geven, kan zelden kwaad dus ga er lekker voor en spread the love!

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy