Toxic gedrag van onzekere mensen herkennen

door Rosanne

Onzekerheid is menselijk, maar je hebt ook mensen die daardoor ongezond en toxic gedrag vertonen. Het kan soms moeilijk te herkennen zijn, dit zijn de signalen waar je op moet letten.

Toxic gedrag

Het kan in allerlei soorten relaties voorkomen. Je kunt dit ervaren in vriendschappen, maar ook in een relatie. Belangrijk is om het gedrag te herkennen. Je kunt degene hier dan op aanspreken. Verandert het gedrag hierna niet? Dan is het verstandig om na te denken of je de relatie nog wel wilt voortzetten.

toxic

Jezelf zijn

Voel je je niet op je gemak en heb je het gevoel dat je je anders moet voordoen dan je bent? Dit kan bijvoorbeeld gaan over het niet kunnen geven van je mening of je gevoelens laten zien Let dan op! In een vriendschap en ook zeker in een relatie, moet jij volledig jezelf kunnen zijn. Je moet iemand in vertrouwen kunnen nemen en je op gemak voelen. Heb je dit niet? Dan is de relatie waarschijnlijk toxic.

Energie

Je lichaam en in het bijzonder je onderbuikgevoel geven jou vaak signalen als iets niet helemaal klopt. Negatieve energie kan ervoor zorgen dat je mentale of fysieke klachten kunt ervaren. Misschien wordt je zelf heel erg onzeker van hem of haar? Of heb je vaker last van je buik als je in zijn of haar buurt bent. Als je goed naar je gut feeling luistert, weet je dat er iets niet goed zit. In plaats van energie krijgen, zuigt hij of zij je leeg.

toxic

Initiatief

Een vriendschap of relatie moet van twee kanten komen. Natuurlijk heb je periodes waarin een van jullie wat drukker is en dus wat minder initiatief neemt. Maar in de basis moeten jullie even veel moeite willen doen. Ben jij altijd degene die het initiatief neemt en dingen plant? Moet jij altijd appen en achter dingen aan zitten? Dan heb je misschien te maken met een toxic relatie. Echte vrienden hebben namelijk ook interesse in jou en willen jou ook graag zien.

Problemen

Ben jij constant de problemen van de ander aan het oplossen? Pas dan op! In een vriendschap en in een relatie ben je er voor elkaar. En als de ander hulp nodig heeft, biedt je die uiteraard. Maar als jij continu de rommel van de ander aan het opruimen bent, is dat geen goed teken. Hij of zij komt in de problemen en jij bent degene die het weer moet oplossen. Hij of zij verwacht dat jij het maar weer regelt en je krijgt er eigenlijk niks voor terug. Drama volgt hun overal waar ze komen en jij wordt er in meegesleurd. Toxic gedrag alert!

Controleren

Moet jij je constant verantwoorden of uitleggen waar je bent geweest of wat je gaat doen? Hij of zij wil altijd weten met wie je appt of belt en wordt boos als je niets laat weten. Herken je dit? Dan heb je zeker te maken met toxic gedrag! Jij mag jezelf bepalen met wie je om gaat en wat je doet. Hier hoef je niemand verantwoording voor af te leggen.

Negativiteit

Als je bij hun bent krijg je een negatieve vibe. Er wordt constant geroddeld en negatief gepraat over anderen. In plaats van een team, zijn jullie tegenstanders en veel gesprekken monden uit in een ruzie of discussie. Jullie zijn niet gelijk aan elkaar, maar voeren vaak strijd. Er is sprake van veel ongezonde jaloezie en jullie vieren elkaars succes niet. Dit leidt tot alleen maar meer onzekerheid.

Geven vs. nemen

Je geeft veel meer dan dat je terugkrijgt. Hebt het gevoel dat jij al je energie in jullie relatie stopt, maar niets terugkrijgt. En daarnaast worden je behoeftes genegeerd en er is geen balans in jullie relatie. Alles staat in het teken van de ander en jouw mening doet er eigenlijk niet toe. Niet bepaald een gezonde relatie…

Herken jij nou één of meer van deze dingen? En wil je de vriendschap of relatie niet kwijt? Praat er dan over. Vertel waar je mee zit en deel waar je behoefte aan hebt. Kan hij of zij het niet waarderen? Dan kun je misschien beter op zoek naar een andere vriend of vriendin.

Meer over toxic relaties:

Waarom voelen we ons aangetrokken tot toxic relaties?

Waarom je altijd voor de onbereikbare mensen gaat

Rode vlaggen in relaties die je nooit moet negeren

Beeld: Pexels & Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy